Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Defro Gamma 15 KW ustawienia

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez Mirekkss,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To jeden problem z głowy. Teraz jeszcze ta temp podajnika. Gdy piec wychodzi z czuwania to temp podajnika około 33 stopni gdy dobija do 75 stopni to podajnik ma już 62stopnie. Co z tym fantem zrobić?

Opublikowano (edytowane)

Tak jak pisał gilal 

Cytat

Podnieś jak chcesz dolny nadmuch wkorektach o +5. Zobaczysz co bedzie

Przydałby się wykres z internetu aby zobaczyć do jakiej mocy schodzi. (lub czasy podawania/przerwy w ekranie serwisowym przy niskiej mocy)
W sezonie grzewczym udało mi się zejść do 3,6 kW bez większego grzania podajnika (okolice 60*C)
Jednak problem pojawił się z popiołem który nie był częściowo wydmuchiwany, paprało strasznie palenisko mimo pracy rusztu. 
Ogólnie tak jak gilal pisał, problem jest z małym nadmuchem i ogień tli się blisko podajnika zamiast być wydmuchiwany w stronę komina.

Swoją drogą mógłbyś podać parametry z menu:
Menu serwis->Ustawienia kotła->Parametry pracy.
Minimalna i maksymalna praca podajnika + Minimalna i maksymalna przerwa podajnika. 

Pozdrawiam

Edytowane przez devport
  • Rozwiązanie
Opublikowano

Podawanie min 2s

Podawanie max 4s

Przerwa min 11s

Przerwa max 18s

Obroty min 308

Obroty max 703

Takie coś jest

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, Mirekkss napisał:

I wszystko jasne dlaczego się ruszt nie ruszał. Taki magnesik jeszcze był założony na module:)

16307477553704345258212598424241.jpg

To jest taka blokada w razie naprawy lub konserwacji. U mnie tą blokadę mam przyklejoną do osłony p
alnika, żeby była pod ręką 🙂

Ale powiem szczerze, że nie wiem czemu Ci alarmu nie wywaliło jak ruszt nie wykonywał ruchu. Ruszt też ma czujnik.

Edytowane przez gilal
Opublikowano (edytowane)

Podnieś dolny nadmuch w korektach o 10%
Górny nadmuch możesz nawet o 30%

Ja mam w Gammie 20kW zakres obrotów od 352-967 więc "korekta górna / dolna " możesz spróbować dociągnąć do tych wartości. 
Ważne jest abyś w menu serwis nie zmieniał niczego bez uprzedniego zapisania wartości. 
Przydadzą się w razie kłopotów ze spalaniem. 

Edytowane przez devport
Opublikowano

Piec pracując na 100% korekta górna wentylatora 25% ognia wcale nie widać zmniejszyłam na 13% taki efekt wrzucam fotki

20210905_091354.jpg

20210905_091753.jpg

Opublikowano

Mam zawor 4d i na powrocie zawor atv 55 i pompa ma pracować cały czas czy cyklicznie aby powrot byl wiekszy niz 55 stopni?

Opublikowano

1. Nie znamy Twojego schematu instalacji. 
2. Czy masz pompę przewałową ? (kotłowa)

Opublikowano

Jutro wrzucę schemat instalacji. I stało się to co musiało kiedyś się stać alarm przegrzania podajnika 70 stopni:(

Opublikowano

Zwiększ korektę dolną o 15 %
To nie zejdzie poniżej 350 obr przy niskiej mocy kotła. To powinno pomóc z tym nadmiernym ogrzewaniem podajnika

Opublikowano

Zrobiłem ta korektę i problem jest taki że ognia nie ma na zewnątrz tylko pali się w środku palnika. 

20210905_091354.jpg

Opublikowano

Jeżeli można prosić to zrób zdjęcie "ekranu producenta" przy takiej pracy palnika (jak jest na zdjęciu).
"Menu->Ustawienia ekranu->widok ekranu -> ekran producenta"
Kod dostępu to: 2902

Opublikowano

Ok narazie jest w czuwaniu

Opublikowano

Mam fotki praca 100%

20210907_171908.jpg

20210907_171846.jpg

20210907_171942.jpg

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ale mi się nic nie zawieszało.

Opublikowano

Chodzilo mi wlasnie o to ze brakuje 5 stopni do zadanej a on juz pracuje tylko na 1% ale teraz zauważyłem że tak właśnie pracuje cały ten tech:/ niby ta jego modulacja. 

Opublikowano

I tak ma być. Można to zmienić aby modulacja reagowała wcześniej lub później.

Pozdrawiam

Opublikowano

A jak to zmienić aby reagowała szybciej?

Opublikowano

Menu serwis - ustawienia kotła - parametry pracy - ZAKRES REGULACJI. Czym niższa wartość tym algorytm wolniej reaguje.

Pozdrawiam

Opublikowano

Witam. Co jest potrzebne aby mieć wifi w gamma? Moduł wifi rs tech? Czy wystarczy tylko wzmacniacz wifi i połączyć kablem.

Opublikowano

Witaj

Jeżeli masz dobry sygnał Wifi w miejscu gdzie stoi kocioł to defro WiFi RS. podłączyć, rejestracja i powinno śmigać na emodul.

A jak "zakres regulacji" pomógł?

Opublikowano

Nie zmieniłem nic w tym zakresie, niech sobie pracuje jak chce;). Palić się pali w domu ciepło;). Tylko ten moduł rs trochę drogi:/

Opublikowano

Nic się nie stanie, zobaczysz jaka będzie reakcja. Potem wrócisz do nastawy wcześniejszej. 

Napisz w dziale:

https://forum.info-ogrzewanie.pl/forum/16-ogłoszenia-drobne/

Może ktoś ma do sprzedania i wyjdzie taniej. Tylko musi być logo defro

Pozdrawiam