Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam. Proszę o radę dotyczą mojego ogrzewania. Mam w domu parterowym 140 M w całości podłogówkę dwa rozdzielacze 9 i 8 sekcji. Jeden rozdzielacz na strefie dziennej (salon kuchnia jadalnia) drugi strefa sypialniana (sypialnie i łazienki) mniej więcej po połowie 70 jedna strefa 70 druga. Rozdzielacze tece z grupą pompowo mieszającą z zaworem RTL. Piec Viessmann vitodens 100 z zasobnikiem vitocel 125 l. W chwili obecnej mam szumy w instalacji (regulacja rozdzielaczy na wkładkach z pomocą techników z tece nie przyniosła efektów) na piecu musiałem podnieść tem na 55 żeby w ogóle to zaczęło grzać. W tej chwili zrobiłem sterowanie strefowe z siłownikiem na wejściu na rozdzielacz i regulatorem temperatury w danej strefie. Na podzespołach tech sterowniki. Działa to dobrze(strefa dzienna i nocna osobno) Dla przykładu w chwili gdy w salonie mam ciepło a spada temperatura w sypialniach to załączają się pompy w rozdzielaczach (mam obie spięte razem) i zaczyna się otwierać siłownik na danym rozdzielaczu (całkowite otwarcie po ok 3min) a po 4 minutach załącza się pięć i grzeje tylko daną strefę. Teraz już wiem że te rozdzielacza są do bani i nie nadaje się do kondensata. Planuję teraz wymienić obecne rozdzielacze na zwykłe za piecem wstawić sprzęgło i jedna pompę na obydwa rozdzielacze. Chcę natomiast zostawić sterowanie tech strefowe i na powrotach przy rozdzielaczu założyć zawór termostatyczny tzw grzejnikowy i zamontować na nim moje siłowniki z tego względu że dosyć dobrze to u mnie działało. Proszę o opinię co do moich planów i czy coś jeszcze jest potrzebne do instalacji, bo może o czymś nie pomyślałem. Z góry dziękuję i pozdrawiam. am

Edytowane przez Yoda784
Opublikowano

Witam

Tak właśnie napisałem że zmieniam je na zwykle dodaje sprzęgło i pompę za sprzęgłem. Chodzi mi czy to wystarczy czy potrzeba jakiś dodatkowy element w instalacji.

Opublikowano

38-40C na kotle to powinno być przy-20C na zewnątrz, na co dzień ma być dużo mniej np 30-32C i taką temp trzeba na kotle uzyskać,

Rury wcale nie są aż takie grube, to pewnie PEX25.

Czy od kotła do każdego z rozdzielaczy idzie taka rura osobno , czy zasilanie jest rozdzielacz przez rozdzielacz?

Opublikowano (edytowane)

Od kotła wychodzą Rury w ścianie do podłogi i tam się rozdzielają w lewo do jednego rozdzielacza i w prawo do drugiego. Rozdzielacz po lewej to ten ze zdjęcia jest przy piecu drugi 3m dalej. W chwili obecnej mam sterowanie stałotemperaturowe i do dnia dzisiejszego na piecu na stałe 55 i po pewnym czasie grzania z obecnych rozdzielaczy w podłogę szło 38 40 stopni. Po dogrzaniu pomieszczeń czujnik pokojowy wyłączał grzanie. Działa to dosyć ok. Na sterownikach tech mam histereze 0.1 i nie odczuwam dyskomfortu. Takze jak na piecu ustawie 38 40 stopni po przeróbce instalacji to moim zdaniem będzie ok.

Mierzyłem Rury po zewnętrznej mają 32 mm także raczej pex32

Edytowane przez Yoda784