ArekC Opublikowano 14 Listopada 2020 #1 Opublikowano 14 Listopada 2020 Witam. Zamontowałem piec Tekla draco bio compact 12kw.Uklad na dwóch pompach, osobna na c. O i osobna na cwu.Bojler o pojemności 60 l bardzo wolno się nagrzewa. Mam wrażenie że jest zapowierzony mimo że powrót z bojlera jest gorący. Po odpowietrzeniu jakiś czas jest w miarę lecz za jakiś czas gdy temp wody spadnie ciężko ma dogrzać. Cytuj
kiminero Opublikowano 14 Listopada 2020 #2 Opublikowano 14 Listopada 2020 Nie piszesz co to za boiler. Z foto mozna się domyślać, że poziomy wiszący. Takie boilery mają często wężownicę tupu "U", czyli pojedynczą. Rura wchodzi do niego, zakręca i wychodzi, więc mocy grzewczej tam za dużo nie ma. Jak nie ma tulei pomiarowej, to czujnik CWU zamocuj w połowie zbiornika. Wcześniej było OK? Może była jedna pompa i boiler grzał non stop do wysokich temperatur. Cytuj
ArekC Opublikowano 14 Listopada 2020 Autor #3 Opublikowano 14 Listopada 2020 Bojler poziomy z pojedyncza wężownicą. Czujnik w połowie w bojlerze. Wcześniej cały układ był na jednej pompie i było ok. Bojler ma około 10 lat. Cytuj
kiminero Opublikowano 14 Listopada 2020 #4 Opublikowano 14 Listopada 2020 No ok. A jak pompę CWU włączysz na stałe, to też źle grzeje, czy tak jak wcześniej? Cytuj
Popcorn1 Opublikowano 14 Listopada 2020 #5 Opublikowano 14 Listopada 2020 Z tych zdjęć wynika że masz źle wpięty powrót z bojlera. Zrób dokładniejsze zdjęcia,ponieważ z tego co widać to powrót z CWU masz puszczony przez zawór 4D. A powinien być wpięty jak najbliżej kotła.Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka Cytuj
ArekC Opublikowano 14 Listopada 2020 Autor #6 Opublikowano 14 Listopada 2020 Powrót z bojlera jest wpięty za zaworem 4d przed wejściem do kotła Cytuj
Popcorn1 Opublikowano 14 Listopada 2020 #7 Opublikowano 14 Listopada 2020 Czy ta rura którą zaznaczyłem na niebiesko to powrót z bojlera?Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka Cytuj
Popcorn1 Opublikowano 14 Listopada 2020 #9 Opublikowano 14 Listopada 2020 Tam jest trójnik i jest to spięte z powrotem z grzejników?Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka Cytuj
ArekC Opublikowano 14 Listopada 2020 Autor #10 Opublikowano 14 Listopada 2020 Powrót z zaworu 4d 1 minutę temu, Popcorn1 napisał: Tam jest trójnik i jest to spięte z powrotem z grzejników? Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka Tak, powrót z 4d później trójnik i do kotła Cytuj
hajtaler428 Opublikowano 14 Listopada 2020 #11 Opublikowano 14 Listopada 2020 (edytowane) 3 minuty temu, Popcorn1 napisał: Tam jest trójnik i jest to spięte z powrotem z grzejników? Przecież ta rurka to powrót do kotła. Powrót z CO masz po lewej Edytowane 14 Listopada 2020 przez hajtaler428 Cytuj
Popcorn1 Opublikowano 14 Listopada 2020 #12 Opublikowano 14 Listopada 2020 Zasilanie z kotła w którym jest miejscu?Na niebiesko zaznaczyłem powroty a na czerwono zasilanie. Dobrze myślę?Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka Cytuj
Ryni Opublikowano 14 Listopada 2020 #13 Opublikowano 14 Listopada 2020 Przyjrzał bym się jeszcze temu zaworowi klapkowemu na zasilaniu bojlera. Cytuj
ArekC Opublikowano 14 Listopada 2020 Autor #14 Opublikowano 14 Listopada 2020 1 minutę temu, hajtaler428 napisał: Przecież ta rurka to powrót do kotła. Powrót z CO masz po lewej Po lewej jest powrót z c.o który wchodzi do 4d i wraca do kotła po drodze łapiąc powrót z bojlera 1 minutę temu, Popcorn1 napisał: Zasilanie z kotła w którym jest miejscu? Na niebiesko zaznaczyłem powroty a na czerwono zasilanie. Dobrze myślę? Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka Zgadza się Cytuj
kiminero Opublikowano 14 Listopada 2020 #15 Opublikowano 14 Listopada 2020 (edytowane) Ja myślę, że powrót CO jest po lewej. Trzeba jeszcze kierunki przepływu znać. Edit: No właśnie. Spóźniłem się. Edytowane 14 Listopada 2020 przez kiminero Cytuj
hajtaler428 Opublikowano 14 Listopada 2020 #16 Opublikowano 14 Listopada 2020 Przecież to logiczne - można poznać po pompach. Zasilanie z kotła na godz 3, zasilanie co 12, powrót co 9, powrót kocioł 6 Cytuj
Popcorn1 Opublikowano 14 Listopada 2020 #17 Opublikowano 14 Listopada 2020 Jak jest tak to jest OK.Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka Cytuj
kiminero Opublikowano 14 Listopada 2020 #18 Opublikowano 14 Listopada 2020 25 minut temu, kiminero napisał: No ok. A jak pompę CWU włączysz na stałe, to też źle grzeje, czy tak jak wcześniej? Ponawiam. Cytuj
ArekC Opublikowano 14 Listopada 2020 Autor #19 Opublikowano 14 Listopada 2020 Zauważyłem że gdy załącza się pompa cwu to zabiera dużo wody pompie c.o ponieważ wtedy spada temperatura zasilania c.o. Układ jest dość blisko i jest mały. Mozliwe że pompa zapowietrza układ? Cytuj
hajtaler428 Opublikowano 14 Listopada 2020 #20 Opublikowano 14 Listopada 2020 1 minutę temu, ArekC napisał: Zauważyłem że gdy załącza się pompa cwu to zabiera dużo wody pompie c.o ponieważ wtedy spada temperatura zasilania c.o To akurat normalne zjawisko 1 minutę temu, ArekC napisał: Mozliwe że pompa zapowietrza układ? Nie. Tym bardziej że piszesz że powrót jest gorący. Podobnie jak @kiminero stawiałbym na małą moc wężownicy i fakt że wcześniej CWU dogrzewane było stale a teraz dogrzewane jest na żądanie i wydaje Ci się że długo to trwa. Można jeszcze sprawdzić zawór klapowy jak zrócił uwagę kolega wcześniej. Cytuj
ArekC Opublikowano 14 Listopada 2020 Autor #21 Opublikowano 14 Listopada 2020 11 minut temu, kiminero napisał: Ponawiam. Też słabo, nawet jak włączę tylko pompę na cwu to ciężko ma dogrzać, mimo że powrót z bojlera gorący 2 minuty temu, hajtaler428 napisał: To akurat normalne zjawisko Nie. Tym bardziej że piszesz że powrót jest gorący. Podobnie jak @kiminero stawiałbym na małą moc wężownicy i fakt że wcześniej CWU dogrzewane było stale a teraz dogrzewane jest na żądanie i wydaje Ci się że długo to trwa. Można jeszcze sprawdzić zawór klapowy jak zrócił uwagę kolega wcześniej. Mimo że wczoraj odpowietrzylem układ i wtedy temperatura dość szybko wzrastała to dziś znów było słychać że bojler jest zapowietrzony, szczególnie gdy załącza się pompa cwu wtedy słychać przelewanie w bojlerze Cytuj
kiminero Opublikowano 14 Listopada 2020 #22 Opublikowano 14 Listopada 2020 Jak powrót rozgrzewa się do temp zbliżonej do zasilenia, to już kwestia słabego odbioru ciepła. Z jednej strony mała ta wężownica, z drugiej mogła obrosnąć przez te 10 lat kamieniem. Może czas na nowy zbiornik. Cytuj
robert1991 Opublikowano 14 Listopada 2020 #23 Opublikowano 14 Listopada 2020 Wolno ? to znaczy ile? Cytuj
gersik Opublikowano 14 Listopada 2020 #24 Opublikowano 14 Listopada 2020 32 minuty temu, ArekC napisał: Mimo że wczoraj odpowietrzylem układ i wtedy temperatura dość szybko wzrastała to dziś znów było słychać że bojler jest zapowietrzony, szczególnie gdy załącza się pompa cwu wtedy słychać przelewanie w bojlerze Gdzie jest naczynie? Cytuj
ArekC Opublikowano 14 Listopada 2020 Autor #25 Opublikowano 14 Listopada 2020 12 minut temu, gersik napisał: Gdzie jest naczynie? 45 minut temu, hajtaler428 napisał: To akurat normalne zjawisko Nie. Tym bardziej że piszesz że powrót jest gorący. Podobnie jak @kiminero stawiałbym na małą moc wężownicy i fakt że wcześniej CWU dogrzewane było stale a teraz dogrzewane jest na żądanie i wydaje Ci się że długo to trwa. Można jeszcze sprawdzić zawór klapowy jak zrócił uwagę kolega wcześniej. Mimo że wczoraj odpowietrzylem układ i wtedy temperatura dość szybko wzrastała to dziś znów było słychać że bojler jest zapowietrzony, szczególnie gdy załącza się pompa cwu wtedy słychać przelewanie w bojlerze 14 minut temu, gersik napisał: Gdzie jest naczynie? Naczynie znajduje się na strychu, ponad metr nad bojlerem 46 minut temu, hajtaler428 napisał: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi