mpendzik Opublikowano 12 Października 2009 #1 Opublikowano 12 Października 2009 Witam serdecznie Uruchomiam co jakiś czas CO żeby podgrzać trochę w domu. Jeżeli zawór 4d mam ustawiony w pozycji środkowej to jest okej - jeżeli zmniejszam temp na grzejniki a zwiększam na powrót to od razu słychać takie bulgotanie, syczenie i stuki... jakby ktoś spuszczał wodę w kiblu... Myślałem że to powietrze - odpowietrzyłem grzejniki , ale jeden w łazience który jest najwyżej (niżej niż naczynie przelewowe na strychu) cały czas wydaje dźwięki - coś w nim "pyka" i słychać wodę - jest prawie cały ciepły, tylko na górze ostatni szczebelek jest zimny. Najbardziej jednak niepokoją mnie te dźwięki w kotłowni - zostawiłem tak na całą noc i dzisiaj jakby już mniej było słychać. Co może powodować takie odgłosy - powietrze ? Czy po odpowietrzaniu uzupełniać wodę w układzie CO ? Obecnie na piecu mam 60st - na grzejniki 45 a powrót 40... Na wszystkich grzejnikach mam takie małe zawory termostatyczne HERZ (oprócz garażu i łazienki). Najdziwniejsze jest to, że w pokoju na dużych grzejnikach nawet jak ustawie termostat na 2 to grzejnik jest bardzo gorący... - Na mniejszym grzejniku wszystko jest okej - jak jest na 2 to jest letni. Grzejniki to Kermi dwu płytowe... Pozdrawiam i proszę o pomoc Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 12 Października 2009 #2 Opublikowano 12 Października 2009 Jeżeli ostatni szczebelek jest zimny a jest na górze to grzejnik jest zapowietrzony Cytuj
mpendzik Opublikowano 12 Października 2009 Autor #3 Opublikowano 12 Października 2009 Tak właśnie myślałem ,ale odpowietrzam go co 2 godz i ciągle jest tak samo.... PozDr. Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 12 Października 2009 #4 Opublikowano 12 Października 2009 Trzeba sprawdzić skąd zostaje zasysane powietrze do instalacji Cytuj
mpendzik Opublikowano 12 Października 2009 Autor #5 Opublikowano 12 Października 2009 No wydaje mi się że po drodze do grzejnika wszystko jest szczelne - nie zauważyłem żadnego wycieku ani nic takiego - najgorzej to te stukanie i przelewanie słychać w kotłowni koło pompy co po ruszeniu zaworu 4d... PozDr. Cytuj
a-w Opublikowano 12 Października 2009 #6 Opublikowano 12 Października 2009 działo się podobnie u mnie,mając za nisko naczynie wyrównawcze, dałem je metr wyżej i dodatkowo podniosłem pion i zamontowałem na końcu odpowietrznik,teraz OK Cytuj
mpendzik Opublikowano 12 Października 2009 Autor #7 Opublikowano 12 Października 2009 Właśnie tego się obawiałem... u mnie naczynia wyżej już się nie podniesie, ale górna czśęć drabinki w łazience jest niżej od naczynia o jakieś 30cm. Drabinki też nie obniżę na dół bo już nie ma jak. Czy te wszystkie objawy w kotłowni i z tym grzejnikiem w łazience to wina tego że naczynie za nisko ? PozDrawiam. Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 12 Października 2009 #8 Opublikowano 12 Października 2009 To przedstaw schemat instalacji zrobiony z natury. Cytuj
mpendzik Opublikowano 12 Października 2009 Autor #9 Opublikowano 12 Października 2009 Załączam schemat i zdjęcie Cytuj
mpendzik Opublikowano 12 Października 2009 Autor #10 Opublikowano 12 Października 2009 Nie chcę zakładać nowego wątku i dlatego dopnę się tutaj do tego tematu.. Chodzi o to że głowice które mam nie reagują - tzn. jak ustawie n 2 to są strasznie gorące tak samo jak na 5, dopiero jak ustawie na 1 to są zimne.. bez sensu Posiadam takie grzejniki:KERMI oraz takie głowice :HERZ Czy to jest dobrze dobrane ?? Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 12 Października 2009 #11 Opublikowano 12 Października 2009 Niestety nie wywołuje się strona z głowicami. Tu trzeba by sprawdzić czy głowice pasują do zaworów. Cytuj
mpendzik Opublikowano 13 Października 2009 Autor #12 Opublikowano 13 Października 2009 Po dzisiejszej nocy doszedłem do wniosku że chyba winny jest ten zawór 4d. Jak jest ustawiony na połowę skali to wtedy ten hałas w rurach w kotłowni jest bardzo nie wielki - ale jeżeli chcę dać mniej na grzejniki to rośnie to trzaskanie i syczenie... Czym to może być spowodowane ? A grzejnik w łazience cały czas wydaje odgłos przelewania wody , niezależnie od ustawienia 4d - jest tylko prawa strona drabinki ciepła a reszta zimne jak lód... odpowietrzam go co 30 min. a powietrze i tak od nowa się w nim zbiera. Co do głowic to jak byłem wczoraj w sklepie to powiedzieli że muszą działać... a jednak nie reagują w ogóle... No cóż - śrubuję z innymi głowicami, ale najgorzej to z tym hałasem w kotłowni - boje się że coś się od tego uszkodzi... P.S> Czy po takim odpowietrzaniu ciągłym trzeba dolać wody do instalacji ?? Pozdrawiam i bardzo proszę o pomoc. Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 13 Października 2009 #13 Opublikowano 13 Października 2009 otwórz zawór czterodrożny otwórz wszystkie zawory termostatyczne i daj się odpowietrzyć instalacji. Kup ewentualnie separator mikro pęcherzy powietrza i wstaw zaraz za wylotem z kotła . Cytuj
mpendzik Opublikowano 13 Października 2009 Autor #14 Opublikowano 13 Października 2009 No ale czy po tych wczorajszych odpowietrzeniach drabinki w łazience muszę dolewać wody do CO ?? Boje się żeby nic tam się nie uszkodziło.... Acha - i w ogóle to jak odpowietrzać ? - hydraulik radził mi żebym poodkręcał głowice na grzejnikach i odpowietrzał je kilka minut po tym jak pompa CO przestanie pracować... Obecnie pompa pracuje na drugim biegu i nie wiem czy żeby sięlepiej odpowietrzało ustawić ją na 3 bieg ?? Pozdrawiam serdecznie i dziękuję. Cytuj
mpendzik Opublikowano 14 Października 2009 Autor #15 Opublikowano 14 Października 2009 Witam Zrobiłem tak jak radził kolega Guitar i poodkręcałem zawór 4d i głowice na grzejnikach... No i po jakimś czasie odpowietrzyłem grzejnik w łazience i zacząłem eksperymentować z zaworem 4d - zamknąłem go i o dziwo nie było już bulgotania. Zauważyłem niestety jedną rzecz - jeżeli zaczynam przykręcać termostaty (które i tak nie reagują w ogóle) to grzejnik w łazience zapowietrza się znowu i w kotłowni zaczyna być coś słychać - nie tak intensywnie jak ostatnio ale słychać... O co może chodzić ?? Złe głowice ? - i skąd to powietrze w grzejniku łazienkowym jak nic nie kapie... Podłogówka chodzi - wydaje mi się tak jak powinna - głowice na powrocie reagują na zmiany. Proszę o pomoc. Pozdrawiam Cytuj
kinia69 Opublikowano 23 Października 2009 #16 Opublikowano 23 Października 2009 i jak sobie poradziłeś? bo u mnie tez od czasu do czasu bulgocze... nawet bardzo, własnie na łazienkowym... czasem jak "wodogrzmoty mickiewicza" odpowietrzam, odpowietrzam ale niewiele to daje... Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi