Bialybst Opublikowano 4 Lutego 2020 #1 Opublikowano 4 Lutego 2020 Witam, Kontaktuje sie z Panstwem, w celu uzyskania informacji na temat ponizszego zestawu: Kocioł Wolf CGB-2 20 z modułem wyświetlacza AM + BM-2 moduł pogodowy z czujnikiem temperatury zew + podstawa ścienna dla BM-2 + czujnik zasobnika do regulacji WRS + stojący zasobnik C.W.U. srebrny SE-2-150 Termostaty w pomieszczeniach: 0.2, 0.4, 0.7, 0.8, 0.9, 0.10, 0.12, programatory przewodowe cyfrowe dobowe firmy Salus HTRS 230V - 7 szt., przewodowa listwa sterująca 8 stref KL08 NSB i siłowniki T30NC 230V Ogrzewanie podlogowe w domu parterowym o powierzchni 130m2 na calosci, bez grzejnikow lazienkowych Czy Termostaty oraz ponizsze akcesoria sa konieczne? Zostalo to zalecone przez dewelopera. Zawor 3-drogowy z siłownikiem i pompą obiegową Willo Yonos - Pico 25/1 - oraz rozszerzenie automatyki kotła o moduł MM. Powoduje to sterowanie ogrzewaniem grzejnikowym oraz podłogowym z pozycji kotła (podłogówka sprzężona z automatykom kotła). Bede wdzieczny za odpowiedz, Pozdrawiam, Bartek
teres Opublikowano 5 Lutego 2020 #2 Opublikowano 5 Lutego 2020 Wyrzuć te wszystkie termostaty, każ sobie zrobić sterowanie czujnikiem pogodowym. Rozdzielacz do podłogówki (rotametry i zawory na listwach), żadnej pompy dodatkowej. Do rozdzielacza rura o średnicy wew. minimum 20 mm, lepiej 26 (wewnątrz) i będzie dobrze.
Bialybst Opublikowano 5 Lutego 2020 Autor #3 Opublikowano 5 Lutego 2020 Hej, Dzieki za odpowiedz. Co do czujnika pogodowego, dobrze rozumiem informacje od dewelopera ze jest on juz zawarty? Kocioł Wolf CGB-2 20 z modułem wyświetlacza AM + BM-2 moduł pogodowy z czujnikiem temperatury zew Mozesz mi wytulaczyc czemu nie ma sensu uzywac czujnika pogodowe razem z termostatami? Jestem laikiem :) Co do samego, kotla czy nie lepiej zabrac ten sam model ale o mniejszej mocy 14 KW?
robert1991 Opublikowano 5 Lutego 2020 #4 Opublikowano 5 Lutego 2020 Pytanie zasadnicze - czy masz te wszystkie urządzenia w cenie? Czy będziesz musiał za to dodatkowo zapłacić?
Bialybst Opublikowano 5 Lutego 2020 Autor #5 Opublikowano 5 Lutego 2020 Dostane zwrot jezeli zrezygnuje z ktoregos elementu. Zalezy mi na jak najbardziej efektywnym i komfrotowym korzystaniu z calej instalacji Najbardziej chodzi mi o termostaty, moc kotla oraz pompe.
robert1991 Opublikowano 5 Lutego 2020 #6 Opublikowano 5 Lutego 2020 Pytanie czy chcesz w takim razie płacić miliony monet za Wolfa jeśli masz samą podłogówkę. Spokojnie ogarnałby to polski Termet Gold. Zestaw Wolf + zasobnik Wolfa to koszt zapewne około 11tyś. Taki sam zestaw Termet + Zasobnik Biawara to 5500zł. Rozumiem że pod pojęciem termostatów rozumiesz te programatory Salusa z listwą, ja bym je zostawił - jako laikowi pozwolą ci w prosty sposób sterować temperaturą każdego z pomiesczeń - ale tutaj niech się wypowiedzą bardziej doświadczeni koledzy.
sambor Opublikowano 5 Lutego 2020 #7 Opublikowano 5 Lutego 2020 Polecam przeczytać np temat https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/31472-ustawienia-dobowe-kotła-kondensacyjnego/#comments Gdzieś od postu #8 są wnioski Wolf jest lepszy do podłogówki niż termet , szczególnie na taki mały metraż.
Klecki Opublikowano 5 Lutego 2020 #8 Opublikowano 5 Lutego 2020 Fajnie by było gdybys w tym wątku już wypowiedział się bo wiedzę masz potężna czy w wypadku kotła kondensacyjnego i obiegu czystko grzejnikowego najlepiej by działał on jak podlogowka czyli praca 24h czy raczej na zasadzie ,,tradycyjnej „- osiągniecie wymaganej temp w pomieszczeniu- wyłącznie obiegu...
Bialybst Opublikowano 5 Lutego 2020 Autor #9 Opublikowano 5 Lutego 2020 Dzieki wszystkim za pomoc, niestety deweloper pozwala tylko wybrac z oferty firmy WOLF i ACV. Podsumowujac: Pogodowka + Kociol 14kw Wywalic Temorstaty Salusa Wywalic Zawor 3-drogowy z siłownikiem i pompą obiegową Willo Yonos - Pico 25/1 Zgadza sie?
sambor Opublikowano 5 Lutego 2020 #10 Opublikowano 5 Lutego 2020 Jak wolf to i moduł BM jak najbardziej.
Bialybst Opublikowano 5 Lutego 2020 Autor #11 Opublikowano 5 Lutego 2020 Ok, to jak napisze do Dewelopera ze taki zestaw mnie interesuje to zrozumie ?: Kocioł Wolf CGB-2 14 z modułem wyświetlacza AM + BM-2 moduł pogodowy z czujnikiem temperatury zew + podstawa ścienna dla BM-2 + czujnik zasobnika do regulacji WRS + stojący zasobnik C.W.U. srebrny SE-2-150 Czy jest mi potrzebny modul MM? i co z ta pompa i zawrorem 3 drogowym :) Dzieki
sambor Opublikowano 5 Lutego 2020 #12 Opublikowano 5 Lutego 2020 41 minut temu, Klecki napisał: Fajnie by było gdybys w tym wątku już wypowiedział się bo wiedzę masz potężna czy w wypadku kotła kondensacyjnego i obiegu czystko grzejnikowego najlepiej by działał on jak podlogowka czyli praca 24h czy raczej na zasadzie ,,tradycyjnej „- osiągniecie wymaganej temp w pomieszczeniu- wyłącznie obiegu... Zasada grzania kotłem jest zawsze taka sama - im niższa temp czynnika grzewczego to idzie mniej paliwa, dla grzejników niestety granicą są ich gabaryty , nigdy grzejnik CO nie będzie miał powierzchni grzewczej równej podłogówce. Moc grzejnika dobieramy do pomieszczenia a nie do kotła , jeżeli da się osiągnąć temp pomieszczenia bez wyłączania kotła to kocioł pracuje bez wyłączenia, ale w praktyce to nie możliwe i dlatego grzejniki CO grzeją mocniej i się wyłączają głowicami, jak wyłączą się wszystkie lub będzie praca kotła poniżej jego mocy minimalnej to kocioł się wyłączy.
sambor Opublikowano 5 Lutego 2020 #13 Opublikowano 5 Lutego 2020 21 minut temu, Bialybst napisał: Czy jest mi potrzebny modul MM? i co z ta pompa i zawrorem 3 drogowym :) Nie jest potrzebny ani MM ani pompa ani zaw 3-D. Warunkiem koniecznym jest prawidłowe wyliczenie i wykonanie takiej podłogówki. Jedynym miejscem gdzie zawsze wystąpi niedogrzania jest łazienka - ale tam można dać dodatkowy grzejnik elektryczny. Poniżej technologia takiej instalacji wg Wolfa: Wolf technologia.pdf
Bialybst Opublikowano 5 Lutego 2020 Autor #14 Opublikowano 5 Lutego 2020 Dziekuje bardzo, dokladnie tak chcemy zrobic zeby dac dodatkowy grzejnik elektyrczny drabinke w lazience. Ogrzewanie podlogowe rowniez zaplanowalem w garazu i w pomieszczeniu gospodarczym. Rozumiem temperature w tych pomieszczaniach bede mogl regulowac poprzez przykrecenie petli na rozdzielaczu ?
sambor Opublikowano 5 Lutego 2020 #15 Opublikowano 5 Lutego 2020 Tak regulacja przez przykręcenie to zwykła rzecz, ale czy nie lepiej pomyśleć o kotle 20kW
Bialybst Opublikowano 5 Lutego 2020 Autor #16 Opublikowano 5 Lutego 2020 A w jakim celu piec 20KW? nie lepiej 14KW? zasobnik wody 150 L - dwie lazienki (prysznic i wanna) Dodam jeszcze ze ogrzewanie bedzie firmy TECE
sambor Opublikowano 5 Lutego 2020 #17 Opublikowano 5 Lutego 2020 A z ręką na sercu ile powierzchni będziesz grzał - licząc po podłogach
Bialybst Opublikowano 5 Lutego 2020 Autor #18 Opublikowano 5 Lutego 2020 105 uzytkowej + garaz i pom. gospodarcze, razem 130m2 Oczywiscie w garazu i pom. gospodarczym mniejsza temperatura niz w pozostalych czesciach domu
sambor Opublikowano 5 Lutego 2020 #19 Opublikowano 5 Lutego 2020 Na to 14kW wystarczy, myślałem że 130 + reszta, a czasem jeszcze podają pow mieszkalną
Uzytkownik2 Opublikowano 5 Lutego 2020 #20 Opublikowano 5 Lutego 2020 A przy kotle 14kW i zasobniku 150l nie będzie zbyt długa przerwa w ogrzewaniu budynku? Można też zrezygnować z AMa i wstawić BMa w kocioł jak komuś nie zależy na zmianie parametrów np.z salonu gdzie byłby ewentualny BM na podstawce.Innymi słowy można wszystko ustawić wtedy w kotle
Bialybst Opublikowano 6 Lutego 2020 Autor #21 Opublikowano 6 Lutego 2020 Dziekuje wszystkim za pomoc, informacje przekazalem do Dewelopera :)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.