Adamosli Opublikowano 12 Października 2009 #1 Opublikowano 12 Października 2009 Witam wszystkich forum-owiczów. Mam zamiar zakupić Zębca kwk25, zastanawiam się czy miarkownik podniesie dzwiczki z wentylatorem (wiem dziwne pytanie, went. i miar.) ale chciałbym mieć wentylator , choć częściej będę palić naturalnym ciągiem .Chodzi o to że czasem wrzucam do pieca gorszy opał (jakieś śmieci miał itp)wentylator może sie przydać do bujnięcia kociołka.niechciałbym demontować wentylatora jak będzie palić na naturalnym ciągu dlatego moje pytanie czy miarkownik da rade podnieść wentylator?czy ktoś ma jakieś doświadzczenia??? Cytuj
IVEN Opublikowano 12 Października 2009 #2 Opublikowano 12 Października 2009 Nie wiem jak np. Regulus, ale Unister (elektroniczny miarkownik) ma "udzwig" do 1 kg Cytuj
sorier Opublikowano 12 Października 2009 #3 Opublikowano 12 Października 2009 Mam zębca kwk i zdemontowałem wentylator gdy założyłem miarkownik. Nie sprawdzałem tego wagą, albo dynamometrem, ale na oko klapka z wentylatorem waży więcej niż 1kg. Masz dwa wyjścia, albo zmienisz przełożenie między miarkownikiem a klapką tak żeby miarkownik podniósł wentylator (ale wtedy zmniejszy się czułość miarkownika i piec będzie miał większe skoki temperatury), albo wytniesz otwór z boku kotła i tam zamontujesz wentylator (ale wtedy stracisz gwarancje na piec). Cytuj
Adamosli Opublikowano 12 Października 2009 Autor #4 Opublikowano 12 Października 2009 sorier zmiana dzwigni miarkownika to myśl chyba dobra.tylko byłoby trzeba pokusić się o dobre obliczenia.to chyba jest do zrobienia. i bez ingerencji w konstrukcję kotła Cytuj
sorier Opublikowano 12 Października 2009 #5 Opublikowano 12 Października 2009 To jest do zrobienia... Standardowy Regulus ma "udźwig" 1kg na ramieniu 19cm. Jeżeli skrócimy ramie o połowę (6,5cm) to udźwig wzrośnie 2 razy (2kg). Ale kosztem "czułości", zamiast ok. 1,2mm/1st.C będzie 0,6mm. To samo dotyczy mocowania na klapce popielnika, tylko odwrotnie. Tam zamiast skracać musisz wydłuzać "ramie dźwigni". Jeżeli już chcesz robić cos takiego to podpowiem ci inne rozwiązanie. Zamiast skracać i wydłużać załóż sprężynę odciążającą. Sprężyna musi mieć taka charakterystyke i być tak napięta wstępnie, by siła potrzebna do wychylania klapki wynosiła ok 1kG (w pionie) od 0 do np. 5cm uchylenia klapki. Zmierzysz to wagą dynamometryczna, np. wędkarską. Cytuj
waldikol Opublikowano 12 Października 2009 #6 Opublikowano 12 Października 2009 można i tak https://forum.info-ogrzewanie.pl/index.php?...post&id=874 zastosować odpowiednią przeciwwagę na odpowiedniej długości ramienia i będzie działać Cytuj
Adamosli Opublikowano 12 Października 2009 Autor #7 Opublikowano 12 Października 2009 panowie dzięki za pomysły, oba są godne uwagi ,oba tez sprawdzę.ten który najmniej zmieni charakterystyke miarkownika ,ten pozostawie. jeszcze raz dzięki. Cytuj
barteks2 Opublikowano 8 Grudnia 2009 #8 Opublikowano 8 Grudnia 2009 Witam! Chcę zamontować miarkownik w moim piecu, ale problem polega na tym, że będzie on znajdować się aż 40 cm od przedniej strony kotła. A do tego sama klapka waży ponad kilogram (myślę, że ok. 1,5 kg). Czy jest szansa, żeby działał prawidłowo u mnie miarkownik? Cytuj
sorier Opublikowano 8 Grudnia 2009 #9 Opublikowano 8 Grudnia 2009 Oczywiście. Na narożniku obudowy kotła (między czołową ścianą a górną) mocujesz dźwignie pośrednią. Ta dźwignia pośrednia to jakiś pręt "na zawiasie" pod kątem około 45 stopni do góry i do przodu. Miarkownik montujesz gdzie się da na kotle. Pręt miarkownika ustawiasz pionowo do góry. Łańcuszek zaczepiasz normalnie na pręcie miarkownika, dalej poziomo do dźwigni pośredniej (zaczepiasz go do niej) i pionowo w dół do klapki. Można też na narożniku założyć kółko, ale musi być albo bardzo duze, albo odsunięte od narożnika (od obudowy). Ale to rozwiązanie wydaje mi się bardziej skomplikowane. A z ciężka klapką możesz poradzić sobie np. tak jak powyżej, lub tak: https://forum.info-ogrzewanie.pl/index.php?...ost&p=35468 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi