Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Jestem nowy na forum, mam kilka pytan.

Zamieszkuje pietro 65m2 w domu z lat 60 z cegly, jeszcze nieocieplony. Dom posiada identyczne uklady pomieszczen na parterze i pietrze, inaczej mowiac dom sklada sie z dwoch lokali mieszkalnych, ktore laczy klatka schodowa. Z racji, ze dom byl do generalnego remontu (co uczynilem) wyrzucilem stary system ogrzewania (grzejniki i kociol vaillant) i zrobilem wszedzie podlogowke + kociol buderus gb122i 24kh. Podlogowka chodzi na pompie z pieca, a w kazdym pomieszczeniu mam regulatory on/off salusa na listwie. Moje Pietro sklada sie z salonu z aneksem kuchennym, lazienki i 2 osobnych pokoi. Temp utrzymuje 22stopnie. Spalanie przy obecnej temp (ok. 5stopni w dzien i 0, -1 w nocy) to 5m3. Generalnie nie mam wiekszych zastrzezen do pracy kotla, choc przyznam ze jest odczuwalna roznica na temp powiedzmy 21° gdy kociol chodzi a 21° gdy nie grzeje. 

Powiedzcie prosze, czy jest szansa by ustawic kociol tak zeby np chodzil caly czas z mala moca by uzyskac lepszy komfort cieplny zachowuhac jednoczesnie spalanie na podobym poziomie? Obecnie rotametry w dwoch pomieszczeniach mam ustawione na 1.5l/min a w lazience i jednym z pokoi na 2l/min

Opublikowano

Obawiam się, że musisz sam sprawdzić. Najgorszy wpływ na spalanie ma przegrzewanie pomieszczeń, a tego unikasz mając sterowniki. Spróbuj obniżyć krzywą grzewczą na kotle i sprawdź co się będzie działo.

• marcin zmienił(a) tytuł na Ustawienie kotła Buderus GB122i 24kW z podłogówką.
Opublikowano

Recznie. Instalator, ktory mi robil OP doradzil mi by sterowac kotlem za pomoca listwy i regulatorow w kazdym pomieszczeniu. Dzis, gdy jestem ciut madrzejszy poszedlbym w jeden regulator rc310 + pogodowke. I mysle, ze na przyszly sezon tak zrobie. Ten sezon chce dogrzac na tym co mam. Wracajac do pytania. Ustawiam recznie. Obecnie mam temp na kotle 31° i kociol chodzi nonstop a w pomieszczeniach 21° choc na regulatorach mam ustawione na 22. 

Tak jak pisalem w temacie, to stary dom jeszcze nieocieplony, choc po kapitalnym remoncie z nowymi tynkami i posadzka (to zrobie w przyszlym roku). Co prawda ja ogrzewam tylko swoje pietro (parter nalezy do rodzicow). Obecnie spalanie to 6m3 gazu. 

Opublikowano

no niestety podłogówka ma dużą bezwładność temperaturową i przy zadziałaniu regulatora na 22 stopni , pewnie podgrzeje jeszcze bezwładnością podłogi do 23 stopni, następnie przy obniżaniu się temperatury w pomieszczeniu załączy podłogówkę  przy 21 stopniach ( lub niżej, w zależności jak jest ustawiona histereza na regulatorze) ale temperatura będzie dalej spadać do momentu ponownego rozgrzania podłogi i wzrostu temperatury i tak w koło...

Opublikowano

Tak bylo gdy na dworze bylo 8-10°C. Teraz po prostu wydaje mi sie, ze straty ciepla sa na tyle duze, ze temp 31° na kotle wystarcza tylko na 21° w pomieszczeniach.