Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam po kilku miesiącach ciszy z mojej strony.

w części domu wymieniłem stopniowo stare grzejniki żeliwne na aluminiowe.

w 3 pokojach są jeszcze te 30 letnie stare g.żeliwne czy wymiana na nowe grzej, przyczyni się do oszczędności paliwa[piec na ekogroszek,drugi piec uniwersalny-palimy głównie drewnem]

cały czas denerwuje mnie hałas pieca na ekogroszek[czego ja już nie kombinowałem] czy ktoś zna skuteczną metodę na wyciszenie pieca?

piec jest w piwnicy,na parterze śpi ojciec po wylewie , któremu ten hałas przeszkadza, zresztą na piętrze też potrafię się obudzić od pracy tego pieca]

piec cichewicz futura 16 kw chyba.

Opublikowano
Witam po kilku miesiącach ciszy z mojej strony.

w części domu wymieniłem stopniowo stare grzejniki żeliwne na aluminiowe.

w 3 pokojach są jeszcze te 30 letnie stare g.żeliwne czy wymiana na nowe grzej, przyczyni się do oszczędności paliwa[piec na ekogroszek,drugi piec uniwersalny-palimy głównie drewnem]

[...]

nie. wymieniając kaloryfery nie zaoszczędzisz ani grosza na kosztach eksploatacji. Gdyż albowiem na koszty eksploatacji co.o wpływ mają jedynie:

- koszty wegla czy innego opału który ładujesz do pieca;

- suma strat wynikająca z niedoskonałości izolacji domu(w tym wentylacja);

- sprawność kotła.

Jeśli grzejniki były prawidłowo dobrane do pomieszczeń to naprawdę nie ma sensu ich wymieniać. Zwłaszcza żeliwnych, bo są prawie niezniszczalne.

Opublikowano

b.dziękuję za odpowiedż

grzejnik żeliwny nawet 30 -letni potrafi być w dobrym stanie?

kwestia odkładającego się kamienia?

rozumiem że w ogólnym rozrachunku większa pojemnośc grzej. nie wpływa na zużycie energii?

lepiej żeby wyrównać tempo nagrzewania starych i nowych grzejników lepiej pozakładać termostaty z kryzowaniem przepływu?[b.przepraszam za pisownię]

Opublikowano

Jeżeli nie zmieniasz wody w układzie ,to odkładanie się kamienia prawie nie występuje, jedynie następuje stopniowe wypłukiwanie szlaki z grzejników żeliwnych ,wystarczy je wtedy wypłukać i są jak nowe.

duża pojemność wodna grzejników żeliwnych przy kotle stałopalnym raczej jest zaletą, a nie wadą,nie wpływa ona na koszty ogrzewania,tylko na większą stabilność termiczną układu.