pablo7 Opublikowano 20 Grudnia 2007 #1 Opublikowano 20 Grudnia 2007 Witam, czytałem troszkę na Waszym forum na temat zaworów tego typu niestety nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie. Mam piec z podajnikiem tłokowym 35KW i 250m2 + bojler na ciepła wodę do ogrzania. Mam 2 pompki jedna na bojler druga na dom no i oczywiście zawór trójdrożny sterowany ręcznie (od instalacji ustawiony na 7 ). Na sterowniku mam ustawioną temp. +50 (bo mniej się już nie da) Ta temp. na piecu sprawia, że w dni kiedy temp. na polu jest w granicach -2 albo cieplej to w domu mam zbyt gorąco i muszę przykręcać kaloryfery w domu a częściej uchylać okna. Czy jest możliwość takiego podregulowania tego zaworu (albo inny sposó:) aby po prostu więcej ciepła zostało w piecu przez to będę miał chłodniejsze kaloryfery i w wyniku tego będę mniej spalał paliwa. z góry dziękuje za odp. pozdrawiam, Cytuj
piotrek automatyk Opublikowano 22 Grudnia 2007 #2 Opublikowano 22 Grudnia 2007 Witam. Zawór czterodrożny, kolego, nie trójdrożny. Na trójdrożnym nie masz szans na uzyskanie takich efektów jak na czterodrożnym. Jest to fizycznie niemożliwe. A ten zawór trójdrożny masz zamontowany w układzie z zasobnikiem czy podmieszania c.o. ? Kolego - temperatura "50 stopni bo mniej się nie da" - czy chcesz sobie zmarnować piec w 4-5 sezonów? i ile zdymić opału? Minimum 65 - 70 stopni i zawór czterodrożny. Pozdrawiam., Cytuj
pablo7 Opublikowano 23 Grudnia 2007 Autor #3 Opublikowano 23 Grudnia 2007 Na pewno mam zawór trójdrożny (bynajmniej tak mówili instalatorzy) ma trzy dojścia. "... zamontowany w układzie z zasobnikiem czy podmieszania c.o. ?" Jest zamontowany na powrocie do pieca w kolejności zawór trójdrożny-pompka - piec Do tego zaworu z boku jest podłączona rurka z wyjścia od pieca. Mnie sie wydaje,że ma ten zawór podgrzewać wodę która wraca do piec (ale ja sie na tym nie znam) Dlatego pytam :) Jak ustawie 65 stopni na piecu to chyba padne w domu. Nie wiem jak to rozwiązać, żeby było dobrze dla mnie, dla pieca no i żeby jak najoszczędniej. Jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc Pozdrawiam Cytuj
bladyy78 Opublikowano 23 Grudnia 2007 #4 Opublikowano 23 Grudnia 2007 Musisz ten zawór 3 drożny zamontować na wyjściu z pieca. Za tym zaworem zamontować pompę która będzie zasilać grzejniki a wolna rurkę od zaworu podłączasz do wejścia pieca. Jak tak zrobisz to powinno rozwiazać twój problem. Jednak najlepszym rozwiązaniem by było założenie zaworu 4 drożnego. Cytuj
Jacek69 Opublikowano 6 Stycznia 2008 #5 Opublikowano 6 Stycznia 2008 Witam Uważam, że można wykonać instalację CO z zaworem trzydrogowym na powrocie tak aby możliwa była regulacja temperatury pomieszczeń tym zaworem. Mam tak zrobione i działa bardzo dobrze. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi