Jurek61 Opublikowano 1 Sierpnia 2021 #1 Opublikowano 1 Sierpnia 2021 Witam Prośba do forumowiczów o ocenę zamieszczonego schematu. Posiłkowałem się schematami z tego FORUM i mam nadzieję, że dobrze odwzorowałem główne założenia i wymagania dla poprawnego funkcjonowania instalacji. Do ogrzania 170 m kw, na dwóch poziomach. Parter 8 grzejników zasilanych z I rozdzielacza, piętro 5 grzejników zasilanych z II rozdzielacza. Grzejniki zaopatrzone w zawory termostatyczne (na każdym poziomie jeden grzejnik bez zaworu). Kocioł MPM 14 kW do tego bufor 800 litrów do którego planuję zamontować grzałkę o mocy 6 kW, aby spokojnie wykorzystać zapasy energii z instalacji PV (7,4 kW), tego nadmiaru nie ma aż tak dużo żeby docelowo myśleć o grzaniu prądem stąd głównym źródłem ciepła ma być kocioł. Kocił z buforem zamierzam połączyć rurą 5/4 " żeby w razie braku prądu wykorzystać grawitację. Na wypadek braku prądu mam przetwornicę 12/230V ( o pełnej sinusoidzie) plus akumulator 72 Amh a w odwodzie agregat 2 kW (mieszkam na wsi ale w energetyce technika z lat 60 ubiegłego wieku stare linki aluminiowe na słupach starszych ode mnie). Czekam na pierwsze uwagi. PS. Ciekawe czego sobie życzą instalatorzy CO? Cytuj
Uzytkownik2 Opublikowano 1 Sierpnia 2021 #2 Opublikowano 1 Sierpnia 2021 (edytowane) Zła lokalizacja zaworów zwrotnych.Zawór bezpieczeństwa do przeniesienia na zasilanie(na trójniku) Plus naczynie przeponowe,ZZ i ZB dla bojlera Edytowane 1 Sierpnia 2021 przez Grundfos Cytuj
PioBin Opublikowano 1 Sierpnia 2021 #3 Opublikowano 1 Sierpnia 2021 1 godzinę temu, Jurek61 napisał: Kocioł MPM 14 kW do tego bufor 800 litrów do którego planuję zamontować grzałkę o mocy 6 kW Dwa źródła ciepła. Zbiorniki przeponowe zamontowalbym oddzielny dla bufora(grzałki) - większy i oddzielny dla kotła - mniejszy. Według schematu nie da się tego odciąć ale… czy napewno nie będzie tam zaworów odcinających? Bojler CWU następny tak samo. Zawory bezpieczeństwa również. Polaczyles powroty z rozdzielaczy a maja być do każdego zaworu 3D „swoje”. Cytuj
Jurek61 Opublikowano 3 Sierpnia 2021 Autor #4 Opublikowano 3 Sierpnia 2021 Dziękuję za uwagi. Nie wystarczy schemat przerysować, trzeba to jeszcze zrobić bez błędu. Grupa bezpieczeństwa dla podgrzewacza -sprawa oczywista. zawory będą pewnie na wszystkich dojściach i odejściach z bufora i podgrzewacza. Grzanie bufora prądem to na razie tylko przymiarka, a jak to będzie w rzeczywistości to się okaże po uruchomieniu części podstawowej z kotłem. Z rekonesansu po okolicznych hurtowniach wyszło że nie mają w obrocie kształtek z czarnej stali w rozmiarach powyżej 1". I tak pewnie pozostanie. Mam jeszcze jedno (na razie) pytanie: czy po nagrzaniu podgrzewacza do zadanej temperatury i wyłączeniu pompy i gdy temperatura w kotle będzie dużo większa nie będzie się on jeszcze dogrzewał grawitacyjnie? Pozostaje jeszcze wybór zaworów termoregulacyjnych, pomp - chociaż tu wybór pewnie padnie na Grundfosa (ze starego układu zdemontowana została pompa Grundfosa rocznik 1995 po 25 latach pracy na wyjściu z kotła). Ale chyba już jej nie zamontuję w nowym układzie. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi