Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Skamp 13 czy technix 15 ?

Fela

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Zastanawiam się nad wyborem kotla do domu. Dom 200m po podłogach, 20cm styropianu w podłodze, 20cm na ścianie, dach -30cm wełny, wentylacja mechaniczna z reku, 6 osób . Według stronki ciepło właściwe.pl  zapotrzebowanie to 10kw, moc kotła 10-12. Skamp 13kw da radę?

Opublikowano

ja mam skamp  13k , ale palnik tam jest 15kw na 180mkw dom z lat 50 i spokojnie daje radę z największą mocą jaką pracował to 36%

zapytaj PIEKLORZA on zajmuje się tymi kotłami a jak chcesz coś więcej na temat tego palnika to założyłem temat o nim

podrawiam

Opublikowano

10Kw przy jakich mrozach? -20? Jesli ma senzu przy tej zimie miec nie potrzebna prace z kotlom.Zapotrzebowanie w wiekszosci sezonu przy tym ociepleniu bedziesz miac 2Kw.Gdybym mial na moim domie 20cm izolacje,kociol byl by zbytny,wzgladom k jego pielegniarstwu nie uwažywal bym o takim grzaniu....

Opublikowano

Jak dobrze dane wprowadziles i była sugestia 10-12kW, to skamp-pv13kW spokojnie. Wyjściowo ustawiany jest na 14kW w sterowaniu. Zresztą 200m po podłodze to pewnie 140-150m.kw użytkowej, więc spokojnie tym kotłem ogarniesz taki dom.

Wg instytutu energetyki ok.80% dni sezonu grzewczego to praca kotła w okolicy i poniżej 30%mocy przy prawidłowym doborze. (Dobiera się dla -20st.C) zatem większość sezonu grzewczego średnio to się kręci w widełkach 2-5kW.

Opublikowano

Dobieralo się w zależności od stref klimatycznych, ale to na pewno wiesz. Te -20 stopni obowiązuje dla bodajże 3 strefy. Nawiasem mówiąc część ekspertów postuluje korektę tych temperatur.

Opublikowano
W dniu 26.03.2020 o 20:02, Fela napisał:

Witam

Zastanawiam się nad wyborem kotla do domu. Dom 200m po podłogach, 20cm styropianu w podłodze, 20cm na ścianie, dach -30cm wełny, wentylacja mechaniczna z reku, 6 osób . Według stronki ciepło właściwe.pl  zapotrzebowanie to 10kw, moc kotła 10-12. Skamp 13kw da radę?

Da radę, pomyśl też nad peletowo ekogroszkowym Skam Technix BIO 15 bo ostatnio ogrzewanie  peletem potrafi wychodzić taniej niż ekogroszkiem [sprawdź w OLX po ile masz pelet w okolicy - u mnie np. 730 / T workowany a 590 / T w big bagu i to już na pewno jest tańsze niż palenie ekogroszkiem - kwestia czy masz suche miejsce do przechowywania palety z peletem i możliwość wstawienia tam paleciakiem bigbaga].

Opublikowano

Dzięki za odpowiedzi :)

Suspenser trochę się obawiam takich misz maszów. W sensie jak to będzie pracowało później. Choć nie powiem, chodzi mi to po głowie.  Palety z big bagiem nie wstawię, za małe okno. Miejsce teoretycznie by było, jakoś super ekstra sucho tam nie jest bo to zwykłe pomieszczenie gospodarcze ale dałoby radę. No i jeszcze jedna rzecz, z tego co czytałam to do pelletu dobrze jest mieć bufor. U nas nie będzie . Podłogowa po całości plus trzy drabinki.

Opublikowano

Bufor to do kotła zasypowego jest dobry, bo one mają największą sprawność na dużej mocy. Kocioł pelletowy załączy się kiedy potrzeba, a jak nie będzie miał odbioru ciepła, to się wygasi. 

Co nie znaczy, że bufor to nie jest dobra rzecz.

Opublikowano

Jw bufor do zasypowego, jak jest taki i posiada Ecodesign, to w normie oraz na ateście jest zaznaczone, że ma pracować z buforem.

Peleciaka nie trzeba z buforem. On pomocny jak bardziej rozbudowany układ grzewczy, więcej obiegów i duża ilość wody w układzie.

W konstrukcji Technix Pel w sterowniku jest czujnik pogodowy i zmianami temperatury wody za zaworem steruje na podstawie pogody. Zawsze można dodać termostat pokojowy jak ktoś potrzebuje.

Opublikowano

Termostaty pokojowe mają być dwa, jeden na parter , drugi na poddasze. regulacja temperatury w łazienka ustawiona przepływami.

Muszę obczaic to cudo.

Opublikowano
W dniu 4.04.2020 o 14:35, Fela napisał:

Dzięki za odpowiedzi :)

Suspenser trochę się obawiam takich misz maszów. W sensie jak to będzie pracowało później. Choć nie powiem, chodzi mi to po głowie.  Palety z big bagiem nie wstawię, za małe okno. Miejsce teoretycznie by było, jakoś super ekstra sucho tam nie jest bo to zwykłe pomieszczenie gospodarcze ale dałoby radę. No i jeszcze jedna rzecz, z tego co czytałam to do pelletu dobrze jest mieć bufor. U nas nie będzie . Podłogowa po całości plus trzy drabinki.

To sprawdzone jest bo w swoim ekogroszkowym paliłem peletami samymi, palnik mam taki sam tylko bez zapalarki, i bez dodatkowego układu podawania peletu bo gdy go kupowałem to jeszcze ich nie było. Jak masz okienko to można by coś wykombinować z przesypaniem peletu z big baga na zewnątrz do drugiego w piwnicy bo po co nosić jak wystarczy pomyśleć to samo poleci.

Dwa termostaty pokojowe mogą sterować każdy osobnym mieszaczem i wtedy jeden podłączysz do sterownika kotła a drugi do osobnego, chyba, że wybierzesz sterownik z rozszerzeniem pod sterowanie drugim mieszaczem.

Opublikowano
13 minut temu, SUSPENSER napisał:

To sprawdzone jest bo w swoim ekogroszkowym paliłem peletami samymi

Jaką temperaturę podajnika osiągał ?  żar się nie cofał ?

Opublikowano

Mówiąc z drugiej strony aktualnie testuję wersję ekogroszkowa z zapalarką.

Dzisiaj SV200 z SKZP02 na sofcie testowym z zapalarką kocioł stał 10,5h zanim się odpalił ponownie

Aktywny tryb termostatu z dziennym obniżeniem kotła.

Fajny i wygodny dodatek.

zapalarka1.jpg

zapalarka2.jpg

Opublikowano

Czy to jest taka sama konstrukcja zapalarki jak w innyc kotłach np. Defro ?

Na początku myślałem ,że to fajny dodatek , ale w przypadku ekoenergii rozpalała raz na kilka prób , do tego słabe uszczelnienie i lewe powietrze przez jej otwór w czasie normalnej pracy palnika powodowało złą pracę i spieki oraz psuję się po kilku cyklach i ponowne wymiany ... 

Może w sv200 inaczej jest to zrobione konstrukcyjnie oraz inny typ zapalarki ? Bo na CWU fajna sprawa.

Opublikowano

Nie wiem jak to jest w Defro i do jakiego palnika. Tu zapalarka 300W, powietrze trafia w odpowiednie miejsce w zwężeniu na węgiel na odpowiedniej wysokości. Resztę słuszności rozwiązań konstrukcyjnych będzie weryfikować czas. U mnie w prywatnym domu odpalenie ekomiału trwa od ok 3 do 5minut.

Opublikowano

Moja w xxx kotle miała 1000w więc tu ciekawa sprawa. Tak latem zgodzę się przydatna funkcja. Tylko w przypadku gdy mamy z 300 lub wiecej zbiornik na wode, bo ja mam tyko 140l i wody mi brakowało. 

Opublikowano
Czy to jest taka sama konstrukcja zapalarki jak w innyc kotłach np. Defro ?
Na początku myślałem ,że to fajny dodatek , ale w przypadku ekoenergii rozpalała raz na kilka prób , do tego słabe uszczelnienie i lewe powietrze przez jej otwór w czasie normalnej pracy palnika powodowało złą pracę i spieki oraz psuję się po kilku cyklach i ponowne wymiany ... 
Może w sv200 inaczej jest to zrobione konstrukcyjnie oraz inny typ zapalarki ? Bo na CWU fajna sprawa.
W palniku SV 200 jest to lepiej rozwiązane odpala za pierwszym razem od 3do 5 minut potrzeba. Zawsze byłem przeciwnikiem takiego wynalazku ale w SV 200 ma to sens. Umnie stoi od 7 do18 no chyba że wpadnie mu dogrzanie baniaka to się odpali sam. d09a956ebba7acfe62cbbeff1874c351.jpgaa494bfb3826d45e35a7b6d57d4ee1f5.jpg
Opublikowano
W dniu 7.04.2020 o 16:27, pochłaniacz napisał:

Jaką temperaturę podajnika osiągał ?  żar się nie cofał ?

Normalną jak przy ekogroszku, podtrzymanie co 5 minut i wszystko było ok, ale to tylko przy stałym odbiorze ciepła w sezonie grzewczym ma sens inaczej szybko się kocioł w podtrzymaniu przegrzeje.

W dniu 7.04.2020 o 18:38, shogunzlasa napisał:

Z innej beczki, jakie drzwi trzeba miec zeby wjechac big bagiem z pelletem do kotlowni?

Pewnie minimum 90-tki, ale lepiej dopytać o to dostawcę peletu.

Opublikowano

Nie wjedziesz z big bagiem. Są takie metrowe, są i 90tki ale realnie są wypchane i nie mieszczą się w żadne standardowe drzwi. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.