Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Izolacja i koszt ogrzewania domu 200m2

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich forumowiczów,

Zastanawiamy się nad kupnem domu jednorodzinnego, który jest zbudowany z podwójnych pustaków ceramicznych porotherm. Grubość ściany to 44cm. Dom jest dosyć stary i nigdy nie był zamieszkany, właściciel mówi że nie ma potrzeby dodatkowej izolacji i że pustak działa jak drewno- bardzo dobrze izoluje i oddych. Zaplanowane ogrzewanie to gaz przy powierzchni użytkowej 200m2 troche obawiamy się, że możemy wpakować się w koszta. Dodatkowo dom jest podpiwniczony. Czy jakiś specjalista izolacyjny mógłby nam doradzić, czy rzeczywiście styropian nie jest tu potrzebny?

Jak szacujecie ile może kosztować ogrzewanie takiego domu gazem LPG?

Z góry dziękuję za odpowiedzi i serdecznie pozdrawiam,

Mateusz

Opublikowano (edytowane)

Witaj na początek polecam

https://cieplowlasciwie.pl 

Tu wstępnie poznasz wyniki czym się opłaca grzać taki budynek (gaz tez jest tam wzięty pod uwagę)

Musisz posiadać w miarę szczegółowe informacje o domu który planujesz kupić.

Informacje które uzyskasz w wyniku na tej stronie są niestety za darmo ?

I są w miarę wiarygodne.

A jeśli chciałbyś poznać wyniki zapotrzebowania na ciepło twojego przyszłego domu bardziej szczegółowo to polecam zlecić wykonanie OZC a to niestety jest nie za darmo?

Pozdrawiam 

plasticfun

Edytowane przez plasticfun
Opublikowano

Domek pewnie kilkunastoletni. Przy P44 ja bym tego nie ocieplał, cieńszy porotherm owszem. Chodzi o to że tutaj będzie pewnie U w granicy 0,33-036 i nakladanie na to styro czy wełny średnio będzie opłacalne. 

Opublikowano

No nie. Na dzień dzisiejszy Wieneberger podaje już U na poziomie 0,2 przy P44. 

Opublikowano (edytowane)

Rzeczywiście ja spojrzałem na kartę dla innej grubości bo myślałem że Lambda materiału będzie taka sama zarówno dla 20cm jak i 44 ale podają inną. Ale autor pisze że z podwójnego pustaka, więc należałoby przyjąć lamdę około 0,3 więc U byłoby 0,6. 

Edytowane przez robert1991