Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum o ogrzewaniu

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Dom samoróbka - etap ogrzewanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema,

Sprawę mam do ekspertów i hobbystów.

Buduje nowe gniazdo miłości, rodzinnymi siłami.

Podkreślę iż pracuję w technicznym zawodzenie, nie jestem lewo-ręczną amebą.

Doszedłem do etapu ogrzewania - i potrzebuję zasięgnąć Waszej opinii jako że temat CO nie był do końca w kręgu moich zainteresowań.

Aczkolwiek jestem osobą z pokolenia tych co czytają i wyciągają wnioski, tak więc sądzę że może nie grzeszę za bardzo.

Do rzeczy.

Nowy dom.

Parter około 120m2, poddasze użytkowe około 100m2 (sufit na poddaszu na 2,2m bez ścianek - taki open-space ze skosami)

Zdecydowałem się na ogrzewanie podłogowe, bez grzejników (nawet w łazience - wstawię jakiś elektryczny).

Kocioł dwu funkcyjny, grzanie wody bez pętli i zasobnika - lecz nie to jest tematem tego postu, skupmy się na CO.

Kocioł o jakim myślę to: De Dietrich MCR 3 PLUS - szukałem sam, instrukcja wydaje mi się bardzo przejrzysta, skaluje płomień od niskiej wartości i myślę że mi starczy, posiada oczywiście zewnętrzny czujnik - podłączy go oczywiście ktoś z uprawnieniami, przy gazie nie grzebie.

Zakładam że i tak pewnie po 5 latach... się popsuje, tak więc nie jestem przywiązany do producenta.

A więc za kotłem, coby jego praca była bardziej równomierna chcę wstawić sprzęgło z wyjściem na dwa obiegi.

Każde wyjście to pompka i do rozdzielacza (parter 8-9 sekcji, poddasze 6)

Coś maksymalnie prostego, bez mieszania.

Wężownica jakiegoś znanego producenta PEX-AL-PEX 16x2.

Schemat jaki chodzi mi po głowie:

spacer.png

W trzech pokojach planuje na pętle założyć siłowniki elektryczne NO i sterować je z termostatów ściennych.

Oczywiście mam z tyłu głowy aby pętle były w miarę równe, nie za długie itd.

Pytanie do Was - czy taki prosty układ spełni moje oczekiwania i będzie poprawnie działać?

Nie zależy mi na wodotryskach itd.

Wiem że kocioł ma swoją pompkę, lecz stwierdziłem że tak będzie koszerniej - koszt dwóch pompek przy kosztach całej inwestycji jest żaden.

Dziękuję

Opublikowano

Popatrz na Termet Gold Plus. 

Powinien pociągnąć to bez sprzęgła i pomp. 

Jak masz możliwość to idź w zasobnik CWU. 

Opublikowano
  • Autor

Dzięki za tego termeta. Pomeczylem pdf od producenta i robi dobre wrażenie. A do tego sporo tańszy No i jakoś polski.

Super 

Opublikowano
12 godzin temu, tbuduje napisał:

Siema,

Sprawę mam do ekspertów i hobbystów.

Buduje nowe gniazdo miłości, rodzinnymi siłami.

Podkreślę iż pracuję w technicznym zawodzenie, nie jestem lewo-ręczną amebą.

Doszedłem do etapu ogrzewania - i potrzebuję zasięgnąć Waszej opinii jako że temat CO nie był do końca w kręgu moich zainteresowań.

Aczkolwiek jestem osobą z pokolenia tych co czytają i wyciągają wnioski, tak więc sądzę że może nie grzeszę za bardzo.

Do rzeczy.

Nowy dom.

Parter około 120m2, poddasze użytkowe około 100m2 (sufit na poddaszu na 2,2m bez ścianek - taki open-space ze skosami)

Zdecydowałem się na ogrzewanie podłogowe, bez grzejników (nawet w łazience - wstawię jakiś elektryczny).

Kocioł dwu funkcyjny, grzanie wody bez pętli i zasobnika - lecz nie to jest tematem tego postu, skupmy się na CO.

Kocioł o jakim myślę to: De Dietrich MCR 3 PLUS - szukałem sam, instrukcja wydaje mi się bardzo przejrzysta, skaluje płomień od niskiej wartości i myślę że mi starczy, posiada oczywiście zewnętrzny czujnik - podłączy go oczywiście ktoś z uprawnieniami, przy gazie nie grzebie.

Zakładam że i tak pewnie po 5 latach... się popsuje, tak więc nie jestem przywiązany do producenta.

A więc za kotłem, coby jego praca była bardziej równomierna chcę wstawić sprzęgło z wyjściem na dwa obiegi.

Każde wyjście to pompka i do rozdzielacza (parter 8-9 sekcji, poddasze 6)

Coś maksymalnie prostego, bez mieszania.

Wężownica jakiegoś znanego producenta PEX-AL-PEX 16x2.

Schemat jaki chodzi mi po głowie:

spacer.png

W trzech pokojach planuje na pętle założyć siłowniki elektryczne NO i sterować je z termostatów ściennych.

Oczywiście mam z tyłu głowy aby pętle były w miarę równe, nie za długie itd.

Pytanie do Was - czy taki prosty układ spełni moje oczekiwania i będzie poprawnie działać?

Nie zależy mi na wodotryskach itd.

Wiem że kocioł ma swoją pompkę, lecz stwierdziłem że tak będzie koszerniej - koszt dwóch pompek przy kosztach całej inwestycji jest żaden.

Dziękuję

To co opisałeś nie sprawdzi się posłuchaj kolegów i zrób bez sprzęgła i dod pompek!

Opublikowano
  • Autor

Skąd taki wniosek ze się nie sprawdzi?

Mam obawy czy to na samym termecie wydajnie będzie działać.

Kolo 220m2 podłogówki, zakładając 6m rury 16PEX na 1m2 wychodzi jakieś ~1320metrow wężownicy.

Zakładając 0,115L na 1mb PEX wychodzi jakieś 150L wody w układzie.

Cytując z intrukcji termeta "Kotły opisane w tej instrukcji mogą być podłączone do instalacji c.o. o pojemności max. 105 litrów. " - daje raczej do myslenia ze pompa w termecie sie zajedzie.

Stosujac sprzeglo, maly obieg bedzie dzialal sobie dosc swobodnie, natomiast dwie pompki przepchaja mi ta wode przez instalacje pietra i parteru.

Moze wydaje sie to troche przeskalowane, lecz przeciez pompy sie skreci.

Z uwagi na sprzeglo, nie beda siebie blokowac.

Opublikowano
55 minut temu, tbuduje napisał:

Mam obawy czy to na samym termecie wydajnie będzie działać.

Kolo 220m2 podłogówki, zakładając 6m rury 16PEX na 1m2 wychodzi jakieś ~1320metrow wężownicy.

Zakładając 0,115L na 1mb PEX wychodzi jakieś 150L wody w układzie.

Cytując z intrukcji termeta "Kotły opisane w tej instrukcji mogą być podłączone do instalacji c.o. o pojemności max. 105 litrów. " - daje raczej do myslenia ze pompa w termecie sie zajedzie.

Wyliczenia objętości są prawidłowe, natomiast z tą pojemnością dopuszczalną instalacji to idzie o to , że powyżej 105l należy przewidzieć dodatkowe naczynie przeponowe , gdyż to wbudowane w kotle skompensuje wzrost objętości wody z instalacji o pojemności tylko do 105l

Przeczytaj jeszcze raz ze zrozumieniem instrukcję !

Pompa w termecie jest wyjątkowo mocna i na dodatek nie ograniczona zaworem upustowym.

Tu najważniejsze jest sensowne i prawidłowe wykonanie instalacji - dobór średnic i długości rur, zarówno zasilających jak i pętli grzewczych- to warto policzyć, a na pałę coś walić w beton, a potem naprawiać. 

Opublikowano
  • Autor

Spokojnie, bez nerwów.

Rzeczowa odpowiedz.

Mam ten komfort ze w zasadzie do obu rozdzielaczy, które planuje będę mieć łatwy dostęp nawet dojściami już po "wylewkach" tak wiec, musiałbym popsuć wężownice, a sadze ze to trzeba być mocno zdolnym.

Mam spore pole do popisu w kotłowi na ew. przeróbki.

PEX w podlodze pewnie 16x2, do rozdzielcza na piętro mam możne 2,5m długości w rurze, na parter to samo.

Planuje dojechać miedzią pod rozdzielacze - średnica 25.

Z tą kompensacja musiałem przeoczyć, całkowicie rozumiem o co chodzi.

Woda musi mieć jakiś bufor na ew. zmiany objętości zależne od temp miedzy innymi.

Opublikowano

Średnice rur i długości pętli trzeba policzyć a nie "planować".

A popsucie pętli zdarza się nawet tym co robią to zawodowo.

Ale powodzenia.

Opublikowano
  • Autor

Jasne, ale na logikę...

Wężownice i tak musze położyć. Zapewne 16 jak ma to miejsce najczęściej w domkach bez specjalnych innych wymagań.

Bedzie pod rozdzielaczem to można działać.

Układu w betonie raczej nie zmienię.

To będzie na lata niezmienne.

Edytowane przez tbuduje