Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć

Posiadam kocioł Skamp PV13 ze sterownikiem Bolecki SPPv2L. Sterownik nie obsługuje pracy zaworu 4D i chciałbym zastosować jakis "zewnętrzny" sterownik np Tech I-1 lub Bwc310. 

Ma ktoś doświadczenie z tymi sterownikami? 

Jak wyglada kwestia pompy? Ma ją uruchamiać sterownik kotła czy zaworu? 

Ewentualnie możecie polecić jakieś inne rozwiązanie?

Opublikowano (edytowane)

Od niedawna mam Techa i-1, pompa podłączona do sterownika. Fajne ma opcje, dużo parametrów pod siebie można ustawić, skok otwarcia zaworu itp. Uzupełnić trzeba czas całkowitego otwarcia zaworu z siłownika. Chronię powrót i jestem zadowolony. Jeszcze czujnik pogodowy muszę pociągnąć i się pobawić. Przy czym jestem początkującym palaczem więc niech ktoś bardziej fachowy się jeszcze wypowie. 

Pozdrawiam. 

IMG_20200826_222527.jpg

IMG_20200606_092504.jpg

Edytowane przez wiceqq
Opublikowano

Tech wydaje się być lepszym wyborem, jest trochę bardziej rozbudowany i bez problemu uzyskasz wsparcie techniczne u producenta.

Opublikowano

Czy pompa ma byc podłączona do sterownika kotła, czy sterownika zaworu zależy od wielu czynników, np. czym steruje zawó(podłogówką czy grzejnikami), jakie jest awaryjne działanie sterownika/ sterowników w przypadku przekroczenia temperatury awaryjnej kotła, typu oraz zabezpieczenia kotła.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 1.09.2020 o 15:18, gmaj22 napisał:

Czy pompa ma byc podłączona do sterownika kotła, czy sterownika zaworu zależy od wielu czynników, np. czym steruje zawó(podłogówką czy grzejnikami), jakie jest awaryjne działanie sterownika/ sterowników w przypadku przekroczenia temperatury awaryjnej kotła, typu oraz zabezpieczenia kotła.

Zawor steruje zasilaniem grzejników, kocioł posiada zawór bezpieczeństwa, insyalacja jest otwarta. 

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano

W SPP v2 czujnik temp. kotła jest zintegrowany z STB. Rozumiem, że jest oddzielna pompa CWU?

Niemniej możesz podłączyć pompę do Techa, ale powinieneś ustawić go w funkcji "ochrony kotła", bo w funkcji "ochrony powrotu" nie otworzy awaryjnie zaworu w razie niekontrolowanego wzrostu temperatury na kotle. Przy grzejnikach i 4D wskazana dodatkowa pompa mieszająca i temperatura na kotle wyzsza o co najmniej 20-25  stopni od tej za zaworem. Lepszy byłby mieszacz 3D oraz pompa przewałowa, a jeszcze lepszym rozwiązaniem, zamiast Techa i mieszacza 3/4-D, zawory z głowicami termostatycznymi i pompa przewałowa za kotłem.

Opublikowano

Kolega gmaj22 ma rację.  Popa kotłowa  do ochrony powrotu włączona na stałe. Mieszacz 3D +termostaty na grzejniki i nie potrzeba żadnego urządzenia które kręci raz w lewo i prawo żeby ogłupiać sterownik od kotła. I destabilizować całą instalację. 

Ja tak mam wykonaną instalacje i wszystko cyka jak w szwajcarskim zegarku. Sterownik Cobra 2 rysuje prostą kreskę .  

Sterownik już masz więc nie komplikuj sobie życia i twojemu sterownikowi od kotła .

Polecam skupić się i wykonać poprawnie instalacje niż wydawać pieniądze na niepotrzebne gadżety.