HanSolo Opublikowano 8 Września 2021 #1 Opublikowano 8 Września 2021 Cześć. Czy przełączenie pompy z CO na pompę zaworu ma sens? Zauważyłem że pompa CO się odpala jak temperatura kotła ma 60stopni. Wolałbym aby odpalała się według temperatury zaworu 4d (jego temperaturą struje regulator pokojowy). Cytuj
gilal Opublikowano 8 Września 2021 #2 Opublikowano 8 Września 2021 Zarówno start pompy CO czy zaworu możesz ustawic indywidualnie według swoich potrzeb. Ja mam podłączoną pod zawór. W instrukcji jest fajnie opisane jakie są zalety takiego podłączenia. Pozdrawiam Cytuj
HanSolo Opublikowano 8 Września 2021 Autor #3 Opublikowano 8 Września 2021 Czyli nic się nie stanę jak przełączę sterowanie na "pompa zaworu". O tej instrukcji piszesz? https://www.defro.pl/download,pliki,520,520_instrukcja-apc-k-slim.pdf? Bo w instrukcji kotła nic nie ma. Cytuj
gilal Opublikowano 8 Września 2021 #4 Opublikowano 8 Września 2021 Jeżeli taki strownik jest na kotle to tak 😁 Poczytaj najpierw, a potem podłącz jeżeli Ci pasuje Cytuj
HanSolo Opublikowano 8 Września 2021 Autor #5 Opublikowano 8 Września 2021 Skończyłem lekturę i nic nie znalazłem. Nie wiem, albo nie ma, albo ciemny jestem... Cytuj
gilal Opublikowano 8 Września 2021 #6 Opublikowano 8 Września 2021 Jeżeli jest sterowanie zaworem mieszającym ja zawsze podpinam pompę pod zawór. Podłącz i sprawdź. Nic się nie stanie 😁 Pozdrawiam Cytuj
HanSolo Opublikowano 9 Września 2021 Autor #7 Opublikowano 9 Września 2021 Dobra, tylko czy podłączenie do zaworu spowoduje że będzie ona się uruchamiała zgodnie z temperaturą zaworu czy nadal z temperaturą CO? Cytuj
gilal Opublikowano 9 Września 2021 #8 Opublikowano 9 Września 2021 Ustawisz jak chcesz i na ile ta wersja sterownika pozwoli. Ja mam ustawiony start pompy chyba 53°, ale mieszacz już pracuje od 50° i pozwala mu na to ochrona powrotu 😁 Coś takiego. Zawsze ustawiam tak na ile pozwala instalacja i komfort jaki chcę osiągnąć 😁 U jednego sprawdzi się jedna metoda, a u drugiego już inna. Bo są inne wymagania oraz inna instalacja, budynek, ocieplenie budynku... Dobierz parametry które Tobie przypasują 👍 Pozdrawiam 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi