Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ciągła praca piec Sas bio efekt 17 kw

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Dobra zapomniałem 555p nie ma penalu z wykresami. Masz może możliwość podpięcia internetu do sterownika potrzebna skrętka? By to ułatwiło robotę i wykresy by były:)

Edytowane przez Darekgra
Opublikowano (edytowane)

Co jest ustawione na 80% :)

Współczynnik mocy kotła zmień ze 100 na 70%

Jak teraz pracuje kociołek? Jakie temperatury kotła, zaworu, spalin itd. utrzymuje.

Masz włączone sterowanie zaworem pogodowo?

Termostaty odkręciłeś na max?

Masz możliwość podpięcia kotła do internetu?

Edytowane przez Darekgra
Opublikowano (edytowane)

Ale mi chodzi o współczynnik mocy kotła ustaw go na 70 %. Ochrona kotła to co innego ale ja włącz zwłaszcza jeśli nie masz ZB i naczynia przeponowego(bo na zdjęciach nie widać)

Jak długo kociołek jest w nadzorze a jak długo pracuje?.

Przerwę podawania zmień na 10 minut(oczywiście chodzi o nastawy w PID nadzór)

Masz spory pobór ciepła zawór otwarty na 36% (a ile jest na skali siłownika)

Czy w domu nie jest zbyt gorąco 40 stopni przy temperaturze 14 na zewnątrz to trochę już jest, pewnie mogło by być mniej.

Powrót 16 stopni mniej od zasilanie to już trochę dużo pompa na powrocie do zamontowania.

Edytowane przez Darekgra
Opublikowano

To tak jak byś go nie miał... Bo nie jest połączony bezpośrednio rura z zasilaniem kotła.

Koniecznie musisz zamontować zawory bezpieczeństwa!

Możesz spróbować odpowiedzieć na resztę pytań?

Opublikowano

1. Nie sprawdzałem czasu ile pracuje w nadzorze 2. Temperatura zewnętrzna różni się 6 c od faktycznej. Jest dosyć ciepło w domu grzejniki na parterze muszą być na 3 ustawione na termostatach, piętro na 4 inaczej jest za gorąco. 3. Nie mam dostępu do internetu muszę kabel doprowadzić od modemu 4. Teraz zawór pokazuje otwarcie na sterowniku 40% a fizycznie ustawił się na pozycji 4

Opublikowano (edytowane)

To zawór jest ustawiony i zamontowany poprawnie.

Zmniejsz zadaną zaworu na 36 stopni.

A termostaty otwór na max.

Możesz tą różnice pomiędzy wskazaniami temp zewnętrzną a rzeczywistą zmienić/dopasować w ustawieniach- parametr korekta temperatury zewnętrznej. Potem możesz włączyć pogodówke w ustawieniach zaworu oraz odpowiednio dobrać krzywą grzewcza. Wtedy zadana temperatura zaworu będzie zmieniać się w zależności od aktualnej temperatury zewnętrznej.

Edytowane przez Darekgra
Opublikowano (edytowane)

nie temperatury załączenia pompy nie trzeba zmieniać ponieważ pompy załączają się zależnie od temperatury zadanej kotła a nie zaworu.

Pogodówka nie mogła mieć żadnego wpływu na grzanie ciepłej wody użytkowej ona tylko i wyłącznie steruje temperaturą zadaną zaworu, niczym więcej.

Krzywą grzewczą na początek ustaw tak

Dla

-20 ustaw 51

-10 ustaw 47

0 ustaw 42

10 ustaw 36

Edytowane przez Darekgra
Opublikowano

Moze pogodowke włączyłem na trybie pracy letnim... więc temu nie działała. 

Jezeli po tych ustawieniach nie widać znacznych zmian, to może wrócić do ustawień początkowych? 

Włączyć pogodowke zmniejszyć temp zaworu na 36c zmniejszyć zadana temp Co z 60 na 50? 

Opublikowano (edytowane)

Po co chcesz się cofać? Skoro nie widać znacznej różnicy to potrzeba dalej kombinować a nie się cofać.

Temperatury  kotła w żadnym wypadku nie zmniejszaj, 60 jest to takie minimum

No jeśli ją włączyłeś przy trybie pracy letni to się nie dziw że nie było efektu no bo jak miała działać skoro zawór w trybie letnim jest wyłączony i zamknięta.

Wydłużyła z czas przerwy podawania do 10 minut w trybie nadzoru?

Edytowane przez Darekgra
Opublikowano

Możesz sprawdzić jeszcze wersje oprogramowania jaka jest zainstalowana w sterowniku.

Najnowsza to 1.0.11

Jeśli masz starszą to zrób aktualizację

http://www.sas.busko.pl/pl/do-pobrania/send/55-tech-st-555-p/394-st-555p-pelety

Opublikowano (edytowane)

Wyzerują się do ustawień fabrycznych.

Ale to nie problem kliknąć kilka razy.

Nie wiem którą wersję oprogramowania masz teraz, lecz w sasie któraś starsza wersja miała sporo błędów.

Edytowane przez Darekgra
Opublikowano (edytowane)

@Darekgra zauważyłeś roznice temperatur miedzy kotlem a powrotem. Dosc dużo jak na 36% otwarcia zaworu .

Edytowane przez Kazio321
Opublikowano (edytowane)

Tak tylko zobacz na pierwszym zdjęciu gdzie jest czujnik powrotu zamontowany, brak pompy na powrocie, oraz dodatkowo zbędne termostaty na grzejnikach które ograniczają przepływ i powodują większe wychłodzenie wody w obiegu. Trzeba na to poprawkę wziąć.

Edytowane przez Darekgra
Opublikowano (edytowane)

O super dają coś nowszego niż jest dostępne na stronie producenta.

Temperatura powrotu najlepiej jak by była maksymalnie zbliżona do aktualnej temperatury kotla, ale niższa o 5-6 stopni to już jest bdb wynik.

Producent jeśli dobrze pamiętam w gwarancji żąda temperatury minimalnej kotła 65 stopni a powrotu 55 więc masz jeszcze trochę do nadrobienia. :)

Edytowane przez Darekgra
Opublikowano (edytowane)

Pewnie tak... Mam nadzieję że chociaż jeden grzejnik zostawiasz otwarty aby utrzymać obieg.

Szkoda że nie obiżasz temperatury zadanej zaworu  i nie włączasz pogodówki tylko zakrecasz termostaty... Czyli dokładnie odwrotnie niż sugerowałem... Spoko.

Pomyśl... po co pakujesz w instalację za dużo energii którą twój kocioł musi wygenerować, hmmm ciekawe czy przypadkiem nie pochodzi ona z peletu w procesie jego spalania?

Edytowane przez Darekgra