Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam.

Nie mogę odpowietrzyć do końca mojego Bojlera. Gdy działa niebieska pompka CWU słychać jak woda przelewa sie w płaszczu zbiornika.

Poniżej zdjęcia instalacji.  Bezpośrednio z pieca wychodzi pompka, potem nad zbiornikiem na poziomej rurce jest zawór zwrotny klapowy (zgrubiona pianka w tym miejscu ) , dalej odpowietrznik i na koniec zawór kulowy ze śrubunkiem przed samym wejściem do płaszcza wodnego od gory Bojlera.

20201127_203041.thumb.jpg.3abd11e57b172442f32039e91ed9311d.jpg

20201127_203014.thumb.jpg.1045a08ff1d8b0fc4101304ae9c04b07.jpg

Zbiornik jest lekko  pochylony (prawa strona jest wyżej ) tak aby powietrze przy napełnianiu wychodziło właśnie krućcem  wejściowym i uchodziło odpowietrznikiem.

Czy położenie zaworu zwrotnego jest dobre,? Mam zamiar go wymienić na grzybkowy aby zatrzymać grawitacje i moge jeszcze cos przy okazji zrobić tylko co ?

Edytowane przez Meniu
  • 11 miesięcy temu...
Opublikowano

Pompe się wyłącza i najlepiej odpowietrza sie luzując śrubunek na zasilaniu ( o ile jest na samej górze). 

Opublikowano

Śrubunek jest ale obok niego zamontowany jest też odpowietrznik którym to wypuszczałem powietrze dotychczas. 

Mogę sprobować poluzować śrubunek ale mam wątpliwości czy to coś zmieni.

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

no i doszedłeś dlaczego się tak dzieje ??  - wg mnie nie może być on pochylony to mogło się objawiać takim jak opisałeś zapowietrzaniem = brakiem samoczynnego odpowietrzania i słychać jakby przelewanie wody.  Dla innych = wstaw opis jak dalej rozwiązałeś