Meniu Opublikowano 27 Listopada 2020 #1 Opublikowano 27 Listopada 2020 (edytowane) Witam. Nie mogę odpowietrzyć do końca mojego Bojlera. Gdy działa niebieska pompka CWU słychać jak woda przelewa sie w płaszczu zbiornika. Poniżej zdjęcia instalacji. Bezpośrednio z pieca wychodzi pompka, potem nad zbiornikiem na poziomej rurce jest zawór zwrotny klapowy (zgrubiona pianka w tym miejscu ) , dalej odpowietrznik i na koniec zawór kulowy ze śrubunkiem przed samym wejściem do płaszcza wodnego od gory Bojlera. Zbiornik jest lekko pochylony (prawa strona jest wyżej ) tak aby powietrze przy napełnianiu wychodziło właśnie krućcem wejściowym i uchodziło odpowietrznikiem. Czy położenie zaworu zwrotnego jest dobre,? Mam zamiar go wymienić na grzybkowy aby zatrzymać grawitacje i moge jeszcze cos przy okazji zrobić tylko co ? Edytowane 27 Listopada 2020 przez Meniu Cytuj
Meniu Opublikowano 1 Listopada 2021 Autor #2 Opublikowano 1 Listopada 2021 Czy ktoś miał podobny problem z odpowietrzeniem dwupłaszczowego zbiornika jak w opisie powyżej ? Cytuj
Trener40 Opublikowano 1 Listopada 2021 #3 Opublikowano 1 Listopada 2021 Pompe się wyłącza i najlepiej odpowietrza sie luzując śrubunek na zasilaniu ( o ile jest na samej górze). Cytuj
Meniu Opublikowano 2 Listopada 2021 Autor #4 Opublikowano 2 Listopada 2021 Śrubunek jest ale obok niego zamontowany jest też odpowietrznik którym to wypuszczałem powietrze dotychczas. Mogę sprobować poluzować śrubunek ale mam wątpliwości czy to coś zmieni. Cytuj
hektoras Opublikowano 4 Maja 2022 #5 Opublikowano 4 Maja 2022 no i doszedłeś dlaczego się tak dzieje ?? - wg mnie nie może być on pochylony to mogło się objawiać takim jak opisałeś zapowietrzaniem = brakiem samoczynnego odpowietrzania i słychać jakby przelewanie wody. Dla innych = wstaw opis jak dalej rozwiązałeś Cytuj
Kanonier Opublikowano 6 Maja 2022 #6 Opublikowano 6 Maja 2022 Napisz jaki to model zasobnika bo coś mi wygląda na pionowy wymiennik który został zamontowany poziomo. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi