Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jestem taj całkowicie nowy. Mam kilka pytań i moze ktoś mi pomoże, bo nie wiem czy uda mi się przed świętami ogarnąć serwisanta. Kocioł jak w tytule - zrobiona prosta instalacja na dwóch pompa. Jedna od Co a druga CWU. Poustawialem harmonoram załączen i nie działa to tak jak powinno. Pompa c.O. Wyłącza się po uzyskaniu zadanej temp. A pompa CWU nie włącza się w automacie w ogóle. Tylko jak włączę test.

Problem jest jeszcze w tym, że czujnik Tcwu pokazuje odwrotnie. Temp maleje po podgrzaniu a rośnie jak się chłodzi.

Piec jest używany i pracował w domku jednorodzinnym.

Palnik 16kw

• RedEd zmienił(a) tytuł na Kostrzewa minibio 10kW
Opublikowano
Godzinę temu, karas804 napisał:

...czujnik Tcwu pokazuje odwrotnie. Temp maleje po podgrzaniu a rośnie jak się chłodzi.

Piec jest używany i pracował w domku jednorodzinnym.

Palnik 16kw

Prawdopodobnie niewłaściwy czujnik, zapytaj poprzedniego właściciela czy tak było. Wyszukaj instrukcję sterownika, będzie pomocna, może jest nowsze oprogramowanie poprawiające błędy?

Pozdrawiam RedEd

Opublikowano

Instrukcja do sterownika i sprawdzić czy nie ma wyboru typu czujnika, może przez lata zmienili typ czujników, wtedy błąd po stronie sprzedawcy...

Zapamiętaj / zdjęcie zrób jak są podłączone

Opublikowano (edytowane)

@karas804 Po pierwsze czujnik Kotła , powrotu, CWU , palnika to wszystko ten sam model , po drugie nie ważne jak podłączysz kolor nie ma znaczenia , po trzecie ten co sprzedawał dołożył czujnik PTC czyli działa odwrotnie, po czwarte nie kupuje się czujników w sklepie Kostrzewy, bo 80 zł + przesyłka to złodziejstwo.

Czujnik pokojowy to też identyczny model tylko zamknięty w pudełku za 4 zł a 90 zł + przesyłka to naprawdę przesada.

Edytowane przez besix
  • Zgadzam się 1
Opublikowano

@besix w Techu I2 mam wybór, a tego sterownika nie znam i nie szukałem nawet instrukcji, a co do ceny itd to się z Tobą zgadzam

Pozdrawiam RedEd 

Opublikowano

@RedEd Tu jest prosty sterownik Estymy i nie ma wodotrysków , ani wyboru czujników oprócz pokojowego , który może być zwykłym czujnikiem , czujnikiem z potencjometrem + -  4 st ale za taki to już Kostrzewa woła 160 zł a to totalne badziewie bo potencjometr mocno przekłamuje i ostatnia wersja bezprzewodowa za 300 zł czujnik z potencjometrem + odbiornik - koszmar cenowy.

Również pozdrawiam i jak tam radio i reszta ? Działa jeszcze ?

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, besix napisał:

@karas804 Po pierwsze czujnik Kotła , powrotu, CWU , palnika to wszystko ten sam model , po drugie nie ważne jak podłączysz kolor nie ma znaczenia , po trzecie ten co sprzedawał dołożył czujnik PTC czyli działa odwrotnie, po czwarte nie kupuje się czujników w sklepie Kostrzewy, bo 80 zł + przesyłka to złodziejstwo.

Czujnik pokojowy to też identyczny model tylko zamknięty w pudełku za 4 zł a 90 zł + przesyłka to naprawdę przesada.

Miejże litość !!! Jakby tak wszyscy choc trochę orientowali się tak jak Ty ,czy ja ,ze wiekszość z tych czujników kosztujacych kiladziesiat zł ,ma swoje odpowiedniki za kilka czy max  kilkanascie zł ,to by te serwisy nic nie zarobiły  ,a że utrzymać taki serwis to nie male koszta , vaty ,marże to i "przebitkę " mają kilkuset procentową....jednym słowem czujnik kosztujacy max 15 zł bedzie u nich kosztował x 3 -4

Edytowane przez jurek72
Opublikowano

Dziękuję Grzegorz wszystko działa. Wracając do tematu jaki tam czujnik jest KTY 81-210?

Opublikowano

Akurat w przypadku czujników nie widzę podstaw do takich przebitek . Zarabiają na sterownikach i ich obsłudze przez neta a sam wiesz że zwykły KTY81 czy NTC  to grosze i jak można za to krzyczeć takie pieniądze.

@RedEd tam są trochę dokładniejsze termistory NTC 10K   U siebie wymieniłem wszystkie na takie z dokładnością 1% , oryginał ma 5% 

Opublikowano (edytowane)
58 minut temu, besix napisał:

Akurat w przypadku czujników nie widzę podstaw do takich przebitek . Zarabiają na sterownikach i ich obsłudze przez neta a sam wiesz że zwykły KTY81 czy NTC  to grosze i jak można za to krzyczeć takie pieniądze.

Najlepszy zarobek i "przebitka " jest na najtańszych rzeczach ...na sterownikach nie da sie " przyciąć  kilkaset % bo i tak są względnie drogie .goły KTY81 to 2-3 zł ,taki wypasiony w   "gilzie " i z przewodem 2 m to już całe ok 20zeta na znanym serwisie aukcyjnym...ale nie kazdy się zna i ma czas i chęci zeby " się znać " i  tacy ludzie zawsze będą kupować w serwisach.

Edytowane przez jurek72
  • RedEd zmienił(a) tytuł na Kostrzewa mini bio 10kW
Opublikowano
1 godzinę temu, besix napisał:

To, że nie ma znaczenia jak podłączę termistor to akurat wiem, nie wiedziałem tylko, że montuje się PTC i NTC i bardziej kierowałem się tym, ze to był czujnik od pieca kostrzewy orginalny odkupiony za niewielkie pieniądze od znajomych, którzy instalowali niedawno piec Kostrzewy u siebie. U Kostrzewy pewnie bym się 5 razy zastanowił jaki to model zanim bym zapłacił. Czyli jak kupię odpowiedni typ to też się rozwiąże problem z załączeniem pompki CWU, bo nie załącza się pewnie dlatego, że temp wody CWU na starcie ma 85stopni. Do jutra wyzwolę pompki z testu a może jutro gdzieś dostanę taki czujnik od ręki w Szczecinie.

Opublikowano

Tak najlepiej zarobić na tanich rzeczach , ale trzeba znać umiar , kawałek szamotu "Nakładka na palnik " kosztuje 250 zł. Kupujesz cegłę szamotową tarcza do kamienia na szlifierkę , 30 minut i masz trwalszą nakładkę niż oryginał a koszt  razem z tarczą  25 zł . Cena wspaniałego sterownika gdzie nie mam nawet czujnika powrotu o spalinach nie wspomnę to raptem 900 zł , więc nie opowiadaj tu bajek , że na sterownikach nie zarabiają , znacznie lepszy ster kupisz już za 450 zł a za 600 zł to przyjedzie kolega i wszystko pięknie podłączy i sprawdzi

@karas804 ja nie napisałem że potrzebujesz NTC i PTC czytaj uważnie , a jak chcesz  sprawdzić sam ster to wlej do szklanki wrzątku , ustaw harmonogram na załączenie grzania , czujnik do szklanki i już wiesz

Opublikowano (edytowane)
35 minut temu, besix napisał:

@karas804 ja nie napisałem że potrzebujesz NTC i PTC czytaj uważnie , a jak chcesz  sprawdzić sam ster to wlej do szklanki wrzątku , ustaw harmonogram na załączenie grzania , czujnik do szklanki i już wiesz

Wiem, że nie pisałeś i wszystko rozumiem. Chodziło mi o to, że skoro od znajomych mam czujnik Kostrzewy PTC to znaczy, że takie też są u nich montowane i naprawdę nie mam żadnego problemu ze zrozumieniem tego co pisałeś. I bardzo dziękuję za szybkie odpowiedzi, bo bardzo mi pomogły.

Poszukałem manuala od tego sterownika i wyboru typu czujnika nie ma ale faktycznie jest tam typ czujników jakie używać.

platinum bio czujnik.PNGJak zmienię czujnik na właściwy to napiszę czy rozwiązał się również problem z załączaniem się pomp ale wydaje mi się, że w ustawieniach coś będę jeszcze musiał pozmieniać.

Edytowane przez karas804
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Zamontowałem czujnik i wszystko działa tak jak powinno. Czujnik z przewodem 5m - 15zł. 

Mam jeszcze jedno pytanie, jeżeli to nie problem. Próbuję ustawić sobie wszystko na tym sterowniku Estyma tak, żeby działało jak u mojego ojca przy oryginalnym sterowniku Kostrzewy. Chodzi o to, żeby włączał się o danej godzinie i utrzymywał zadaną temperaturę tyle czasu ile ustawię w harmonogramie. U mojego ojca rozpala się i bez wygaszania utrzymuje temp zadaną a u mnie rozgrzewa piec do zadanej i wygasza i jak spadnie do min to znowu rozpala i tak na okrągło, aż do końca nastawionego czasu. Chce zminimalizować ilość rozpaleń i żeby zmniejszał sobie palnik moc i tym samym utrzymywał zadaną temperaturę przez kilka godzin.

Czy jest taka opcja w tych sterownikach Estyma?

Opublikowano

Serwis - Kocioł - Tryb pracy - ciągła 

Palnik - Modulacja FL

CO - Harmonogram 

Dobrać moce max i min tak żeby nie przekraczał zadanej , bo po przekroczeniu 5 st się wygasi 

Opublikowano

Pozmieniałem moce na minimum i i tak przagrzewa i się wyłącza. Nastawy palnika:

Powietrze min(20%) - 15

Powietrze max(100%)-28

Podawanie max -5

Moc min(FL2)-20

Moc max(FL2)-50

Typ Modulacji -FL2

Ilość paliwa test -9

Wart opalowa -5,3(z worka)

Tlen min -14

Tlen max-8

Dawka startowa paliwa - 30s

Dmuchawa rozpalanie-20

DSC_0319.JPG

DSC_0321.JPG

Opublikowano

Musisz mieć świadomość, że w kotle zrobi się czarno , bo praca w trybie ciągłym z niską mocą do tego prowadzi i nie pomoże podnoszenie wiatrów.

Ustaw podawanie max na 4 i rozciągnij zakres mocy np 25 - 70 , do tego trzeba skorygować powietrze max i min , najlepiej obserwując płomień przy mocy max . Jak będzie  krótki, poszarpany i wręcz biały to powietrze w dół , długiego jęzora pewnie nie uzyskasz, ale im dłuższy tym lepiej , oby tylko nie wpadał w kolor ciemno żółty ze smugami bo wtedy będzie straszny syf w kotle.

Opublikowano

W tym sterowniku oprócz fl masz jeszcze skokową ..........kocioł wtedy chodzi z mocą 30%, jeżeli temperatura spadnie o 5 st poniżej zadanej na kotle przechodzi na 100%

Opublikowano

Jeżeli przy FL i zakresie 20 - 50 % się przegrzewa to na skokowej przy 30% tym bardziej to zrobi . Tu trzeba rozciągać zakres mocy i zmniejszać podawanie max , wtedy jest szansa że zejdzie tak nisko z dawką, że nie przebije tych 5 * 

Opublikowano

Nie wiem jak duży ten dom, i jak ocieplony , ale ja sobie chwalę pracę w trybie auto z termostatem pokojowym . Np dziś cztery odpalenia, czysto w kotle i mniejsze spalanie niż w trybie ciągłym