sasik007 Opublikowano 23 Listopada 2020 #1 Opublikowano 23 Listopada 2020 Witam posiadam kocioł Vaillant ecotec 14kw za nim sprzęgło ( wrzucam zdjęcie sprzęgła ) znalazłem tam u góry taka dziurę chyba na czujnik temp i teraz pytanie czy da mi coś jak zamontuje tam ten czujnik i podępne pod kocioł? jak wogole Zamontować ten czujnik poprostu włożyć i tyle? no i jaki ten czujnik jest mi w tym przypadku potrzebny dzięki Cytuj
vps1 Opublikowano 24 Listopada 2020 #2 Opublikowano 24 Listopada 2020 Jaki układ masz za sprzęgłem pompa na grzejniki pompa na podłogówkę? Wstaw zdjęcia. Jaki sterownik kotła ? Cytuj
sasik007 Opublikowano 24 Listopada 2020 Autor #3 Opublikowano 24 Listopada 2020 za sprzęgłem pompa wilo i 2 rozdzielacze sama podłogowa 18petli 150m2 w pokojach sterowanie salusa i elektrozawory w tym momencie gdy wszystkie pętlę się zamkną pompa woli się zatrzymuje i kocioł też się wyłącza temp powrotu zawsze jest na poziomie 2 stopni mniej i wydaje się mi że mało i dlatego pytam o ten czujnik ma sprzęgło czy zakladac Cytuj
HolubPatryk Opublikowano 25 Listopada 2020 #4 Opublikowano 25 Listopada 2020 2 stopnie mniej od czego możesz dać pełne zdjęcie z skrzynką rozdzielcza podłogówki Cytuj
sasik007 Opublikowano 25 Listopada 2020 Autor #5 Opublikowano 25 Listopada 2020 2 stopnie różnicy między zasilaniem a powrotem często nawet po równo.Gdy są otwarte tylko 1 albo 2 pętlę kocioł się wyłącza często i zanim się załączy pompka za sprzęgłem pcha często zimna wodę w obiegu tak samo jak wtedy gdy dogrzewa c.w.u co mogę jeszcze tu zrobić? bo w tym momencie wydaje się to nieekonomiczne że pompka pcha w obieg wystudzona wodę zanim kocioł znów ja dogrzeje .Mam 2 takie rozdzielacze. Cytuj
HolubPatryk Opublikowano 25 Listopada 2020 #6 Opublikowano 25 Listopada 2020 jeśli chodzi o temp. nie widzę problemu co do wyłączania kotła na dwóch otwartych pętlach prawdopodobnie nie przeskoczysz tego suma wartości kw jest prawdopodobnie mniejsza od 3,3 kw ( inf. producenta ) nie wiem jak w Vailancie w menu można zmiejszyć moc znamionową ale coś mi mówi że i tak to nic nie pomoże co do pompy i sprzegła coś tu mi nie gra narysuj schemat z dwoma rozdzielaczami chciałbym zobaczyć całą instalacje P.S. pozatym podłogówka powinna działać ok. Cytuj
vps1 Opublikowano 25 Listopada 2020 #7 Opublikowano 25 Listopada 2020 Przy 100% podłogówki nie ma potrzeby montażu czujnika sprzęgła. W kotle ecotec w parametrze d.17 zmień ustawienie na regulacja temperatury powrotu "1" Cytuj
sasik007 Opublikowano 26 Listopada 2020 Autor #8 Opublikowano 26 Listopada 2020 co daje zmiana tego parametru z zasilanie na powrót? Dodam jeszcze że rotametry mam wszystkie odkręcone na full z racji tego że są elektrozawory i przepływu jakie mam to po 3lna min na każdej pętli czy tak jest ok czy za dużo? pompka za sprzęgłem ustawiona na 2 domek wys.podnoszenia 3.5m w sumie jak dam pompkę na full wys podnoszenia się zwiększa ale przepływy już nie nie wiem czy to tak powinno być . grzać grzeje dobrze chciałem poprostu to jak najbardziej optymalnie poustawiać żeby było jak najbardziej ekonomicznie ps. a pompka za sprzęgłem nie lepiej jak by była podpięta pod kocioł i żeby to on nią sterował? Cytuj
HolubPatryk Opublikowano 26 Listopada 2020 #9 Opublikowano 26 Listopada 2020 próbowałeś bez pompy ? na samej wbudowanej Cytuj
sasik007 Opublikowano 26 Listopada 2020 Autor #10 Opublikowano 26 Listopada 2020 nie próbowałem ku jest 1400m rury a żeby spróbować musiałbym ja wykręcić? Cytuj
sasik007 Opublikowano 29 Listopada 2020 Autor #11 Opublikowano 29 Listopada 2020 ktoś coś jeszcze podpowie?? a może by tak pompę za sprzęgłem podpiąć pod kocioł żeby to on nią sterował?? Cytuj
vps1 Opublikowano 29 Listopada 2020 #12 Opublikowano 29 Listopada 2020 Niektóre kotły ecoTec miały sterowanie zewnętrzną pompą na płycie elektronicznej. Jeśli Twój kocioł nie ma tego to musisz zamontować w kotle moduł VR40 nr. 0020017744 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi