Hapes1977 Opublikowano 6 Lutego 2021 #1 Opublikowano 6 Lutego 2021 (edytowane) Mam pytanie. Posiadam kocioł Beretta Ciao Green. Centralne ogrzewanie działa bez problemu. Na kotle mam ustawione 60° na termostacie pokojowym 21° kocioł pracuje ok. Ale temperature wody na prysznic, umywalkę mam ustawioną na 40°. Przez 3 lata było wszystko ok.ale od 2 dni przy uruchomieniu prysznica kocioł grzeje wodę do max 30° . Nawet jak podkręciłem temperature wody do 50° i tak podgrzewa ją do 30°. Co jest tego przyczyną?? Edytowane 7 Lutego 2021 przez Ryszard Dodano prefiks Cytuj
sambor Opublikowano 6 Lutego 2021 #2 Opublikowano 6 Lutego 2021 (edytowane) Ciepłą wodę masz wprost z kotła? Jak tak, to jest zakamieniony wymiennik grzania CW w kotle Edytowane 6 Lutego 2021 przez sambor Cytuj
Hapes1977 Opublikowano 7 Lutego 2021 Autor #3 Opublikowano 7 Lutego 2021 Tak, ciepła wprost z kotła, zauważyłem też że jak odkręce wodę małym strumieniem to kocioł grzeje ją do ustawionej temp.(40°) ale jak odkręce na max to dogrzeje tylko do 30° . Cytuj
WojtuNie Opublikowano 7 Lutego 2021 #4 Opublikowano 7 Lutego 2021 Jeszcze może być bardzo zimna woda z wodociągu i do tego niskie ciśnienie gazu,bo zapotrzebowanie w rejonie wzrosło i sieć nie wydala. Cytuj
jaran2-1 Opublikowano 10 Kwietnia 2021 #5 Opublikowano 10 Kwietnia 2021 Witam. Powody mogą być trzy: 1. Brudna nieczyszczona komora spalania ( należy to robić regularnie szczególnie w kotłach kondensacyjnych -brak czyszczenia powoduje obniżenie sprawności ) 2. Zakamieniony wymiennik - przy twardej wodzie to częsta przyczyna 3. Zanieczyszczony palnik - zdarza się to szczególnie wtedy gdy w pobliżu miejsca zasysania powietrza do kotła znajdują się wyloty spalin jakiś kotłów węglowych - w Ciao palnik ma małe otworki i jak się zapchają to kocioł nie ma mocy, grzeje c.o. ale z wodą duży problem. Można przeczyścić delikatnie igłą lub czymś podobnym. Efekt murowany. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi