marcinkcper Opublikowano 16 Lutego 2021 #1 Opublikowano 16 Lutego 2021 Witam mam taki problem z kotłem. Jak działa ogrzewanie to piec trzyma ciśnienie gdy je wyłącze to ciśnienie spada do zera i zapala się błąd E9. Serwisant myślał że ucieka przez zawór bezpieczeństwa ale nie. Instalacja szczelna. Serwisant stwierdził że wymiennik jest walniety i trzeba wymienić z robocizna powiedział 1400 zł. Gdzieś czytałem że jakby wymiennik był walniety to przez odpływ kondensatu by uciekał woda sprawdziłem i też nic nie ucieka. Co może być przyczyną prócz wymiennika? Cytuj
romano78 Opublikowano 16 Lutego 2021 #2 Opublikowano 16 Lutego 2021 Naczynie przeponowe nie ma ciśnienia w nim. Cytuj
marcinkcper Opublikowano 16 Lutego 2021 Autor #3 Opublikowano 16 Lutego 2021 (edytowane) A można to jakoś domowym sposobem sprawdzić i ewentualnie dopuścić ciśnienie czy trzeba wymienić to naczynie?. Jak to jest że gdy dziala ogrzewanie to ciśnienie trzyma? Edytowane 16 Lutego 2021 przez marcinkcper Cytuj
mac65 Opublikowano 17 Lutego 2021 #4 Opublikowano 17 Lutego 2021 Wzrasta temperatura wody, woda sie rozszerza w zamkniętym układzie więc rośnie ciśnienie . Pompka samochodowa z manometrem i pompowanie naczynia przeponowego( czerwone z zaworkiem u góry po zdjęciu frontu ) do ciśnienia wymaganego w instrukcji kotła wszystko na zimnej instalacji . Jeśli po nagrzaniu instalacji ciśnienie będzie zbyt duże na manometrze kotła lub instalacji to znaczy że naczynie przeponowe jest za małe i należy wymienić na większe lub dołożyć zewnętrzne drugie . Manometr chyba jest na panelu o ile dobrze pamiętam , Na zimnym kotle strzałeczka na początku zielonego , na gorącym strzałeczka nie dalej jak na końcu zielonego i powinno być OK . Pozdrawiam Cytuj
WojtuNie Opublikowano 17 Lutego 2021 #5 Opublikowano 17 Lutego 2021 Tylko taka mała uwaga, podczas kontroli i korekty ciśnienia w naczyniu wzbiorczym powinno ono być odłączone od instalacji lub co najmniej instalacja powinna być pozbawiona ciśnienia przez cały czas, bo gdzieś ta woda która zalega w naczyniu musi wylecieć. Potem dopiero trzeba uzupełnić wodę do wymaganego ciśnienia. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi