Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. 

Pomoże ktoś ustawic przeplyw? Co robię źle że rotamrtry nawet nie drgna? 

Robię to 1 raz i nie mam zielonego pojęcia co robię zle... 

Jak mam ustawic przepływy ? 

Z góry dziękuję

Poniżej zdjęcie mojej instalacji

IMG_20200903_200647.jpg

Opublikowano (edytowane)
W dniu 3.09.2020 o 20:28, kiminero napisał:

Na zdjęciu siłowniki są zamknięte, więc przepływu nie będzie. Jeśli to foto chwili obecnej to musisz podnieść temp zadaną na sterownikach stref, by siłowniki się otworzyły.

Tak to foto w obecnej chwili. Czyli jeśli otworze sikowniki na sterowniku będę mógł krecic rotametrem aby wyregulowac przeplyw? Czy jak mam sterownik wszystko u mnie robi się automatycznie? Jestem swiezy jeśli chodzi o podlogowke a instalator nic mi nie wyjasnil. 

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano

Tak. Musi być przepływ, by rotametr go pokazał. Te siłowniki otwierają sie ok. 3 min, wiec chwila cierpliwości. Jak nie masz projektu podłogi to otwórz rotametry na maks i wtedy sprawdzisz, jakiej korekty potrzeba.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 3.09.2020 o 20:33, kiminero napisał:

Tak. Musi być przepływ, by rotametr go pokazał. Te siłowniki otwierają sie ok. 3 min, wiec chwila cierpliwości. Jak nie masz projektu podłogi to otwórz rotametry na maks i wtedy sprawdzisz, jakiej korekty potrzeba.

Dzięki bardzo. A jaka temp powinienem ustawic na dwubiegowym piecu? Przeplyw mam teraz na 2l czy to ok czy za mało? Sory ale totalnie jestem zoelony jeśli chodzi o podlogowke :(

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano

2l jak najbardziej OK, a jaki bieg pompy? 

Co to jest "dwubiegowy piec"? (KOCIOŁ!) Gaz, pellet, węgiel? Dla podłogi powinno wystarczyć na dziś 27-28 st, ale to zależy od gęstości upakowania rur w podłodze. Jeśli startujesz od zera, to na efekt ciepłej podłogi poczekasz kilka godzin.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 3.09.2020 o 20:45, kiminero napisał:

2l jak najbardziej OK, a jaki bieg pompy? 

Co to jest "dwubiegowy piec"? (KOCIOŁ!) Gaz, pellet, węgiel? Dla podłogi powinno wystarczyć na dziś 27-28 st, ale to zależy od gęstości upakowania rur w podłodze. Jeśli startujesz od zera, to na efekt ciepłej podłogi poczekasz kilka godzin.

Gaz. W takim razie ustawiam kocioł (taki jak na zdjęciu) na 28 st i czekam. Jeśli chodzi o bieg pompy to nawet nie wiem jak to sprawdzic... 

Zimą przy mrozach rozumiem że mam zwiekszyc temp na kotle ? 

IMG_20200903_204752.jpg

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano

Nie. Pokaż zdjęcie całego rozdzielacza, bo tam raczej jest pompa mieszająca z zaworem mieszającym i wtedy temperaturę podłogi ustawiasz na zaworze mieszającym, nie kotle. Ten kocioł to kondensacyjny jest?

Opublikowano (edytowane)
W dniu 3.09.2020 o 20:52, kiminero napisał:

Nie. Pokaż zdjęcie całego rozdzielacza, bo tam raczej jest pompa mieszająca z zaworem mieszającym i wtedy temperaturę podłogi ustawiasz na zaworze mieszającym, nie kotle. Ten kocioł to kondensacyjny jest?

Proszę

IMG_20200903_205421.jpg

IMG_20200903_205358.jpg

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano

No więc w tym cudownym rozdzielaczu temperaturę podłogi ustawiasz tym białym pokrętłem pod pompą. Teraz jest chyba max. Generalnie im wyższy numer tym wyższa temperatura wody podawanej w podłogę. 

Co Ty tam masz za układ? Sama podłoga czy grzejniki też? 

Opublikowano (edytowane)
W dniu 3.09.2020 o 21:00, kiminero napisał:

No więc w tym cudownym rozdzielaczu temperaturę podłogi ustawiasz tym białym pokrętłem pod pompą. Teraz jest chyba max. Generalnie im wyższy numer tym wyższa temperatura wody podawanej w podłogę. 

Co Ty tam masz za układ? Sama podłoga czy grzejniki też? 

Podlogowka + tylko 1 grzejnik w całym domu w łazience na reczniki :) 

bardzo dziękuję ci za pomoc. 

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano (edytowane)
W dniu 3.09.2020 o 21:09, kiminero napisał:

OK. Można było to inaczej rozwiązać, ale OK. Kocioł ustaw na 45-50, bo na niskich temp będzie taktował. Jakiej mocy ten kocioł? Jedno, czy dwufunkcyjny?

Ok dzięki. 

Kocioł dwufunkcyjny. 

W dniu 3.09.2020 o 21:09, kiminero napisał:

OK. Można było to inaczej rozwiązać, ale OK. Kocioł ustaw na 45-50, bo na niskich temp będzie taktował. Jakiej mocy ten kocioł? Jedno, czy dwufunkcyjny?

A moc od 6.5 do 33 kW

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano
9 godzin temu, kiminero napisał:

Jeszcze jedno pytanie. 

Na sterowniku wczoraj ustawilem 22 st. Temp w pokojach mam aż 27 st jest bardzo goraco. Aby zmniejszyc temp muszę zmniejszyc przeplyw np na 1l (teraz mam 2l) czy zmniejszyc na rozdzielaczu? ( mam tam przekrecone na max) 

Opublikowano

Na zaworze przed pompą ustawiasz temp zasilania dla całego układu więc jeśli wszędzie jest przegrzane to tak. Jeśli przegrzewa niektóre pomieszczenia to zmniejsz przepływ tylko na tych pętlach (rotametrami)

Druga sprawa to przy samej podlogówce to powinien być "goły rozdzielacz" - bez pompy i zaworu 3d, same rotametry i siłowniki. Wszystko powinna napędzać pompa z kotła. Przy takim układzie jak masz teraz w instalacji powinno być sprzęgło.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 4.09.2020 o 08:48, hajtaler428 napisał:

Na zaworze przed pompą ustawiasz temp zasilania dla całego układu więc jeśli wszędzie jest przegrzane to tak. Jeśli przegrzewa niektóre pomieszczenia to zmniejsz przepływ tylko na tych pętlach (rotametrami)

Druga sprawa to przy samej podlogówce to powinien być "goły rozdzielacz" - bez pompy i zaworu 3d, same rotametry i siłowniki. Wszystko powinna napędzać pompa z kotła. Przy takim układzie jak masz teraz w instalacji powinno być sprzęgło.

Ok. Czyli jak dobrze cię rozumiem to sprzegla nie posiadam? Czy mogę coś takiego domontowac już jak uruchomilem podlogówke? Jaki jest tego mniej więcej koszt I co się stanie jeśli sprzegla nie zamontuje? 

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano (edytowane)

Koszt sprzęgła ok 400zł.Bez sprzęgła pompy kotłowa i ta za zaw.3D pracują w szeregu a nie powinny.Ten kocioł jest złym wyborem do twojej instalacji dużo za duży,z dużą mocą minimalną=będzie taktował.Do ustawienia rotametrów potrzeba kilkustopniowego mrozu,teraz próba ustawienia nic nie da

Edytowane przez Grundfos
Opublikowano
1 minutę temu, Grundfos napisał:

Koszt sprzęgła ok 400zł.Bez sprzęgła pompy kotłowa i ta za zaw.3D pracują w szeregu a nie powinny

Ok rozumiem. A czy mogę coś takiego domontowac na gotowej już instalacji? 

Opublikowano (edytowane)

Nie wiem czy masz- nie ma na zdjęciach więc pewnie nie. Koszt to 300-400 zł plus montaż. W takim układzie pompy podłączone są szeregiwo- przeszkadzają sobie, "przeciągają" się przez co skraca się ich żywotność a instalacja może nie pracować jak należy. 

Można zdemontować zawór 3d i pompę z rozdzielacza ale będzie problem z tym jednym grzejnikiem

Edytowane przez hajtaler428
Opublikowano

Mozna też przydławić przepływ na zasilaniu przed 3D podłogówki, zaś pompę kotła na minimum. To dorażny sposób, ale trzeba pochwalić montaż ZZ we właściwym miejscu na powrocie.  Likwidacja mieszacza pompowego i zasilanie obiegu z 8 pętlami  wprost z kotła może się nie udać ze względu na średnice rur kocioł-rozdzielacz (sądząc po otulinie tam jest nie więcej jak DN20). 

Opublikowano
10 godzin temu, Olej92 napisał:

Na sterowniku wczoraj ustawilem 22 st. Temp w pokojach mam aż 27 st jest bardzo goraco. Aby zmniejszyc temp muszę zmniejszyc przeplyw np na 1l (teraz mam 2l) czy zmniejszyc na rozdzielaczu? ( mam tam przekrecone na max) 

Pisałem wczoraj żeby ustawić temp zasilania podłogi na 28-30 st. Masz to zrobić pokrętłem zaworu mieszającego ustawiając go na takim numerze, jaki w efekcie da te ok 28st. Ustaw pokrętło na 3 i sprawdź jutro jaką temperaturę wskazywał będzie termometr na górnej belce rozdzielacza. Jakakolwiek korekta pokrętła zaworu wymaga kilku godzin stabilizacji temperatur, więc nie kręć tym częściej jak raz dziennie.

Kto Cię namówił na tak duży kocioł? 24 kW maks ze względu na CWU i jak najniższy próg modulacji plus podłoga napędzana bezpośrednio pompą kotła, sterowanie pogodowe i drabinka łazienkowa elektryczna. To było by najprostsze i najbardziej ekonomiczne rozwiązanie. Niestety jest co jest i póki co postaraj się trafić z temperaturą podłogi dla Twoich warunków. 

Opublikowano (edytowane)
W dniu 4.09.2020 o 17:25, kiminero napisał:

Pisałem wczoraj żeby ustawić temp zasilania podłogi na 28-30 st. Masz to zrobić pokrętłem zaworu mieszającego ustawiając go na takim numerze, jaki w efekcie da te ok 28st. Ustaw pokrętło na 3 i sprawdź jutro jaką temperaturę wskazywał będzie termometr na górnej belce rozdzielacza. Jakakolwiek korekta pokrętła zaworu wymaga kilku godzin stabilizacji temperatur, więc nie kręć tym częściej jak raz dziennie.

Kto Cię namówił na tak duży kocioł? 24 kW maks ze względu na CWU i jak najniższy próg modulacji plus podłoga napędzana bezpośrednio pompą kotła, sterowanie pogodowe i drabinka łazienkowa elektryczna. To było by najprostsze i najbardziej ekonomiczne rozwiązanie. Niestety jest co jest i póki co postaraj się trafić z temperaturą podłogi dla Twoich warunków. 

Nasz dom kupilismy "pod klucz" I taki kociol zamontowal nam nasz deweloper. Teraz trochę zalujemy tej decyzji że nie budowalismy się sami ale jak to mówią, pierwszy dom na próbę :) 

Edytowane przez Ryszard