Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam, piec Atmos ma wbudowaną wężownicę chadzającą. Tylko jedna rzecz mnie zastanawia. Instalator zamiast podłączyć zimną wodę z wodociągu podłączył ciepłą CWU. Twierdzi że tak zaleca producent, że nie można schładzać bardzo zimną wodą. Ma rację ? Fakt na schemacie jest że temp. wody do schładzania ma być 10-15 stopni C ale przecież w w CWU będzie ze 40 stopni.

Edytowane przez Ryszard
Dodano prefiks
Opublikowano

tak zrobił bo mu tak pasowały rurki pewnie ,draki nie ma  działąć bedzie ale powinna być zimna woda

Opublikowano

Weź nie pisz bzdur!

Wężownica jest wykonana ze stali czarnej , która jest niedopuszczona do kontaktu z wodą spożywczą - teraz cała CW będzie smakować rdzą i będzie miała odpowiedni rury kolor.

Ponadto sama wężownica szybko skoroduje od ciągłego tlenu w wodzie z bojlera, jak myślisz po co robi się bojlery do CW emaliowane w środku lub całe z nierdzewki?

Opublikowano

To będę napierał żeby zmienił nie wiem dlaczego tak robi. 

Tak to wygląda, rurka która jest podłączona do układu schładzania łączy się z wyjściem ciepłej wody cwu. 

IMG_20210704_133046_1.jpg

IMG_20210704_133059_1.jpg

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Dobra jest już przerobione żeby schładzała zimna woda 😉

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Jeszcze jedna rzecz. Na razie ten piec jest bez bufora, służy tylko od czasu do czasu żeby podbić temperaturę w domu. Chciałbym spytać o poprawność regulacji tego kotła którą poczyniłem:

1. Rozpaliłem do 80 stopni.
2. Taką temperaturę ustawiłem na miarkowniku honeywell i zaczepiłem łańcuszek tak żeby klapka opierała się o fabryczny dystans
3. Na czas pracy mam ustawione na miarkowniku 85, a na termostacie kotłowym minimum czyli 80 (wg instrukcja ma być właśnie 5 stopni mniej)
4. Pokrętło wentylatora spalin w czasie pracy jest na minimum

Opublikowano

Dobrze, ale sprawdź czy jak w piecu wygaśnie i temperatura spalin spadnie to czy wyłączy się wentylator ja ustawiam trochę więcej jak minimum i się wyłącza jak spaliny są około 80°