Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kocioł to 11.5 kw. Przekrój komina ciężko powiedzieć.. Musiałbym wleźć na dach znowu. Ale szczotka z ciężarkiem ma około 20cm i wchodzi tak dosyć sztywno. Więc podejrzewam że 15x15 albo 20x20 albo coś pomiędzy

Opublikowano

To nie powinien niedomagac . Serio coś tu jest nie tak jak powinno .

Opublikowano

Każda teoria się  liczy . Przyslon polowe i zobacz . Też już trace pomysly .

Opublikowano

Nie polowe wentylacji 🙂

Opublikowano

No zamykałem okno, przymykałem i nic się nie zmienia. Dodam że przy oknie jest właśnie rura fi 10 która chyba też wentyluje, może jest od starej zetki.. Apropo zetki, to czy kanał wentylacyjny który by był otwarty u dołu, nie powinien działać jak zetka(Zaślepiony po drodze, tylko wylot u góry komina otwarty)

Opublikowano (edytowane)

Jak masz takie problemy to proponuję znaleźć kominiarza, najlepiej z kamerą inspekcyjną żeby sprawdzić czy coś w kominie nie jest odwalone.

I coś mi się jeszcze przypomniało:

• rura od czopucha też musi być czyszczona.
  • kiedyś dawno temu odwaliłem taki numer, że przy  czyszczeniu kotła spychałem sadze na półkę niżej. Tylko że nie zauważyłem że jest jeszcze jedna półka. No i po pewnym czasie ją całą zasypałem.
  • napisz dokładnie co to za model kotła jest
Edytowane przez mkwapisz
Opublikowano (edytowane)

https://allegrolokalnie.pl/oferta/kociol-remoterm-8-35kw-piec jest to taki kocioł, ten ma inne troche parametry ale wszystko co widoczne na zdjęciach jest identyczne. Jak widać na zdjęciach pod czopuchem jest rewizja wyczystki i wszystko z czopucha ląduje właśnie tam, nie składuję gdzieś na innych półkach jak to się tobie zdarzyło;p

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano

Znalazłem taki dokument: http://old.systerm.pl/systerm/pdf/dtr_ski.pdf

Procedura czyszczenia czopucha przewiduje odkręcenie jakiejś pokrywy. Wyczystka umożliwia tylko dostęp do przewodu konwekcyjnego i przewodów dymowych.

A ten mój przykład wcale nie jest odosobniony. Bo wiele osób z pionowym wymiennikiem w kotle mocno się zdziwiła, że jest jeszcze jedna "ukryta" wyczystka. Czyszczą kanały, sadze spadają na dół i zapychają kanał dymowy. Ja mam poziome, ale jak napisałem i tak nie uratowało mnie to przed popełnieniem błędu.

Jeżeli komin jest czysty, kanały w samym kotle czyste, to pozostaje rura łącząca kocioł z kominem. Ciąg kominowy oczywiście sprawdzić może kominiarz. Pamiętaj, że na zimnym kominie ciąg może być ograniczony.

Opublikowano

Zapytam jeszcze o węgiel, jaka kaloryczność? 

Tak mi przyszło do głowy, że GS z nie zmniejszona komorą zasypową i mocny węgiel może być wyjaśnieniem problemów w okresie przejściowym.

Opublikowano

Nie ma opcji by wszystko było drożne a komin nie ciągnął. 

Ryni wg mnie ma rację.

Powiem ze swojego doświadczenia. Mam przekrój komina fi 150. Przy węglu plomiennym czyli słabym, czyścilem komin raz w miesiącu, tak profilaktycznie. Sadzy miałem litr może dwa. I wszystko śmigalo. Warunek to WSZYSTKO wyczyszczone I szczelne wszystkie drzwi. Przekrój 150 to wcale nie tak wiele. Przy węglu mocnym a taki masz, częstotliwość czyszczenia musi być zwiększona.Jednego sezonu kupiłem se Bogdanke niby 27 MJ i była tragedia. Komin i rura do komina czyszczona co TYDZIEŃ. Na fi 150,niewielki przyrost sadzy powodował drastyczne osłabienie ciągu. Jak sadza będzie w rurze do komina nawet w niewielkiej ilości to kicha nawet jeśli palisz drewnem. 

Tylko palenie od góry bo produkujesz za dużo dymu i sadzy. Ja po swoich historiach z Bogdanka, raz na zawsze dałem sobie spokój z kaloryczym węglem. Jeśli jednak taki węgiel Ci odpowiada z jakiegoś powodu to niestety będzie bardzo częste czyszczenie. 

Nic tu nie zmienisz, szkoda pisaniny. Węgiel mocny palony od dołu to syf. 

Co zrobić z problemem? Palić węglem plomiennym , najlepiej rosyjskim. Tak, rosyjskim. Ten do 24 MJ ma mało sadzy. I oczywiście od góry. Innego lekarstwa nie ma.

Pozdro.

Opublikowano

Patrząc na to foto nie na co się dziwic że dymi przy zaladunku . Musiałby być ciąg rakietowy by przy takiej konstrukcji nie wydobywal się dym . Pozostaje tylko dosypka na dwie lopatki . Jedna wieksza by podnieść żar drugą sypac świeży opal . I robić to przez te dolne drzwiczki .

original.thumb.jpg.e4d093b380574a0f4a180528992fecec.jpg

Opublikowano

Dlaczego ma dymić?

Po pierwsze dokladanie opału w przypadku gdy nie ma samego żaru jest błędne i może powodować dym. A dwa wystarczy zamknąć od dołu dopływ powietrza i powoli z wyczuciem otwierać górne drzwiczki i dym powinien zamiast na kotłownie wydostać się kominem.

Mam kocioł z podobną budowa i spokojnie idzie.to ogarnąć.

A dosypywania opału przez popielnik to nawet nie skomentuje ;).....

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, piastun napisał:

A dosypywania opału przez popielnik to nawet nie skomentuje ;)...

Szkoda bo ciekaw jestem jakie są jeszcze plusy sypiac węgiel na żar  pomijajac kopcenie z kimina 😛

Edytowane przez FAFAŁ
Opublikowano

Co do dorzucania węgla na żar to u mnie nie ma miejsca bo węglem palę od góry i nawet nie otwieram drzwiczek, dopiero jak już się wygasza to sprawdzam co się tam dzieje. Wybija drzwiczkami górnymi nawet jak pali się kawałek drewna, czyli stosunkowo niedużo dymu. Także ewidentnie coś nie tak, niestety już chyba wszystkie rady jakie mogłyby być zostały wymienione..