Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam świeżą instalację na kotle pelletowym Defro Smart Ekopell 12kW i niestety temat chyba przerósł instalatora bo na wyjściu z kotla dał zawor mieszajacy 3d, potem pompa c.o. i na tym koniec. Bez jakiejkolwiek ochrony powrotu. Chce to przerobić, ale wcześniej chciałbym zapytać Was czy dobrze będzie jak zrobię to według załączonego schematu.

Dom ok 100m2, cała instalacja miedziana, nowe grzejniki. Bez pięter, bez podłogówki. Wszystko na jednym poziomie wraz z kotłownią.

W szczególności chciałbym potwierdzenia czy dobrze ulokowane zostały ZZ. Mile widziane wskazówki co do przekroju rur.

Dzięki!

schemat_co.pdf

Gość Digitrax
Opublikowano

Dołóż pompę obiegu kotłowego a ochroni ona Tobie powrót w kotle. Nie inwestuj zbędnie w 4D jak masz już na obiegu grzewczym 3D z pompą. Do zbiornika CWU oczywiście osobna pompa ładująca podłączona tak jak masz na rysunku. W obrębie kotła wszystkie rury daj Cu 28. Na schemacie brakuje zabezpieczenia kotła. Naczynie otwarte lub przeponowe, jeśli producent kotła na to pozwala.

Opublikowano

A jak podłączyć pompę kotlowa w przypadku 3D?

Planowałem ten zawor 3D zwrócić instalatorowi i całość oprzeć na 4D według załączonego schematu.

Ps. zabezpieczenie kotla naczyniem na schemacie pominalem.

Gość Digitrax
Opublikowano

Pompa kotłowa łączy wyjście kotła z jego powrotem. Przed pompą zawór kulowy i filtr a za pompą zawór zwrotny. Pompa kotłowa działa niezależnie od zaworu 3D i pompy CO oraz pompy CWU. 4D to nie takie dobro jak o nim się mówi. Reklamują to, że reguluje JEDNOCZEŚNIE temperaturę obiegu grzewczego i chroni powrót kotła. A tak właśnie nie jest i masz w priorytecie albo jedno albo drugie.

Opublikowano

Zastanawiam się jeszcze jak w takim razie sterować tą pompą? Ma chodzić cały czas czy tak samo jak pompa C.o.?

W sterowniku mam opcje pompy krótkiego obiegu i cyrkulacyjnej, ale nie wiem jeszcze jak to działa dokładnie.

Opublikowano
15 godzin temu, Digitrax napisał:

Pompa kotłowa łączy wyjście kotła z jego powrotem. Przed pompą zawór kulowy i filtr a za pompą zawór zwrotny. Pompa kotłowa działa niezależnie od zaworu 3D i pompy CO oraz pompy CWU. 4D to nie takie dobro jak o nim się mówi. Reklamują to, że reguluje JEDNOCZEŚNIE temperaturę obiegu grzewczego i chroni powrót kotła. A tak właśnie nie jest i masz w priorytecie albo jedno albo drugie.

Chciałbym się upewnić....

Czyli Twoim zdaniem lepiej jak dodam pompe do obecnej instalacji niż przerabiać to na 4D?

W załączniku schemat z dodaną pompa. O to chodziło?

pompa_kotlowa.pdf

Gość Digitrax
Opublikowano

Pompa kotłowa ma pracować stale. Niektóre sterowniki kotła potrafią nią sterować badając temperaturę na powrocie kotła. Gdy jest za niska (np poniżej 55 stopni)  załączają pompę gdy osiągnie temperaturę (np 60 stopni) wyłączają. Poprawiłem z lekka Twój schemat. Uważam, że ten układ lepiej się sprawdza niż z zaworem 4D.

Pokaż gdzie masz wpięte zabezpieczenia kotła.

kotlownia.png

Opublikowano

Naczynie z zabezpieczeniem mam podłączone jak poniżej. Też do poprawy? ?

Zaworu DBV2 nie ma, jak rozumiem instalator założył, że zabezpieczenia Defro w tym temacie wystarcza.

20210526_211916.jpg

Opublikowano (edytowane)

To źle mam podłączone.Naczynie przeponowe do układu zamkniętego powinno być na powrocie tuż przed kotłem.

Natomiast zawór bezpieczeństwa wkręcony u góry w płaszcz kotła o ile jest taka możliwość a jak nie to zaraz na wyjściu z kotła na rurze zasilającej.Oczywiście powinno też być trzecie zabezpieczenie dla układu zamkniętego w postaci zaworu schładzającego lub wężownicy schładzającej

Edytowane przez Grundfos
Opublikowano (edytowane)

Tak tuż przed kotłem.Może być wyżej,ważne jest miejsce wpięcia naczynia i żeby nie zawężać średnicy rury do niego. Naczynie ma gwint zazwyczaj 3/4" czyli można zastosować np.rurę CU22 I jest wskazana szybkozłączka do naczynia umożliwiająca okresową jego kontrolę.Należy dobrać odpowiednią pojemność naczynia i ustawić w nim ciśnienie wstępne

Edytowane przez Grundfos
Opublikowano

A jak mam takie cudo jak naczynie i zabezpieczenie w jednym (jak na zdjęciu poniżej) to też można to wpiac tak jak napisałeś tj. tuż przed kotłem? Czy w takich układach takie 2w1 nie powinno mieć w ogóle zastosowania?

images.jpeg.bb13000059623487b4b2b8e1949679fe.jpeg 

Opublikowano

Od razu dopytam o parametry zaworu bezpieczeństwa bo sprawa dla mnie wygląda podejrzanie tj. kocioł ma podane, że max. ciśnienie robocze to 1,5 bara, a instalator zamontował mi zawór na 2.5 bara. Tak to powinno być?

Według instrukcji kocioł jest przystosowany zarówno do pracy w układzie otwartym jak i zamkniętym.

Opublikowano (edytowane)

Dzięki!

To jeszcze tylko nie wiem co zrobić z tym zaworem bezpieczeństwa, który mam zintegrowany z naczyniem przeponowym. Rozdzielać to czy ostatecznie można całość rozstawić na powrocie?

Edytowane przez jinx20
Opublikowano

@Grundfos Co złe zrobiłem ze u mnie taki jest (w połączeniu z buforem i działa)?

Opublikowano

Ciśnienie wstępne po stronie gazowej jest 0.5bar. Co to znaczy „widzi”?

Opublikowano (edytowane)

widzi=naczynie spełnia swoją funkcję nie widzi=nie spałenia To jak się ustosunkujesz do info zawartego w załączniku?Nawet program doboru nie pozwoli wstawić zaworu poniżej 2bar

ZB.jpg

Edytowane przez Grundfos
Opublikowano (edytowane)

Po co używasz programu „zaleceń” firmy Reflex? Innych programów nie ma?  Jak to wyglada od strony norm i przepisów…

Jakie „ustawowo” powinno byc minimalne ciśnienie w instalacji CO?

Ps. Tak kocioł i instalacja widzi naczynie.

Edytowane przez PioBin
Opublikowano (edytowane)

Odpisał mi serwis Defro:

"kocioł jest przystosowany do układu zamkniętego, zawór w układzie zamkniętym jest na poziomie 2.5 bar, robocze ciśnienie może byc 1,5 bar."

Edytowane przez jinx20