celnikoli Opublikowano 5 Grudnia 2020 #1 Opublikowano 5 Grudnia 2020 (edytowane) Panowie jestem w trakcie składania mojej kotłowni (instalacja zamknięta, kocioł na pellet) i mam dwa pytanka: 1. Czy na załączonym schemacie grupa bezpieczeństwa z naczyniem przeponowym CO (oznaczone czerwonym kołem) jest dobrze połączona do instalacji (powrotu)? 2. Grupę bezpieczeństwa z naczyniem przeponowym CO mam przymocowaną do ściany ponad metr nad piecem. Aby je podłączyć w pionie do instalacji muszę obejść pompę i kilka rurek które są zainstalowane poniżej. Czy mogę zastosować obejścia w postaci kolanek 90 st. lub 45 st. tak jak na rysunku? Z góry bardzo dziękuję za odpowiedz Edytowane 5 Grudnia 2020 przez celnikoli poprawki Cytuj
Gonzo19 Opublikowano 5 Grudnia 2020 #2 Opublikowano 5 Grudnia 2020 2. Wszystko jedno 3. Nie rób sobie krzywdy z tym zaworem 4D. Daj normalny 3D na powrocie i sprzęgło do obwodów ogrzewania Cytuj
celnikoli Opublikowano 5 Grudnia 2020 Autor #3 Opublikowano 5 Grudnia 2020 Co człowiek to inne zdanie:-) A wracając do pytań w temacie rozmowy. Rozumiem że wszystko jedno jak podłączę belkę grupy bezpieczeństwa? Nie trzeba żadnych spadków żeby ułatwić odpowietrzanie? Cytuj
Gonzo19 Opublikowano 5 Grudnia 2020 #4 Opublikowano 5 Grudnia 2020 Wszystko jedno. Tylko podłącz jak najbliżej kotła. Najlepiej na zasilaniu. 4 minuty temu, celnikoli napisał: Co człowiek to inne zdanie Poczytaj to forum i kto ma największe problemy. Ci co mają 4D czy ci co mają 3D. Cytuj
celnikoli Opublikowano 5 Grudnia 2020 Autor #5 Opublikowano 5 Grudnia 2020 Wiem że DTR trąbią o tym by podłączać grupy na zasileniu. Podobnie jak producent mojego pieca tj. Defro. Czy połączenie grupy na powrocie z CWU około 30-40 cm od pieca jest błędem instalatorskim mającym określone skutki? Pytam nie dlatego że koniecznie chcę zrobić "po swojemu" ale dlatego że kliku chłopaków z tego forum oglądało ten schemat i kwitowali że może być. Cytuj
Kazio321 Opublikowano 5 Grudnia 2020 #6 Opublikowano 5 Grudnia 2020 Naczynie przeponowe podlacz jak najbliżej kotla :) Cytuj
celnikoli Opublikowano 5 Grudnia 2020 Autor #7 Opublikowano 5 Grudnia 2020 Ok. Rozumiem. Temat zakończony. Dziękuję i pozdrawiam Cytuj
sambor Opublikowano 5 Grudnia 2020 #8 Opublikowano 5 Grudnia 2020 No to ja rozpocznę ponownie ten temat , gdyż w podłączeniu naczynia i GB jest błąd. Cytuj
Darekgra Opublikowano 5 Grudnia 2020 #11 Opublikowano 5 Grudnia 2020 (edytowane) SYR... Edytowane 5 Grudnia 2020 przez Darekgra pomyliłem się a dokładnie SYR z DBV Cytuj
sambor Opublikowano 5 Grudnia 2020 #12 Opublikowano 5 Grudnia 2020 Teraz się ruszyliście , a jak autor tematu koniec przyklepał to była cisza. Tam są co najmniej 2 błędy. Cytuj
Darekgra Opublikowano 5 Grudnia 2020 #13 Opublikowano 5 Grudnia 2020 (edytowane) O błędach w podpięciu tego wszystkiego to pisałem autorowi już jakiś czas temu. @celnikoli jeśli dobrze pamiętam bo już niemam dostępu do naszej rozmowy PW to miało to jakoś inaczej wyglądać. Edytowane 5 Grudnia 2020 przez Darekgra Napisałem głupoty bo pomyliłem SYR z DBV Cytuj
Gonzo19 Opublikowano 5 Grudnia 2020 #14 Opublikowano 5 Grudnia 2020 Pytał tylko o dwie rzeczy. Kolana 90 czy 45 oraz podłączenie GB. Cytuj
Darekgra Opublikowano 5 Grudnia 2020 #15 Opublikowano 5 Grudnia 2020 ja bym dał 45 stopni lepiej wygląda :) Co do GB i NP może koledzy będą chcieli napisać jaśniej? Aby inni błędów nie popełniali :) Cytuj
celnikoli Opublikowano 6 Grudnia 2020 Autor #16 Opublikowano 6 Grudnia 2020 Kolego Sambor podpowiesz gdzie w schemacie są byki? Cytuj
tommyp2 Opublikowano 6 Grudnia 2020 #17 Opublikowano 6 Grudnia 2020 SYR chyba powinieneś podłączyć jak najbliżej wyjścia z kotła (na zasilaniu), a GB przy samym kotle, na powrocie? Cytuj
sambor Opublikowano 6 Grudnia 2020 #18 Opublikowano 6 Grudnia 2020 3 godziny temu, celnikoli napisał: Kolego Sambor podpowiesz gdzie w schemacie są byki? Wspólna rura do GB i zaworu schładzającego - niedopuszczalne zarówno pod względem montażu NP jak i pod względem montażu zaworu schładzającego. Wg normy ZB ma być na wierzchu kotła - a co on daje w tym proponowanym miejscu? Właściwie nic - ZB ma chronić kocioł a nie instalację, która bez problemu wytrzyma 5-6x tyle co próg zadziałania ZB Naczynie też warto dać blisko kotła - ono też chroni kocioł. Cytuj
celnikoli Opublikowano 24 Grudnia 2020 Autor #19 Opublikowano 24 Grudnia 2020 Kolego Sambor bardzo dziękuję za pomoc. Wszystkim użytkownikom tego forum życzę Wesołych Świąt. Wysłane z mojego ONEPLUS A3003 przy użyciu Tapatalka Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi