Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kaloryfery są ciepłe tylko gdy jest powyzej 70 stopni na piecu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam problem.

Dom ma dwie kondygnacje, na parterze grzeje caly czas dobrze, lecz po lecie pojawil sie problem na piętrze.

Kaloryfery grzeją tylko gdy na piecu jest w okolicach 70 stopni. Ponizej tej wartosci grzeja pierwsze grzejniki po obu stronach ale nie z maksymalna mocą. Kaloryfery byly setki razy odpowietrzane a i tak to przynosilo slaby skutek i to tylko na chwile i nie w ostatnich grzejnikach. Było kobinowane z zamykaniem pierwszych grzejnikow ale to tez nie przynioslo skutku. Wsadzona rowniesz zostala nowa pompa ale to także nie przyniosło skutku. W instalacij nie bylo nic ruszane pare ladnych lat. Piec jest miałowy bez podajnika. Macie jakies pomysly na czym skupic uwage? 

Opublikowano

instalacja do kitu i to po całości znajdz ogarnietego hydraulika niech ci zdiagnozuje problem

Opublikowano

Wyczyść filtr przed pompą, a jeśli go niema to sprawdź pompę, może dokonała żywota, możesz jeszcze sprawdzić czy ktoś przez przypadek nie przełączył pompy na niższy bieg.

P.S.

Przenoszę temat do właściwego działu.

Opublikowano (edytowane)

Masz obejście pompy? Może pompa mieli w miejscu. Pokaż zdjęcia.

Edytowane przez gersik
Opublikowano (edytowane)

Na bank to zawór różnicowy  skoro pompka podmieniona , ostatnio taki wymieniłem, ciężko go palcem w środku było poruszyć , a po rozkręceniu się  okazało że  wcale nie ma takiego syfu cały nagaru jak myślałem , tylko kula była już zdeformowana była na tyle że czepiała się na łapkach w obudowie i nie domykała , przez co pompa nawet na 3-cim biegu i  z 3-ma   grzejnikami rady sobie nie dawała ,choć i ją wyczyściliśmy - porządna stara marka Polska i teraz hula na 1-biegu i wszystkie 7 grzejników  też

A zr różnicowy.jpg

kula nawet nie myśli wypaść  a powinna luźno latać

Edytowane przez mironw
Opublikowano (edytowane)

Zdjęcia instalacji podrzuce jak tylko dotrę. A gdzie się ten zawór znajduje? Jestem kompletnie zielony w tym. Jeszcze jeżeli się ktoś orientuje to prosiłbym o wyjaśnienie co oznaczają opcje na sterowniku pieca.

IMG_20201013_154834.jpg

IMG_20201013_154832.jpg

IMG_20201013_154827.jpg

IMG_20201013_154830.jpg

Zauważyłem że przy włączaniu pompy nie słychać takiego stuknięcia z okolic tej grubej rury. A przypominam sobie że zawsze bylo. Na piętrze jest jeszcze jeden bojler.

IMG_20201013_161742.jpg

IMG_20201013_161747.jpg

IMG_20201013_161805.jpg

Edytowane przez sebek834
Opublikowano
5 godzin temu, sebek834 napisał:

Zauważyłem że przy włączaniu pompy nie słychać takiego stuknięcia z okolic tej grubej rury. A przypominam sobie że zawsze bylo.

To jest właśnie ten zawór a skoro nie słychać stuknięcia kuli to zapewne jest uszkodzony(nie zamyka się i woda krąży tylko w obrębie pompa - zawór- pompa). Ten filtr przed pompą też źle zamontowany - ma być skierowany do dołu. W takiej pozycji nic nie daje

Opublikowano

Wystarczyło sam zawór. Całość i tak będziesz musiał rozkręcić

Opublikowano

Tylko przekręć ten zawór z filtrem o 90st żeby osadnik był na dole