Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Roznica 16 kw a 20kw?

r192

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam czym  sie róznia palniki 16 kw od 20 kw ,czy tylko moca i wiekszą komora spalania?Słyszałem że z 16 kw sa wieksze problemy z powodu spieków ktore przez mniejsza komore trudniej usunąc z komory spalania a w  20 kw niema takiego problemu.Czy jeszcze są może jakieś inne problemy badz róznice w/w palników?

Opublikowano
1 godzinę temu, r192 napisał:

Słyszałem że z 16 kw sa wieksze problemy z powodu spieków ktore przez mniejsza komore trudniej usunąc z komory spalania a w  20 kw niema takiego problemu.

Podaj źródło tych idiotyzmów, strasznie jestem ciekawy ;)

Opublikowano
2 godziny temu, r192 napisał:

Słyszałem że z 16 kw sa wieksze problemy z powodu spieków ktore przez mniejsza komore trudniej usunąc z komory spalania a w  20 kw niema takiego problemu.Czy jeszcze są może jakieś inne problemy badz róznice w/w palników?

Facet, jak nie chcesz problemów to bierz od razu panik 30 albo i 40kW - przecież im większy tym "lepiej"!
Palnik/ kocioł powinien być trochę (10-20%) większy niż zapotrzebowanie budynku na ciepło!

Opublikowano
16 godzin temu, jameess napisał:

Podaj źródło tych idiotyzmów, strasznie jestem ciekawy ;)

Miedzy innymi to forum kolego dlatego dopytuje czy rzeczywiscie tak jest czy tylko sporadyczne przypadki z powodu złej jakosci pelletu.

16 godzin temu, Gonzo19 napisał:

Jakie palniki?

Palniki obrotowe Kipi.

Opublikowano

Będą to sporadyczne przypadki spowodowane złą jakością pelletu a do tego źle dobrane parametry czyszczenia , generalnie trzeba więcej kręcić komorą żeby spiek się wy turlał .

Opublikowano

Ja osobiście montowalbym 20kw bo 16tka jest cięższa w serwisowaniu. Jest niewygodna, mniejsza. To jest kipi, różnicy w modulacji nie odczujesz, cena podobna, moc maksymalną ograniczysz a 20tka jest też popularniejsza, więc jakieś części łatwiej zdobyć. Takie moje zdanie. Przy innym palniku bym brał dopasowany. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.