Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam , mój znajomy (brak dostępu do kompa-internetu) , poprosił mnie bym zapytał....

na jakie ogrzewanie postawić w domku jednorodzinnym (obecna spalanie to 6 - 7 ton węgla w kotle zasypowym) , żeby nie zrujnować budżetu kosztami opału ,dom piętrowy z lat 70 nie ocieplony ze starymi drewnianymi podwójnymi i oknami

Opublikowano

Witam

W pierwszej kolejnosci niech przemysli temat termomodernizacji
.
Sama wymiana kotla pozwoli spelnic przepisy ale mozna osiagnac o wiele wiecej, czysciej, taniej (w sensie kosztu sezonu grzewczego)

Pali 6-7 ton wegla to ekogroszku spali niewiele mniej

Ja spalilem na 160-180 m2 4 tony wegla i tone pelletu , dom jest ocieplony

Ocieplenie zrobilismy jakies 8 lat temu wiec oszczednosc jakies 3 tony x 700 zl srednio za wegiel z tych 8 lat, wiec inwestycja sie zwrocila

Koszt kotla z montazem sadze ze przy obecnych cenach minimum 10 tys, , no chyba ze kolega sam zamontuje

Wypelnij z kolega www.cieplowlasciwe.pl i wtedy mozna myslec co dalej

Jesli kolega chce lub moze tylko wymienic kociol to zastanowilbym sie nad technixpelem gdzie ma mozliwosc palic pelletem lub ekogroszkiem

Kwestia zasadnicza to odpowiednio dobrac mocowo kociol, i tu sie przypomina brak ocieplenia, ja mam kociol 25 kw i to bylo potrzebne jak nie bylo ocieplenia, teraz wystarczy 15 kw

Pozdrawiam

Wysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
1 godzinę temu, stasiu napisał:

Witam , mój znajomy (brak dostępu do kompa-internetu) , poprosił mnie bym zapytał....

na jakie ogrzewanie postawić w domku jednorodzinnym (obecna spalanie to 6 - 7 ton węgla w kotle zasypowym) , żeby nie zrujnować budżetu kosztami opału ,dom piętrowy z lat 70 nie ocieplony ze starymi drewnianymi podwójnymi i oknami

Zaproś kolege z dobrym piwkiem wypełnijcie to https://cieplowlasciwie.pl/

Wklej wynik i będzie wiadomo w co pójść i ile to będzie kosztowało . Na razie to gadanie po próżnicy bo brak jakichkolwiek danych .