gruchaa Opublikowano 4 Lipca 2021 #1 Opublikowano 4 Lipca 2021 (edytowane) Witam, piec Atmos ma wbudowaną wężownicę chadzającą. Tylko jedna rzecz mnie zastanawia. Instalator zamiast podłączyć zimną wodę z wodociągu podłączył ciepłą CWU. Twierdzi że tak zaleca producent, że nie można schładzać bardzo zimną wodą. Ma rację ? Fakt na schemacie jest że temp. wody do schładzania ma być 10-15 stopni C ale przecież w w CWU będzie ze 40 stopni. Edytowane 16 Października 2021 przez Ryszard Dodano prefiks Cytuj
sambor Opublikowano 4 Lipca 2021 #2 Opublikowano 4 Lipca 2021 Bzdura, niech ten mędrek poprawia Cytuj
automatyk Opublikowano 4 Lipca 2021 #3 Opublikowano 4 Lipca 2021 tak zrobił bo mu tak pasowały rurki pewnie ,draki nie ma działąć bedzie ale powinna być zimna woda Cytuj
sambor Opublikowano 4 Lipca 2021 #4 Opublikowano 4 Lipca 2021 Weź nie pisz bzdur! Wężownica jest wykonana ze stali czarnej , która jest niedopuszczona do kontaktu z wodą spożywczą - teraz cała CW będzie smakować rdzą i będzie miała odpowiedni rury kolor. Ponadto sama wężownica szybko skoroduje od ciągłego tlenu w wodzie z bojlera, jak myślisz po co robi się bojlery do CW emaliowane w środku lub całe z nierdzewki? Cytuj
gruchaa Opublikowano 4 Lipca 2021 Autor #5 Opublikowano 4 Lipca 2021 To będę napierał żeby zmienił nie wiem dlaczego tak robi. Tak to wygląda, rurka która jest podłączona do układu schładzania łączy się z wyjściem ciepłej wody cwu. Cytuj
gruchaa Opublikowano 22 Lipca 2021 Autor #6 Opublikowano 22 Lipca 2021 Dobra jest już przerobione żeby schładzała zimna woda 😉 Cytuj
gruchaa Opublikowano 16 Października 2021 Autor #7 Opublikowano 16 Października 2021 Jeszcze jedna rzecz. Na razie ten piec jest bez bufora, służy tylko od czasu do czasu żeby podbić temperaturę w domu. Chciałbym spytać o poprawność regulacji tego kotła którą poczyniłem: 1. Rozpaliłem do 80 stopni. 2. Taką temperaturę ustawiłem na miarkowniku honeywell i zaczepiłem łańcuszek tak żeby klapka opierała się o fabryczny dystans 3. Na czas pracy mam ustawione na miarkowniku 85, a na termostacie kotłowym minimum czyli 80 (wg instrukcja ma być właśnie 5 stopni mniej) 4. Pokrętło wentylatora spalin w czasie pracy jest na minimum Cytuj
Kubaa Opublikowano 19 Października 2021 #8 Opublikowano 19 Października 2021 Dobrze, ale sprawdź czy jak w piecu wygaśnie i temperatura spalin spadnie to czy wyłączy się wentylator ja ustawiam trochę więcej jak minimum i się wyłącza jak spaliny są około 80° Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi