Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam parę pytań odnośnie solarów, czy dla 4 osobowej rodziny lepiej wziąć zestaw dla 5-6 osób czy 2-4? Oraz czy istnieje możliwość "dogrzania" domu(c.o.) solarami w zimie?? Jeśli tak to może mógłby ktoś doradzić mi jakąś firmę, która się zajmuje takim montażem, jak narazie to w internecie sami fachowcy od ciepłej wody. Z góry wielkie dzięki za odpowiedź. :D

Opublikowano

to wszytko zalezy ją firme wezmiesz ,o jakich wydajnosciach powiedz mnie z kąd klikasz ?

jesli chodzi o dogrzanie domu to jak dobrze wiesz słonca w zimie tyle o ile a wtedy najwiecej ciapła potrzeba wiec nie warto sie tym zagadnieniem zajmowac najwazniejsze zeby nie trzeba było dogrzewac wody dodatkowo to juz jest pełen sukces

Opublikowano
  reset102 napisał(a):
Witam, mam parę pytań odnośnie solarów, czy dla 4 osobowej rodziny lepiej wziąć zestaw dla 5-6 osób czy 2-4? Oraz czy istnieje możliwość "dogrzania" domu(c.o.) solarami w zimie?? Jeśli tak to może mógłby ktoś doradzić mi jakąś firmę, która się zajmuje takim montażem, jak narazie to w internecie sami fachowcy od ciepłej wody. Z góry wielkie dzięki za odpowiedź. :D

1. Raczej kupowałbym ten wiekszy zestaw.

2. Układ ogrzewania solarnego napewno sie nie sprawdzi ale już wspomaganie ogorzewania sprawuje sie bardzo dobrze. Zwłaszacza w okresach przejściowych kiedy słońce operuje bardzo mocno a jest jeszcze dość zimno. Takie układy wykonuje sięze zbiornikiem multiwalentnym. I dobrze byłoby żeby ogrzewanie było niskotemperaturowe (podłogówka, duże grzejniki ew ogrzewanie ścienne) wtedy taki układ wspomagania najlepiej się sprawdza.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  reset102 napisał(a):
Witam, mam parę pytań odnośnie solarów, czy dla 4 osobowej rodziny lepiej wziąć zestaw dla 5-6 osób czy 2-4? Oraz czy istnieje możliwość "dogrzania" domu(c.o.) solarami w zimie?? Jeśli tak to może mógłby ktoś doradzić mi jakąś firmę, która się zajmuje takim montażem, jak narazie to w internecie sami fachowcy od ciepłej wody. Z góry wielkie dzięki za odpowiedź. :angry:

Zgadzam się z SaniSystem, w zakresie całkowitego ogrzewania - solary odpadają - ale już dogrzewanie, czyli wspomaganie ogrzewania, ma się całkiem niźle.

Bywają jednak miesiące, że nie uświadczy się z tego za wiele :angry: - natomiast całkiem ciekawym pomysłem jest wspomaganie solarami dolnego źródła 'pompy ciepła' - nie jest tej temperatury na tyle żeby samą c.w.u. "zagrzać" ale wspomaganie pompy ciepła...........

Pozdrawiam,

mjk