Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Prośba do forumowiczów o ocenę zamieszczonego schematu. Posiłkowałem się schematami z tego FORUM i mam nadzieję, że dobrze odwzorowałem główne założenia i wymagania dla poprawnego funkcjonowania instalacji. Do ogrzania 170 m kw, na dwóch poziomach. Parter 8 grzejników zasilanych z I rozdzielacza, piętro 5 grzejników zasilanych z II rozdzielacza. Grzejniki zaopatrzone w zawory termostatyczne (na każdym poziomie jeden grzejnik bez zaworu).  Kocioł MPM 14 kW do tego bufor  800 litrów do którego planuję zamontować grzałkę o mocy 6 kW, aby spokojnie wykorzystać zapasy energii z instalacji PV (7,4 kW), tego nadmiaru nie ma aż tak dużo żeby docelowo myśleć o grzaniu prądem stąd głównym źródłem ciepła ma być kocioł.  Kocił z buforem zamierzam połączyć rurą 5/4 " żeby w razie braku prądu wykorzystać grawitację. Na wypadek braku prądu mam  przetwornicę 12/230V ( o pełnej sinusoidzie)  plus akumulator 72 Amh a w odwodzie agregat 2 kW (mieszkam na wsi ale w energetyce technika z lat 60 ubiegłego wieku stare linki aluminiowe na słupach starszych ode mnie).  Czekam na pierwsze uwagi.

PS. Ciekawe czego sobie życzą instalatorzy CO?1900689182_SchematCO.thumb.png.886affdee83efad26044610c19c5f2db.png

Opublikowano
1 godzinę temu, Jurek61 napisał:

Kocioł MPM 14 kW do tego bufor  800 litrów do którego planuję zamontować grzałkę o mocy 6 kW

Dwa źródła ciepła. Zbiorniki przeponowe zamontowalbym oddzielny dla bufora(grzałki) - większy i oddzielny dla kotła - mniejszy. Według schematu nie da się tego odciąć ale… czy napewno nie będzie tam zaworów odcinających?

Bojler CWU następny tak samo.

Zawory bezpieczeństwa również.

Polaczyles powroty z rozdzielaczy a maja być do każdego zaworu 3D „swoje”.

Opublikowano

Dziękuję za uwagi. Nie wystarczy schemat przerysować, trzeba to jeszcze zrobić bez błędu. Grupa bezpieczeństwa dla podgrzewacza -sprawa oczywista. zawory będą pewnie na wszystkich dojściach i odejściach z bufora i podgrzewacza.   Grzanie bufora prądem to na razie tylko przymiarka, a jak to  będzie w rzeczywistości to się okaże po uruchomieniu części podstawowej z kotłem. Z rekonesansu po okolicznych hurtowniach wyszło że nie mają w obrocie kształtek z czarnej stali w rozmiarach powyżej 1".  I tak pewnie pozostanie.

Mam jeszcze jedno (na razie) pytanie: czy po nagrzaniu podgrzewacza do zadanej temperatury i wyłączeniu pompy i gdy temperatura w kotle będzie dużo większa nie będzie się on jeszcze dogrzewał grawitacyjnie?

Pozostaje jeszcze wybór zaworów termoregulacyjnych, pomp - chociaż tu wybór pewnie padnie na Grundfosa (ze starego układu zdemontowana została pompa Grundfosa rocznik 1995 po 25 latach pracy na wyjściu z kotła). Ale chyba już jej nie zamontuję w nowym układzie.