Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 26.10.2025 o 19:49, sambor napisał(a):

Stara książka o sztuce pieczenia chleba, może warto przeczytać, aby zobaczyć jak się wiele zmieniło

Piekarstwo.pdf 25.28 MB · 6 pobrań

Przeczytałem z uwagą , czy się wiele zmieniło ? 

Pacząc na dzień dzisiejszy to w pewnym sensie tak , ale jak się tak zagłębie to wszystko jest mi bliskie i znajome z lat kiedy praktykowałem, końcówka lat osiemdziesiątych ,również jak babcie piekły w domach podobnie czyniły .

Zaciekawiło mnie to wyrastanie chleba w wodzie  jak wypłynie to do pieca , gdzieś kiedyś słyszałem dawno temu o tym 

od starego piekarza ,w praktyce się nie spotkałem .

W latach 90 tych zaczęto używać , dodawać polepszaczy ale nie było to jeszcze jakieś złe ,teraz to nie wiem jakiego zajzajeru dosypują do tego pieczywa w mojej okolicy nie kupię dobrego chleba  , strasznie się popsuli , mam nadzieje że to się w końcu zmieni i nie będę musiał piec samemu  .

Opublikowano

Po części ludzie wpływają na rynek pieczywa. Każdy chce mieć chlebek mięciutki i świeży przez tydzień, do tego jak najtańszy. Podobnie jak z samochodami używanymi. Przebieg nie więcej niż 200kkm i koniecznie od dziadka. Więc piekarze i handlarze spełniają życzenia potencjalnych klientów. Jedni kręcą przebiegi, a drudzy korzystają z dostępnej technologii użycia chemii spożywczej, żeby było tanio i klientowi się podobało. Ja wiem że to wszystko zacznie się odbijać na naszym zdrowiu po jakimś tam czasie używania tego typu środków, ale na pewno nie wpłynie to pozytywnie. Żona dzisiaj odbierała zamówiony chleb w tym sklepiku ze zdrową żywnością i była zdziwiona ilością ludzi stojących w kolejce. Coraz więcej osób chce świadomie zadbać o swoje zdrowie, ale to jest tylko dla tych, których stać na wydanie sporej kasy. Gdybym chciał całkowicie przestawić się na zakupy żywności ekologicznej, to nie wiem czy więcej niż połowa dochodu nie zostanie przejedzona. Cała nadzieja w tym, że spora grupa osób zaczyna uprawiać coś w swoich ogródkach i wypiekać samodzielnie pieczywo, zachęcając coraz więcej osób w swoim otoczeniu.