Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Dobór kotła - dywagacje i sporo pytań.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie wszystkich Forumowiczów !

Czytam forum od jakiegoś czasu, ale postanowiłem się ujawnić,  gdyż jestem na etapie dokonywania wyboru kotła do mojego domu i mam już spory mętlik w głowie. Każdy instalator mówi co innego, chwali innego producenta i szczerze mówiąc żaden z nich nie jest w stanie wyjaśnić w miarę sensownie dlaczego firma a jest lepsza od firmy b. 

Słowem wstępu - mam dom 110 m2, cegła, rok budowy 1974-76, ocieplony styropianem 15 cm, okna z potrójnymi wkładami. Strych oraz podłogi nieocieplone. Grzejniki panelowe, instalacja w miedzi, podłogówka - może kiedyś, ale na pewno nie wcześniej niż za 5-7 lat. Aktualne ogrzewanie to kocioł węglowy. Zapadła decyzja o wymianie na kocioł gazowy, umowa z gazownia podpisana, termin wykonania przyłącza na wrzesień 2021. 

W związku z tym mam sporo pytań, nie tylko odnośnie samego kotła, ale również odnośnie wykonania instalacji wewnętrznej. 

a) Instalacja: 

1. Rozmawiając z instalatorem (facet robi instalacje spawane) usłyszałem taki oto argument przeciwko instalacji miedzianej zaciskowej - "na łączeniach są uszczelki, a jak Pan wie uszczelki ( a raczej materiał z którego są wykonane) tracą swoje własności po pewnym czasie". Poszperałem na necie i faktycznie jest uszczelka na łączeniach, ale czy ona po jakimś czasie będzie musiała być wymieniona? 
  2. Instalacja będzie w piwnicy i nie zależy mi na estetyce - który typ instalacji będzie lepszy - miedziana zaciskowa czy stalowa spawana ? 
  3. Czy instalacje i grzejniki należy przepłukać przy zmianie kotła? Pan Instalator stwierdził, ze to i tak nic nie da i będą problemy. Jakie problemy i dlaczego ? 

b) Dobór kotła (mowa o kotle 1F) - wstępnie dokonany wybór padł na takie oto modele: 

- Termet Eco condens gold 20 kW (2,8 ÷ 19,0 kW)- mój wstępny wybór
- VICTRIX 12 X TT 2 ERP  (1,9 ÷ 12,0 kW) - mój wstępny wybór
- VICTRIX 20 X TT 2 ERP  (3,0 ÷ 20,6 kW) - mój wstępny wybór
- Vaillant Vc 206/5-5 Ecotec Plus (3,9 ÷ 20,1 kW) -  wybór instalatora nr 1 
- Vaillant VC 256/5-5 Ecotec Plus (5,4 ÷ 25,1 kW) - wybór instalatora nr 2 

Pytania: 

1)  Moc kotła, modulacja - czym się tu kierować ? Wszystkie maja zbliżony zakres mocy, poza Vaillantem 256, który moim zdaniem jest już sporo przewymiarowany ( pan instalator twierdzi ze wybrał taki z "zapasem" gdybym chciał rozbudować w przyszłości i poza victrixem 12 którego moc dobrana jest zgodnie z metrażem domu.

2) Czy cena idzie w parze z trwałością ? Zasłyszałem, ze i tak żadny nie wytrzyma dłużej niż 10 lat ?
Żaden z instalatorów nie chce powiedzieć lub po prostu nie wie jakie są różnice w budowie/komponentach między kotłem za 3.5 tysiąca a takim za 7 tysięcy, co mnie mocno irytuje, gdyż lubię wiedzieć za co płacę (jeśli coś warte jest dopłaty to nie mam z tym problemu, gorzej jeśli place za markę i na tym kończą się różnice). 

3) Wszyscy instalatorzy z którymi rozmawiałem odradzają Termet. Czy Termet to taka porażka czy po prostu maja za mała marze na tym kotle ?

4) Koszty serwisowania i części zamiennych. Jak to wygląda w przypadku tych producentów ? Nie mam tutaj za bardzo informacji, jedynie znalazłem nieco o kotłach Vaillant, że koszty naprawy często sięgają 20% ceny całego kotła (takie opinie na ceneo się wyświetlają) i że to nie ta jakość co kiedyś. 
Czy wiecie może jakie są koszty serwisowania tych trzech producentów ? I czy w ogóle jest sens się tym kierować czy bardziej jednak tym jak wygląda siatka serwisantów w danym regionie ? 

5) Jakie są  godne uwagi konkretne modele kotłów innych producentów ? 

Z góry dziękuje za wszelką pomoc i odpowiedzi!  

Opublikowano

Jeśli obecny kocioł węglowy nie pożerał jakichś strasznych ilości opału to uważam że można się śmiało do kotłów o mniejszych mocach ograniczyć. 

Sugeruję doczytać o Victrix-ach - sam brałem pod uwagę i ze względu na negatywne opinie o elektronice spadł z listy wyboru

dodałbym jeszcze natomiast Bosch, Buderus i Junkers- okolice 14KW. Oczywiście po wcześniejszej analizie dostępnosci i opinii o serwisie

mógłbym też napisać że ze swojego wyboru jestem zadowolony póki co i kocioł w mrozy w okolicy -20stC pracował z mocą zgodną z moimi wyliczeniami dotyczącymi potrzeb mojego domu czyli 8,5KW. Może to być zatem dodatkowy argument za mnieszymi mocowo modelami. Nie kieruj się jednak do końca moim zdaniem ponieważ sa i na tym forum koledzy uważający że nie zawsze mniejszy jest lepszy i ja się z nimi nie spieram z powodu zbyt małej wiedzy w tym temacie

PS Uzupełnij profil - Będzie łatwiej udzielać rad bez potrzeby wracania do początku tematu gdy wszystkie informacje będą w profilu a nie tylko w pierwszym poście

Opublikowano (edytowane)

Timon120777, Dzięki za wpis !  Profil już uzupełniony !  Co do Victrixa - dzięki za informację  ! 

Ktoś jeszcze mógłby cos doradzić ? 

Edytowane przez michail
Opublikowano (edytowane)

Junkers Bosch to teraz ta sama firma ja mam junkersa i chodzi bez serwisowania już 8lat zero problemów. 

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano
  W dniu 30.01.2021 o 09:24, michail napisał(a):

"na łączeniach są uszczelki, a jak Pan wie uszczelki ( a raczej materiał z którego są wykonane) tracą swoje własności po pewnym czasie".

Rozwiń  

Nie słychać o konieczności takich wymian.

Termet Eco condens gold 20 kW (2,8 ÷ 19,0 kW)- mój wstępny wybór

Rozwiń  

Dobry wybór

Czy instalacje i grzejniki należy przepłukać przy zmianie kotła?

Rozwiń  

Na pewno daj dobry filtr siatkowy i najlepiej jeszcze odmulacz na powrocie instalacji do kotła.

1)  Moc kotła, modulacja - czym się tu kierować ? Wszystkie maja zbliżony zakres mocy, poza Vaillantem 256, który moim zdaniem jest już sporo przewymiarowany ( pan instalator twierdzi ze wybrał taki z "zapasem" gdybym chciał rozbudować w przyszłości i poza victrixem 12 którego moc dobrana jest zgodnie z metrażem domu.

Rozwiń  

Niska moc minimalna i duża modulacja. Najgorzej Vaillant 256, reszta jest ok.

jakie są różnice w budowie/komponentach między kotłem za 3.5 tysiąca a takim za 7 tysięcy

Rozwiń  

Będziesz miał np. tańsze lub droższe pompy, a przede wszystkim możliwości rozbudowy po stronie automatyki.

Wszyscy instalatorzy z którymi rozmawiałem odradzają Termet.

Rozwiń  

Jakieś konkretne argumenty? Może dlatego, że Termeta kupisz tanio przez internet?

4) Koszty serwisowania i części zamiennych. Jak to wygląda w przypadku tych producentów ?

Rozwiń  

Patrz na to, żeby serwis był w miarę blisko. Najlepiej jakby było 2-3 serwisantów w okolicy. Ceny części w Vaillancie mogą być wyższe niż w pozostałych kotłach.

Opublikowano

Teres, 

Wielkie dzięki za  wpis , bardzo pomocny ! 

W dniu 3.02.2021 o 21:49, teres napisał(a):

Termet Eco condens gold 20 kW (2,8 ÷ 19,0 kW)- mój wstępny wybór

Rozwiń  

Dobry wybór

Rozwiń  

Dobry wybór dlaczego ? Opinie na temat serwisu tego producenta są "takie se". Czy wiesz może jakie są ceny części zamiennych ? 

Pewien Pan instalator stwierdzi,  że Termet to nawet nie półka developerska, ale nie umiał wyjaśnić czym ta półka się charakteryzuje.  Ja mam zgryz, bo moja gmina dopłaca do kotła i to to całkiem sporo, więc mogę sobie pozwolić na droższy kocioł, tylko jeśli potem za każdy przegląd i naprawę mam płacić 3x więcej niż za termeta a częstotliwość psucia będzie podobna to wyjdę na tym jak "Zabłocki na mydle" . 

Na pewno daj dobry filtr siatkowy i najlepiej jeszcze odmulacz na powrocie instalacji do kotła.

Rozwiń  

NO i wszytko jasne - dzięki za podpowiedź. A co jeśli zamierzam zdjąć wszystkie grzejniki i porządnie przepłukać? Jedno nie wyklucza drugiego ? 

Będziesz miał np. tańsze lub droższe pompy, a przede wszystkim możliwości rozbudowy po stronie automatyki.

Rozwiń  

Czy tańsza pompa oznacza krótsza żywotność pieca czy można wymienić pompę i żyć dalej ?  Co do rozbudowy to z kolei zasłyszałem ze żaden piec dłużej niż 8-10 lat nie pociągnie, więc jeśli nie mam w najbliższym czasie w planach rozbudowy mojej instalacji ( teraz mam same grzejniki panelowe) to mogę sobie darować kupowanie lepszego kotła bo i tak za 10 lat jak się zdecyduje np na podłogówkę to  będę musiał wymienić piec. 

Jakieś konkretne argumenty? Może dlatego, że Termeta kupisz tanio przez internet?

Rozwiń  

Żadnych argumentów, własnie to mnie najbardziej wkurza - nikt, ale to dosłownie nikt nie jest w stanie czarno na białym pokazać mi jakie są różnice... 

Patrz na to, żeby serwis był w miarę blisko. Najlepiej jakby było 2-3 serwisantów w okolicy. Ceny części w Vaillancie mogą być wyższe niż w pozostałych kotłach.

Rozwiń  

Obszar śląskiej metropolii jest obfity w serwisantów wszystkich firm ? Także paradoksalnie nie pomaga mi to w dokonaniu decyzji. 

Opublikowano
  W dniu 4.02.2021 o 09:15, michail napisał(a):

Dobry wybór dlaczego ? Opinie na temat serwisu tego producenta są "takie se". Czy wiesz może jakie są ceny części zamiennych ? 

Rozwiń  

Zamontowałem tego sporo i zero negatywnych uwag. Wiesz, niektórych razi, że to polski produkt w trochę niższej cenie.

Pewien Pan instalator stwierdzi,  że Termet to nawet nie półka developerska, ale nie umiał wyjaśnić czym ta półka się charakteryzuje.

Rozwiń  

Standard, nie umie wyjaśnić, ale jest pewny tego, co mówi ?

NO i wszytko jasne - dzięki za podpowiedź. A co jeśli zamierzam zdjąć wszystkie grzejniki i porządnie przepłukać? Jedno nie wyklucza drugiego ? 

Rozwiń  

Pewnie, dobry pomysł. Możesz nawet użyć jakiejś chemii do płukania albo inhibitora jak już będziesz napełniał instalację.

Czy tańsza pompa oznacza krótsza żywotność pieca czy można wymienić pompę i żyć dalej ? 

Rozwiń  

Zawsze możesz wymienić jak padnie. Ale jak dasz filtr i odmulacz to sporo przedłużysz jej żywotność. W Termetach są pompy Wilo, w Boschach, Junkersach i Buderusach siedzi Grundfos. To są równorzędne produkty.

W dniu 4.02.2021 o 10:15, michail napisał:

Co do rozbudowy to z kolei zasłyszałem ze żaden piec dłużej niż 8-10 lat nie pociągnie, więc jeśli nie mam w najbliższym czasie w planach rozbudowy mojej instalacji ( teraz mam same grzejniki panelowe) to mogę sobie darować kupowanie lepszego kotła bo i tak za 10 lat jak się zdecyduje np na podłogówkę to  będę musiał wymienić piec. 

Rozwiń  

Prosty układ pociągnie Ci każdy kocioł. Gorzej jak np. chcesz mieć grzejniki i 2 strefy podłogówki i każda sterowana pogodowo - wtedy już potrzeba czegoś z rozbudowaną automatyką.

To tak na koniec, nie daj sobie wcisnąć PP w instalacji CO. Ma być miedź, stal albo pex. Powodzenia!

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Teres, 

Jeszcze raz dziękuje za pomoc i odpowiedzi ! 

W dniu 6.02.2021 o 07:29, teres napisał(a):

Zamontowałem tego sporo i zero negatywnych uwag. Wiesz, niektórych razi, że to polski produkt w trochę niższej cenie.

Rozwiń  

Ok, a wiesz jak wygląda sytuacja z kosztem obsługi i częściami zapasowymi ? Jakaś różnica na plus dla termeta czy żadna ? 

Zawsze możesz wymienić jak padnie. Ale jak dasz filtr i odmulacz to sporo przedłużysz jej żywotność. W Termetach są pompy Wilo, w Boschach, Junkersach i Buderusach siedzi Grundfos. To są równorzędne produkty.

Rozwiń  

Dzięki za informacje. Co do odmulacza to jakiś konkretny polecasz ? 

Prosty układ pociągnie Ci każdy kocioł. Gorzej jak np. chcesz mieć grzejniki i 2 strefy podłogówki i każda sterowana pogodowo - wtedy już potrzeba czegoś z rozbudowaną automatyką.

Rozwiń  

Jak wspominałem , same grzejniki panelowe , nie planuje podłogówki w najbliższych kilku latach. Czy wobec tego można darować sobie takie bajery jak pogodynka, sterowanie po wifi ? Ktoś mi podpowiedział, że jak piec jest dobrze ustawiony, to nie ma potrzeby zaglądać , poza przeglądami serwisowymi. 

Tak przy okazji - aktualnie na grzejnikach na zasilaniu i powrocie mam założone zwykle zawory kulowe  (instalacja robiona sporo lat temu) zastanawiam się czy jest sens teraz wrzucać głowice termostatyczne ? Pewien instalator zamiast poprzeć pomysł to stwierdził, "panie w zaworach to się nie ma co psuć, a w głowicach to już tak"

To tak na koniec, nie daj sobie wcisnąć PP w instalacji CO. Ma być miedź, stal albo pex. Powodzenia

Rozwiń  

Tak jak mówiłem instalacja wewnętrzna jest w miedzi,  a przyłącze po mojej stronie rozumiem ze to ma być pex i przejście przez mur na miedz lub stalowe ? 

Mam jeszcze jedno pytanie - aktualnie mam kocioł węglowy plus grzałki elektryczne (mam instalacje 3 fazowa, tzw. siłę) jak na zdjęciu poniżej. Przy temperaturach -3...+5 nie używam kotła węglowego, zamykam tzw. duży obieg z płaszczem wodnym, a otwieram mały = bojler elektryczny ( 2 grzałki x 6kW każda, włączane osobno). 

Pytanie jest takie -  co mi jest potrzebne, żeby ten  kocioł elektryczny spiąć z nowym kotłem gazowym? Najlepiej żeby to działało w automacie , ze jak załączę grzałki to wyłącza się piec gazowy.

Dodatkowo zastanawiam się nad wymiana tego kotła elektrycznego, ale od 20 lat działa i myślę ze podziała następne 20 lat...(tata elektryk i spawacz jednocześnie, na materiale nie oszczędzał, obawiam się ze dzisiaj takie bojlery są zrobione raczej z blachy pod puszki od coli...)  a i wybór ograniczony - wstępnie myślałem wziąć cos od Elterm (LINK) 9kW  

image.thumb.png.4b5d7e5705c32f0f2459688ce2e6b81a.png

Dzięki za wszelkie porady i pozdrawiam ! 

Edytowane przez michail
Opublikowano
  W dniu 14.02.2021 o 17:41, michail napisał(a):

Teres, 

Jeszcze raz dziękuje za pomoc i odpowiedzi !

Ok, a wiesz jak wygląda sytuacja z kosztem obsługi i częściami zapasowymi ? Jakaś różnica na plus dla termeta czy żadna ? 

Rozwiń  

Jest taniej niż w zagranicznych konstrukcjach, tak mi mówił zaprzyjaźniony serwisant.

4 godziny temu, michail napisał:

Dzięki za informacje. Co do odmulacza to jakiś konkretny polecasz ? 

Rozwiń  

Ostatnio się przerzuciłem na Flamco Xstream Clean, ale jest duży wybór na rynku.

Jak wspominałem , same grzejniki panelowe , nie planuje podłogówki w najbliższych kilku latach. Czy wobec tego można darować sobie takie bajery jak pogodynka, sterowanie po wifi ? Ktoś mi podpowiedział, że jak piec jest dobrze ustawiony, to nie ma potrzeby zaglądać , poza przeglądami serwisowymi. 

Rozwiń  

Pogodówka koniecznie, optymalizuje pracę instalacji.

Tak przy okazji - aktualnie na grzejnikach na zasilaniu i powrocie mam założone zwykle zawory kulowe  (instalacja robiona sporo lat temu) zastanawiam się czy jest sens teraz wrzucać głowice termostatyczne ? Pewien instalator zamiast poprzeć pomysł to stwierdził, "panie w zaworach to się nie ma co psuć, a w głowicach to już tak"

Rozwiń  

Jest sens, bo przegrzewanie pomieszczeń, to strata pieniędzy.

Tak jak mówiłem instalacja wewnętrzna jest w miedzi,  a przyłącze po mojej stronie rozumiem ze to ma być pex i przejście przez mur na miedz lub stalowe ? 

Rozwiń  

Ja bym robił z miedzi jak wewnątrz masz miedź.

Mam jeszcze jedno pytanie - aktualnie mam kocioł węglowy plus grzałki elektryczne (mam instalacje 3 fazowa, tzw. siłę) jak na zdjęciu poniżej. Przy temperaturach -3...+5 nie używam kotła węglowego, zamykam tzw. duży obieg z płaszczem wodnym, a otwieram mały = bojler elektryczny ( 2 grzałki x 6kW każda, włączane osobno). 

Pytanie jest takie -  co mi jest potrzebne, żeby ten  kocioł elektryczny spiąć z nowym kotłem gazowym? Najlepiej żeby to działało w automacie , ze jak załączę grzałki to wyłącza się piec gazowy.

Rozwiń  

Gadaj z elektrykiem, wystarczy przekaźnik do sterowania kotłem.

Dodatkowo zastanawiam się nad wymiana tego kotła elektrycznego, ale od 20 lat działa i myślę ze podziała następne 20 lat...(tata elektryk i spawacz jednocześnie, na materiale nie oszczędzał, obawiam się ze dzisiaj takie bojlery są zrobione raczej z blachy pod puszki od coli...)  a i wybór ograniczony - wstępnie myślałem wziąć cos od Elterm (LINK) 9kW 

Rozwiń  

Elterm albo Kospel będą na pewno dobre, ale jeśli tamto działa i Ci odpowiada to nie widzę sensu zmieniać.

Opublikowano
  W dniu 14.02.2021 o 22:00, teres napisał(a):

Ostatnio się przerzuciłem na Flamco Xstream Clean, ale jest duży wybór na rynku.

Rozwiń  

Teres, a co myślisz o tym  filtrze :
Vortex Eliminator firmy SENTINEL  -> https://www.youtube.com/watch?v=2C2PhJdWCMw