Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 26.10.2025 o 19:49, sambor napisał(a):

Stara książka o sztuce pieczenia chleba, może warto przeczytać, aby zobaczyć jak się wiele zmieniło

Piekarstwo.pdf 25.28 MB · 6 pobrań

Przeczytałem z uwagą , czy się wiele zmieniło ? 

Pacząc na dzień dzisiejszy to w pewnym sensie tak , ale jak się tak zagłębie to wszystko jest mi bliskie i znajome z lat kiedy praktykowałem, końcówka lat osiemdziesiątych ,również jak babcie piekły w domach podobnie czyniły .

Zaciekawiło mnie to wyrastanie chleba w wodzie  jak wypłynie to do pieca , gdzieś kiedyś słyszałem dawno temu o tym 

od starego piekarza ,w praktyce się nie spotkałem .

W latach 90 tych zaczęto używać , dodawać polepszaczy ale nie było to jeszcze jakieś złe ,teraz to nie wiem jakiego zajzajeru dosypują do tego pieczywa w mojej okolicy nie kupię dobrego chleba  , strasznie się popsuli , mam nadzieje że to się w końcu zmieni i nie będę musiał piec samemu  .

Opublikowano

Po części ludzie wpływają na rynek pieczywa. Każdy chce mieć chlebek mięciutki i świeży przez tydzień, do tego jak najtańszy. Podobnie jak z samochodami używanymi. Przebieg nie więcej niż 200kkm i koniecznie od dziadka. Więc piekarze i handlarze spełniają życzenia potencjalnych klientów. Jedni kręcą przebiegi, a drudzy korzystają z dostępnej technologii użycia chemii spożywczej, żeby było tanio i klientowi się podobało. Ja wiem że to wszystko zacznie się odbijać na naszym zdrowiu po jakimś tam czasie używania tego typu środków, ale na pewno nie wpłynie to pozytywnie. Żona dzisiaj odbierała zamówiony chleb w tym sklepiku ze zdrową żywnością i była zdziwiona ilością ludzi stojących w kolejce. Coraz więcej osób chce świadomie zadbać o swoje zdrowie, ale to jest tylko dla tych, których stać na wydanie sporej kasy. Gdybym chciał całkowicie przestawić się na zakupy żywności ekologicznej, to nie wiem czy więcej niż połowa dochodu nie zostanie przejedzona. Cała nadzieja w tym, że spora grupa osób zaczyna uprawiać coś w swoich ogródkach i wypiekać samodzielnie pieczywo, zachęcając coraz więcej osób w swoim otoczeniu.

  • Lubię to 1
Opublikowano
W dniu 27.10.2025 o 17:43, carinus napisał(a):

 Poszedłem za ciosem i kupiłem pojemnik styropianowy 48l do zbudowania takiej małej komory fermentacyjnej. 

Ja wykorzystałem akwarium , może to nie profesjonalne ale zdaje egzamin ,jako że jest szklane widzę co się tam dzieje bez ściągania pokrywy , temperatura jest stabilna .

  • Przydało się 1
Opublikowano
W dniu 30.10.2025 o 18:18, carinus napisał(a):

Gdybym chciał całkowicie przestawić się na zakupy żywności ekologicznej, to...

To prawda, dlatego niemałym sukcesem jest już samo unikanie produktów niezdrowych, potraw ciężkostrawnych. Dobrze jest też, dać organizmowi czas na odpoczynek, czyli pominąć jeden czy dwa posiłki, jeśli w danym dniu nie pracujemy ciężko fizycznie. Łatwo zauważyć, iż zachęcani jesteśmy do zażywania jakichś "kapek" tylko po to, by wrzucać do bandziocha dania, które nam ciążą i obniżają komfort życia.

Też kupuję chleb, ale to raczej na wypadek, gdy nie zdążę upiec sam. Kupione pieczywo zamrażam, podobnie kiedyś drożdże użyłem po mrożeniu i nie widziałem różnicy wielkiej – może dlatego, że nie mam aż takiej wiedzy o wypiekach jak kolega wyżej.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.