Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam problem z kopczykiem w trybie letnim. Strasznie się zapada. 

Mam sigma defro 24kw, jest juz ustawiony na 25 procent mocy a dalej przebija o 10 stopni. 

Zmienilem ustawienia w nadzorze. 

Czas podawania z 1s  na 2s.

Przerwe z 6min na 4min

Siła nadmuchu z 100 do 80.

Pale eko z piast Ziemowit 24kj, 

Na zimę miałem eko z Bobrka 27kw, próbowałem nim palić ale się strasznie spiekal - a miałem już ponad 10dodane do powietrza. 

Czy coś można jeszcze zmienić? Przy 60 stopniach włącza się wiatrak na 1 procent, zaczyna się praca a temp szybko wzrasta. 

Wiadomo że kocioł jest trochę przewymiarowany ale nie chce go na lato wyłączać. 

Do tego strasznie się kopci przy otwieraniu drzwiczek. Nigdy tak nie było.. 

Proszę o pomoc. 

Screenshot_20210508-205132.jpg

Screenshot_20210508-205122.jpg

IMG_20210508_210206.jpg

IMG_20210508_210154.jpg

Opublikowano

Witam. Brak jest informacji dot parametrów pracy. Praca w PID czy w dwustanie ? ale chyba widzę że w PID. Wiatrak 80 % to chyba w nadzorze- tu leży problem, pewnie włącza się często i długo i przy takiej mocy dmuchawy nie dziwię się że dziura na palniku. W sterownikach tech nadzór fabrycznie był ustawiany 1 s co 3 minuty, wentylator co 7 minut po 30 sek. obroty 30 %, jeżeli uciebie jest fabbrycznie to samo ustaw tak jw. i przy nadzorze nic nie kombinuj. Podaj jesze parametry pracy, tu też do trybu letniego mogą być potrzebne korekty. Pozdrawiam.