Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Naczynie wzbiorcze

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ; posiadam piec zasypowy DS i ogrzewanie co kaloryferami ok. 120m2 . Wszystko hula dobrze od 25 lat . Teraz ze względu na wiek [prawie 80 ] chcąc ograniczyć wizyty w kotłowni dołożyłem 2 bufory ciepła po 500 l ,  z planem podłączenia grzałek . Do tej pory [ układ otwarty ] w zładzie było ok. 100 l wody , pompa na zasilaniu  , a naczynie wzbiorcze na powrocie -około 25 l . Teraz mam naczynie ok 80 l i pytanie gdzie go umieścić ?  Normalnie pewnie na zasilaniu  z kotła [ teraz pompa i zawór 3D ochrona powrotu , i termostatyczny 3D z bufora na kaloryfery + 2 pompa  ] , ale jak będę grzał tylko grzałkami , to po odcięciu kotła naczynie będzie poza obiegiem ... A więc na górze bufora ? Czy wtedy grzejąc kotłem też zadziała jak np. na kotle 90oC , a bufor jeszcze nie " paruje " i objętość się nie rozszerza ??? Na górze kotła kotła był separator na zasilaniu ?  Wyrzucić czy wpiąć przed buforem ?

Opublikowano

Z całym szacunkiem, ale posty osób "starszej" daty powinny być wzorem dla "roszczeniowej młodzieży", której wszystko trzeba podać na tacy.

Wyczerpujący post z opisem problemu, krótka rzeczowa odpowiedź i pełne zrozumienie rozwiązania problemu ze strony pytającego. 

Młodzieży ...uczyć się dobrych wzorów ;)

• Lubię to 1
Opublikowano
9 minut temu, gmaj22 napisał:

Z całym szacunkiem, ale posty osób "starszej" daty powinny być wzorem dla "roszczeniowej młodzieży"

Dlatego odpowiedź była szybka, konkretna i bezbolesna.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam ; czy rura przelewowa też powinna  mieć  1 " i koniecznie metalowa ??? 

Opublikowano

Tak

Opublikowano

rozumiem , że rura wzbiorcza jest i ma być 1 ' i metal  ,ale przelewowa ze zbiornika po jasny wuj ??? Pierwszy  odcinek kiedy teoretycznie popłynie wrzątek to okey , ale dalej przecież może być pex  lub waż z pcv . U mnie to 12 m od naczynia i np. tyle mb w miedzi to wyjęte 500 zeta ... 

Opublikowano

No tak niestety stanowi przepis ale przy rurze przelewowej zrobiłbym tak jak to opisałeś. Dobrze gdyby był do niej stały dostęp - dla obserwacji i w razie W

• Lubię to 1