Skocz do zawartości
IGNOROWANY

zmiana z EkoG na Gaz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Biję się z myślami i zaczynam rozplanowywać zmianę systemu CO u mnie.

5 lat temu wybór EkoGroszku (Śląsk, blisko kopalnia itd) wydawał się to najbardziej sensowny (cena była dużo niższa niż obecnie) obecnie szczerze mam już dość

nie dość że mam obecnie mocno przewymiarowany piec to wieczny syf zaczyna mnie frustrować

założyłem sobie że rozeznam temat zmiany na cos bardziej czystego i bezobsługowego - padło na Gaz

Moja sytuacja. 

gaz w działce - do wciągnięcia do domu. dom szkieletowy 70 lata, 25cm ściany 5cm izolacja (nie wiadomego rodzaju), 5cm poduszka powietrzna, 15cm Grafitowy 0,031. okna 2 komorowe (10szt, 1 tarasowe). 2 poziomy ogrzewane 9 grzejnikami jedno panelowymi, 2 drabinkowe. z czego w sezonie zimowym chodzi tylko 6. na wszystkich termostaty. dach 25cm wełna 0,032. 120l 2 płaszczowy Galmet. 2 osoby. głownie prysznic w użytkowaniu. 2 pompy Grundfosa (co i cwu)

za cały rok obecnie zużywam 2,5t groszku. i to przez to że grzeje tłokowcem 18kW (efekt braku doświadczenia).

Chciałbym wejść w bez obsługę. obecnie wychodzi że gaz. PC to za duży koszt początkowy i brak możliwości zrobienia podłogówki.

Jakie obecnie polecacie modele kotłów aby jak najmniejszym kosztem przeróbek wymienić ten pylący się syf. Kiedyś to mi się miło spędzało czas przy piwku rozmawiając do kotła obecnie nie mam czasu nawet na piwko a kocioł już ze mną nie rozmawia tylko od czasu do czasu trzeba go nakarmić :)

dodam że nie to wszystko z własnej kieszeni bez żadnego dofinansowania itd. więc zakładam że kocioł sprzedam za dobre pieniądze (zawsze sypany suchy opał, ani gram rdzy, zasobnik wewnetrznie podrapany jedynie, ostatnio zrobiłem przegląd tłoka z czyszczeniem itd) jeszcze spokojnie z 10 lat pośmiga u kogoś. nie wiem czy CWU i pompy zostawić czy też wymienić.

doradźcie coś, podpowiedzcie, warto? nie warto? w co iść?

Edytowane przez vincents
Opublikowano

Napisz kolego jaki masz metraż domu?

Opublikowano

Na pewno warto, bo gaz zupełnie bezobsługowy. Gdybyś zmieniał z kotła zasypowego, to napisałbym, że na gazie będziesz miał nawet taniej. Podajnik jednak ma lepszą sprawność i gaz może Cię wyjść trochę drożej.

Jeśli chodzi o kocioł, to brałbym prostą konstrukcję np. Termet Ecocondens Gold Plus 20 kW (szeroki zakres mocy od 3-20kW). Obowiązkowo filtr + odmulacz na wejściu do kotła. Komin robisz albo przez ścianę albo wpuszczasz rurę (rury) w któryś z istniejących szachtów. Resztę zrobi instalator.

Koniecznie popytaj o dofinansowanie czy to z programu Czystego powietrza czy w jakiś lokalny program. Tyle, że wtedy stary kocioł na złom (nie możesz go sprzedać). Sam przelicz, co się bardziej opłaca.

Opublikowano
W dniu 22.11.2020 o 08:01, tommyp2 napisał:

Napisz kolego jaki masz metraż domu?

110m2 powierzchni grzania

Plus pralnia w piwnicy ale obecnie nie grzana. 

Dofinansowania są takie że chyba na żadne się nie łapie z tego co wstępnie przeanalizowałem 

Musze znalesc instalatora który byłby wstanie przybliżyć mi koszty takiego montażu w mojej okolicy. 

Pompa ciepła to wydatek za wysokich progów a uważam że za kilka lat będzie to bardziej dostępne (jak z żarówkami ledowymi) 

Ogólnie raczej jednofunkcyjny?