Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Duże straty ciepła w zasobniku CWU

brovar

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam posiadam zasobnik wody CWU 300 l biawar. Używam go od dwóch lat lecz zauważam że niestety wg mnie nie trzyma ciepła . O godz 17 nagrzewa się do 55 stopni późńiej kąpiel dziecka temp zasobnika o 22 około 48 stopni. Rano o 6 za czym włączy się grzanie CWU temp zbiornika 36 stopni czyli 12 stopni ubytku. W kotłowni jest temp 20 stopni. Do tych testów wyłączyłem cyrkulację na cały dzień. Zbiornik jest nagrzewany 2 razy dziennie czyli 17 i 6 rano. Od 6 rano z 55 stopni do 16 godz zleciał do 37 stopni. Troszke lipa prawda. Jakieś sugestie porady czy one są tak słabo wyizolowane?

Rozumiem że jak zużywam wodę a ona się od razu po spadku nie porzewa to dolą część zasobnika wypełnia zimna woda która się miesza z tą co jest  ale czy takie straty?

Proszę o pomoc

Opublikowano

Sprawdz (poza stratami ciepla) gdzie / w ktorym miejscu - mierzysz temperature zasobnika CWU. 

Opublikowano

wartość którą podaje jest z czujnika który jest włożony w górną lukę pomiarową zasobnika. Zgadza się ona z temometrem analogowym zasobnika. 

Wg was jak jak działa program grzania CWU jeśli mam ustawione grzanie od np 17 do 20 to on jak spadnie to podgrzewa od razu czy jest jakaś większa histereza? np spadek o 5 stopni

Opublikowano

Prawdopodobnie wzbudza Ci się grawitacja.

Tylko pytanie na którym obiegu, CO czy CWU

W drugim przypadku pomoże wstawienie zaworu zwrotnego

Opublikowano

hm.... ale dlaczego grawitacja przecież na cyrkulacji są zawory zwrotne a na co nie może bo jest zawór 3d w piecu któy przełącza jakieś inne pomysły

Opublikowano
W dniu 24.02.2020 o 18:30, brovar napisał:

wartość którą podaje jest z czujnika który jest włożony w górną lukę pomiarową zasobnika. Zgadza się ona z temometrem analogowym zasobnika.

czyli nie ładujesz całego zasobnika do 55st tylko sama górę. Czujnik powinien być ok 1/3 lub 1/4 wysokości zbiornika od dołu

Gość berthold61
Opublikowano

Też mam taki bojler 140 litrów poziomy i naładowany wieczorem do pełna i nawet jak bym zakręcił zawory dopł/odpływ zasilania to rano woda letnia , ta pianka tam to tylko atrapa izolacji niestety , to było przy zasypowcu teraz służy jako ochrona powrotu więc całą dobę przez niego płynie zasilanie więc jest ciepła woda cały czas ale wolę strat lepiej nie liczyć .

Opublikowano

czujnik mam tak jak fabrycznie , oczywiście jest drugi w instalacji solarnej ale przecież zbiornik jedna wężownica nagrzeje cały tylko kwestia czasu. Naprawdę  nikt nie wie ? kombinować coś z ocieplaniem czy z czym?

Opublikowano

A jaki masz zawór zwrotny przy wodzie pitnej na zasilaniu bojlera , osobny czy  razem z bezpieczeństwa , może on nie trzyma i ciepło ucieka do sieci wodociągowej .

Opublikowano

razem z zaworem bezpieczeństwa ale jak zamykam wodę na dopływie i brak zmian więc to nie jest dobry trop. Chyba rzeczywiście biawar to kicha i tyle

Opublikowano

to jeszcze jedno pytanie:

którą wężownicą grzejesz wodę? dolną czy górną?

Opublikowano

grzeję górną bo dolna jest pod solary podpięta obecnie.

Sądzisz że zbiornik się nie dogrzewa w całości ?

Czujniki są dwa jeden górna wężownica , drugi dolna wężownica wszystko spięte wq schematu vaillanta .

Prawda jest taka że piec grzeje wodę wg górnej wężownicy bo jeśli wskaże temp 55 stopni to grzanie się wyłącza a dolny czujnik wskazuje chyba koło 25 stopni . W związku z tym tak logicznie myśląc zbiornik na dole jest wypełniony zimną wodą? czyż nie tak

Jak temu zaradzić (zamienić czujniki ) a co w przypadku gdy będzie lato i solar ruszy

Opublikowano

Niestety jest tak jak myślałem. Masz rację. Grzejesz tylko górną część, jakieś 70 litrów. Pozostała część zbiornika jest zimna. Górną nagrzewnica nie nagrzejesz całego zbiornika. Jedynie połowę zakładając że przelozysz czujnik na  dół. 

Dlatego wystudza Ci się zbiornik. Ponad połowa jest zimna. 

Uruchom solary jeśli sa próżniowe .Jak nie, to albo czekać do wiosny, albo przerobić instalację. Z tym, że po przeróbce pójdziesz z torbami za opłatę za gaz.

Opublikowano

No właśnie się dziwię że do tego dopuścili :) . 

Apropos znalazłem na forum temat 

Tu niezarejestrowany użytkownik gość na dole pierwszej strony napisał prawdę o rozkładzie temperatur. Także jakieś mieszanie wody pompą cyrkulacyją ładującą to chyba domostwo bo i tak z każdym poborem wody zimna woda napływa do zbiornika i tyle. W 300 litrach zbiorniku jest 1/3 wody gorącej. Więcej lepiej podgrzać 100 litrów górną wężownicą niż mieszać wodę i mieć wir w kieszeni. Z tego wniosek pozostaje mi jedynie ocieplić zbiornik i tyle. Bez używania wody z 55 stopni spada 13 stopni około więc da się przeżyć

Opublikowano

to możesz na czas zimy zamień miejscami czujki solara z kotłową .A jeszcze jak masz wykonaną cyrkulacje i jak pracuje pompa

Opublikowano
22 godziny temu, brovar napisał:

grzeję górną bo dolna jest pod solary podpięta obecnie.

Sądzisz że zbiornik się nie dogrzewa w całości ?

22 godziny temu, brovar napisał:

W związku z tym tak logicznie myśląc zbiornik na dole jest wypełniony zimną wodą? czyż nie tak

Wytłumaczenie jest proste: spróbuj zagotować czajnik z wodą, stawiając palnik na czajniku :)

Opublikowano

Dobre i słuszne stwierdzenie:) gmaj22 czyli co nie przejmować się tylko użytkować tak jak jest co?  więc czunika nie będę zamieniał miejscami w związku z palnikiem na czajniku:)))

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Jeśli chcesz mieć więcej ciepłej wody zainstaluj pompę cyrkulacyjną mieszającą wodę w samym zbiorniku. Gdy nagrzejesz całość spadki będą dużo mniejsze i nie będzie ciepłej  wody brakować. Rachunki dużo się ne zwiększą bo problemem nie jest uciekanie ciepła przez izolację a za mało objętościowo podgrzanej wody.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.