Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Chce zbudować sprzegło hydrauliczne pionowe na dwa obiegi podloga i grzejniki z profila stalowego 80×80 lub 100x100 i długości około 60cm. Piec 20kw. Mufy będą 1cal. I teraz pytanie czy w środku sprzegło jest puste czy potrzebne są jakieś przegrody? I na jakich wysokościach wspawac mufę zasilającą i powrotną?

Opublikowano

Czy takie podlaczenie i rozstaw muf może być?

15895644984114466730928600336250.jpg

Opublikowano

Ja bym nie dawał dwóch obiegów ze sprzęgła, dać jeden obieg a za sprzęgłem rozdział z rury wychodzącej., a powrót wspólny.

Ale możesz zrobić jak proponujesz, najwyżej to przespawasz, natomiast powrót na kocioł powinien być niżej.

Gość robin60
Opublikowano

W sprawie sprzęgła zapukaj do mojego ziomka kolegi @termont ona na pewno CI doradzi profesjonalnie on się tym zajmuje na co dzień.

Opublikowano

Teraz może inne pytanie? Ciepły powrót. Budowa sprzęgła czy cwu pompa na stałe? Jak to u was wygląda w spalaniu?

Opublikowano

Profil 10x10 cm robione na zamówienie przez znajomego spawacza e6db6c1945eeba1528cc844cdf712ca2.jpg

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

To bojler masz wpiety za sprzęgłem? I jakiej długości jest to sprzegło?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Tak to jest sprzęgło od Klaudiusza. Po wielu konsultacjach z nim, i próbach na innych konstrukcjach to właśnie sprzęgło Klaudiusza okazało się w zasadzie jedynym rozwiązaniem które ustabilizowało instalacje. Pomijam problem z kotłem który niestety okazał się przewymiarowany mimo sugestii o zakupie mniejszego kotła ,które dostał użytkownik.( Zaznaczam że nie jest to moja sytuacja a osoby u której montowałem to sprzęgło)

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

W dniu 15.05.2020 o 13:54, sambor napisał:

Samo sprzęgło jest w środku puste

w Afriso powiedzieli mi że w sprzęgle na zasilaniu jest  siatka rozpraszająca  czy cuś  .