spike001 Opublikowano 30 Kwietnia 2020 #1 Opublikowano 30 Kwietnia 2020 Dzień dobry, Chciałbym uzupełnić wodę w swojej instalacji ponieważ zauważyłem, że ciśnienie na piecu spadło. Niestety nie jestem do końca zapoznany z tematem i chciałbym prosić o pomoc w tej sprawie. Czy mógłby mi proszę ktoś doradzić, który z zaworów należy odkręcić aby uzupełnić wodę? Pozdrawiam. Cytuj
Jozefg1 Opublikowano 30 Kwietnia 2020 #2 Opublikowano 30 Kwietnia 2020 (edytowane) Może tak warto by do instrukcji obsługi zajrzeć? Edytowane 30 Kwietnia 2020 przez Jozefg1 Cytuj
spike001 Opublikowano 30 Kwietnia 2020 Autor #3 Opublikowano 30 Kwietnia 2020 Witam, Niestety instrukcja nie posiada dokładnych danych. Jedyna informacja, jaka jest tam zawarta mówi że rozmieszczenie zaworów może różnić się od modelu. Stąd moje wątpliwości. Czy mógłbym prosić o jakąś podpowiedź w tej sprawie. Pozdrawiam. Cytuj
sambor Opublikowano 30 Kwietnia 2020 #4 Opublikowano 30 Kwietnia 2020 Instrukcja użytkownika podaje Cytat Uzupełnianie wody grzewczej jest zróżnicowane dla każdej instalacji. Dlatego instalator powinien poinstruować użytkownika o sposobie uzupełniania wody w instalacji c.o. Instrukcja montażu Cytat Do napełniania i opróżniania instalacji zamontować we własnym zakresie (inwestor) w najniższym miejscu instalacji zawór napełniająco-spustowy. Jak wynika z instrukcji tego elementu nie ma w kotle, to element instalacji. Szukaj na ścianie poniżej kotła kranu lub rury z kranem do której można podłączyć np węża do napełnienia. EW daj zdjęcia okolicy kotła. Cytuj
spike001 Opublikowano 4 Maja 2020 Autor #5 Opublikowano 4 Maja 2020 Dziękuję bardzo za odpowiedź. Nie jestem pewien czy dodatkowe zdjęcie okolic kotła wniesie coś nowego do tematu ponieważ nie znajdują się tam żadne widoczne dodatkowe elementy instalacji. Bezpośrednio pod kotłem znajdują się odpływ i dopływ do pralki i nic ponadto. Stąd też biorą się moje wątpliwości co do sposobu napełnienia... Czy mogą istnieć jakieś dodatkowe wskazówki co do tego jak rozwiązać ten problem? Pozdrawiam. Cytuj
sambor Opublikowano 4 Maja 2020 #6 Opublikowano 4 Maja 2020 Masz instalację zamkniętą , więc aby ją napełnić trzeba w którymś miejscu podłączyć wodę z wodociągu - podłączenie może by stałe - czyli zawór między rurą od CO i rurą od zimnej wody albo może być tylko kran do którego wężem ogrodowym podajesz wodę z instalacji wodociągowej. W ostateczności można napełnić inst przez rozdzielacz CO, ale to może być trudne. Ponadto musi być też możliwość spuszczenia wody z instalacji - często spust wody jest jednocześnie miejscem dopuszczenia wody do inst CO. Szukaj czegoś takiego. Cytuj
Prze Opublikowano 17 Listopada 2020 #7 Opublikowano 17 Listopada 2020 (edytowane) Ta niebieska kostka zajrzy Pan pod piec to Pan znajdzie. To jest zawór obraca Pan i tyle.. Edytowane 17 Listopada 2020 przez Prze Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi