Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie zadaje pytanie dotyczące pieca firmy konstal TITANIC otóż chce by piec grzał mi tylko wodę do bojlera, a grzeje mi również grzejniki co w takie dni jakie teraz są oraz te które nadejdą jest rozwiązaniem dość słabym bo spanie w najniższej temperaturze czyli 35 stopni na piecu gdy na dworzu jest 15 to  pływanie w łożku. Odpalanie samego bojlera na podgrzanie wody przeraża mnie bo rachunki za prąd i sam prąd są dość kosztowne. Jest opcja by puścić wodę do nie użytkowanego pomieszczenia i zakręcić kaloryfery w domu. Jaki macie pomysł? 

Ogólnie to nie mogę znaleźć trybu lato w sterowniku a sterownika to 6.04 jeśli kogoś to zadowoli firmy prond.

Opublikowano

Najzwyczajniej zakręć zasilanie na grzejniki lub same grzejniki skoro nie dzieje się to automatycznie .

Opublikowano

No to wymaga kilku czynności w sterowniku.

Opublikowano (edytowane)

O Chryste Panie .Hermogenes  Ty to potrafisz rozbroić system jesteś mistrzem .

Edytowane przez Kordjano
Opublikowano

I stąd to ocieplenie globalne :D

Opublikowano

Strona 12 instrukcji251458cbe9c8aeb68707ccb6d97482a2.jpg

Wysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

To całkiem nie głupie jest zamiast ocieplać styropianem to lepiej grzejnikami może taniej wyjdzie .

Opublikowano

Mój debilizm mnie przerasta był rozkaz od kobiety. Wyłącz ten piec. No to cyk do kotłowni z guzika. Nagle włącz ten piec. Oczywiście po rozmowie dotyczącej kosztów odpalania bojlera. Guzik włączony. A tu komunikat. Żar w podajniku. Żar wybrany. Ponowny reset ufff przeszło. Moja pani mnie uświadomiła że takie rzeczy lepiej robić na trybie ręcznym. 

Dobra reasumując jak zakręce wszystkie grzejniki a puszczę tylko obieg w nie użytkowanym pomieszczeniu to temperatura na piecu nie osiągnie apogeum bo mialem historie ze przez filtr zapchany nastawione bylo 43 stopnie a dochodziła do 75 stopni . Więc jestem obsrany że może być tak samo przy zakreconych grzejnikach. 

Opublikowano

No takie są uroki grzania cwu w lecie eco groszkowcami  zasobnik nieduży  zużycie ciepłej wody małe moc kotła spora  wygasić nie , strażak zły bo zaleje podajnik to tli się tam na okrągło w podtrzymaniu .

Opublikowano

Nie bardzo rozumiem problem... przestawiłem sterownik na funkcję  LATO  i grzejniki zimne a woda ciepła 45*C.

Wsypałem worek 25kg ekogroszku tydzień temu i widzę że jeszcze na kilka dni wystarczy

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, Jozefg1 napisał:

Nie bardzo rozumiem problem... przestawiłem sterownik na funkcję  LATO  i grzejniki zimne a woda ciepła 45*C.

Wsypałem worek 25kg ekogroszku tydzień temu i widzę że jeszcze na kilka dni wystarczy

Czyli co nie martwić się wartościami na ekranie? 

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano

Jednym czym możesz I  trzeba się martwić to temperatura podajnika . To że sobie przebije O 5-10-15 stopni to naturalne , węgiel tak ma I już . Ja bym się nie przejmował , a już jak pompa robi stop bo cw nagrzane to tymbardziej . Byle by nie mieć alarmu od podajnika i tak bezpiecznie trzymać się poniżej np o 15 mniej niż alarm a  będzie wszystko ok .

Opublikowano
52 minuty temu, Jakjus92 napisał:

Nagle ten hałas przestaje być słyszalny i to mnie najbardziej martwilo

Hmm ten hałas to pewnie dmuchawa I co jakiś czas praca podajnika . No a nagle ucichniecie tego pewnie oznacza przejście w stan czuwania/nadzoru/ I co tam sobie producent wymyślił . Ogólnie piec osiągnął jakąś tam temperature zadana po czym wrzuca na "luz" I czeka gdy znów będzie musial kolejny raz zadana osiągnąć  . Oczywiście tak to wyglada w sterowniku tzw dwustanowym .

Opublikowano

Nie wiem czy na innych kotłach będzie tak samo ale u mnie:

temp kotła   55*C

temp cwu    45*C

podawanie  6sek

przerwa 22 min

temp podajnika 30*C 

Wiem że to zależy od zastosowanego grochu

Opublikowano

To skrec glowice na 2

Opublikowano (edytowane)
46 minut temu, mkaczko napisał:

To skrec glowice na 2

Da to cuś? 

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano

Dwojka oznacza że głowica zamknie całkowity przepływ około 16 stopni +/-1 stopień . 

Opublikowano

Nie ogarniam tego pieca. Podaje wegiel i od razu dmuchawa później Wschodzie do kotłowni 56.3 a nadal ustawione 38 stopni. Lekko mnie to przeraża że z rana będzie z 65 stopni. Serio wolę teraz nie grzać mieszkania. 

Opublikowano

Nie bojaj :) prawdopodobnie sterownik wyłącza Ci pompę cw . To wszystko idzie ogarnac . Niestety musisz poznac sterownik , przeczytać jego instrukcję oraz dopytać jeśli czegoś nie kumasz . Pisałem ci nie martw się przebijaniem temperatury . Mamy lato ( no coś tam koło lata ) A piec/ kociol nie zmniejszył się przez to . Dalej ma taka moc jaka potrzebna jest zimą . I trudno jak przebija , ma do tego prawo . Ważne by nie było cofania się zaru I alarmów zwiazanych z tym . No i jak chcesz to ustaw mu 30 A reszte co przebije jakoś zniesiesz .