Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Dom 130m2 - Kociol WOLF

Bialybst

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, 

Kontaktuje sie z Panstwem, w celu uzyskania informacji na temat ponizszego zestawu:

Kocioł Wolf CGB-2 20 z modułem wyświetlacza AM + BM-2 moduł pogodowy z czujnikiem temperatury zew + podstawa ścienna dla BM-2 + czujnik zasobnika do regulacji WRS + stojący zasobnik C.W.U. srebrny SE-2-150 

Termostaty w pomieszczeniach: 0.2, 0.4, 0.7, 0.8, 0.9, 0.10, 0.12, programatory przewodowe cyfrowe dobowe firmy Salus HTRS 230V - 7 szt., przewodowa listwa sterująca 8 stref KL08 NSB i siłowniki T30NC 230V 

Ogrzewanie podlogowe w domu parterowym o powierzchni 130m2 na calosci, bez grzejnikow lazienkowych

Czy Termostaty oraz ponizsze akcesoria sa konieczne? Zostalo to zalecone przez dewelopera. 

Zawor 3-drogowy z siłownikiem i pompą obiegową Willo Yonos - Pico 25/1 - oraz rozszerzenie automatyki kotła o moduł MM. Powoduje to sterowanie ogrzewaniem grzejnikowym oraz podłogowym z pozycji kotła (podłogówka sprzężona z automatykom kotła). 

Bede wdzieczny za odpowiedz, 

Pozdrawiam,

Bartek

Opublikowano

Wyrzuć te wszystkie termostaty, każ sobie zrobić sterowanie czujnikiem pogodowym. Rozdzielacz do podłogówki (rotametry i zawory na listwach), żadnej pompy dodatkowej. Do rozdzielacza rura o średnicy wew. minimum 20 mm, lepiej 26 (wewnątrz) i będzie dobrze.

Opublikowano

Hej, 

Dzieki za odpowiedz. 

Co do czujnika pogodowego, dobrze rozumiem informacje od dewelopera ze jest on juz zawarty? 

Kocioł Wolf CGB-2 20 z modułem wyświetlacza AM + BM-2 moduł pogodowy z czujnikiem temperatury zew

Mozesz mi wytulaczyc czemu nie ma sensu uzywac czujnika pogodowe razem z termostatami? Jestem laikiem :) 

Co do samego, kotla czy nie lepiej zabrac ten sam model ale o mniejszej mocy 14 KW? 

Opublikowano

Dostane zwrot jezeli zrezygnuje z ktoregos elementu. 

Zalezy mi na jak najbardziej efektywnym i komfrotowym korzystaniu z calej instalacji 

Najbardziej chodzi mi o termostaty, moc kotla oraz pompe. 

Opublikowano

Pytanie czy chcesz w takim razie płacić miliony monet za Wolfa jeśli masz samą podłogówkę. Spokojnie ogarnałby to polski Termet Gold. Zestaw Wolf + zasobnik Wolfa to koszt zapewne około 11tyś.

Taki sam zestaw Termet + Zasobnik Biawara to 5500zł.

Rozumiem że pod pojęciem termostatów rozumiesz te programatory Salusa z listwą, ja bym je zostawił - jako laikowi pozwolą ci w prosty sposób sterować temperaturą każdego z pomiesczeń - ale tutaj niech się wypowiedzą bardziej doświadczeni koledzy.

Opublikowano

Fajnie by było gdybys w tym wątku już wypowiedział się bo wiedzę masz potężna czy w wypadku kotła kondensacyjnego i obiegu czystko grzejnikowego najlepiej by działał on jak podlogowka czyli praca 24h czy raczej na zasadzie ,,tradycyjnej „- osiągniecie wymaganej temp w pomieszczeniu- wyłącznie obiegu...

Opublikowano

Dzieki wszystkim za pomoc, niestety deweloper pozwala tylko wybrac z oferty firmy WOLF i ACV. 

Podsumowujac: 

Pogodowka + Kociol 14kw 

Wywalic Temorstaty Salusa

Wywalic Zawor 3-drogowy z siłownikiem i pompą obiegową Willo Yonos - Pico 25/1 

Zgadza sie?

Opublikowano

Ok, to jak napisze do Dewelopera ze taki zestaw mnie interesuje to zrozumie ?:

Kocioł Wolf CGB-2 14 z modułem wyświetlacza AM + BM-2 moduł pogodowy z czujnikiem temperatury zew + podstawa ścienna dla BM-2 + czujnik zasobnika do regulacji WRS + stojący zasobnik C.W.U. srebrny SE-2-150 

Czy jest mi potrzebny modul MM? i co z ta pompa i zawrorem 3 drogowym :) 

Dzieki

Opublikowano
41 minut temu, Klecki napisał:

Fajnie by było gdybys w tym wątku już wypowiedział się bo wiedzę masz potężna czy w wypadku kotła kondensacyjnego i obiegu czystko grzejnikowego najlepiej by działał on jak podlogowka czyli praca 24h czy raczej na zasadzie ,,tradycyjnej „- osiągniecie wymaganej temp w pomieszczeniu- wyłącznie obiegu...

Zasada grzania kotłem jest zawsze taka sama - im niższa temp czynnika grzewczego to idzie mniej paliwa, dla grzejników niestety granicą są ich gabaryty , nigdy grzejnik CO nie będzie miał powierzchni grzewczej równej podłogówce.

Moc grzejnika dobieramy do pomieszczenia a nie do kotła , jeżeli da się osiągnąć temp pomieszczenia bez wyłączania kotła to kocioł pracuje bez wyłączenia, ale w praktyce to nie możliwe i dlatego grzejniki CO grzeją mocniej i się wyłączają głowicami, jak wyłączą się wszystkie lub będzie praca kotła poniżej jego mocy minimalnej to kocioł się wyłączy. 

Opublikowano
21 minut temu, Bialybst napisał:

Czy jest mi potrzebny modul MM? i co z ta pompa i zawrorem 3 drogowym :) 

Nie jest potrzebny ani MM ani pompa ani zaw 3-D.

Warunkiem koniecznym jest prawidłowe wyliczenie i wykonanie takiej podłogówki.

Jedynym miejscem gdzie zawsze wystąpi niedogrzania jest łazienka - ale tam można dać dodatkowy grzejnik elektryczny.

Poniżej technologia takiej instalacji wg Wolfa:

Wolf technologia.pdf

Opublikowano

Dziekuje bardzo, dokladnie tak chcemy zrobic zeby dac dodatkowy grzejnik elektyrczny drabinke w lazience. 

Ogrzewanie podlogowe rowniez zaplanowalem w garazu i w pomieszczeniu gospodarczym. Rozumiem temperature w tych pomieszczaniach bede mogl regulowac poprzez przykrecenie petli na rozdzielaczu ?

Opublikowano

A przy kotle 14kW i zasobniku 150l nie będzie zbyt długa przerwa w ogrzewaniu budynku?

Można też zrezygnować z AMa i wstawić BMa w kocioł jak komuś nie zależy na zmianie parametrów np.z salonu gdzie byłby ewentualny BM na podstawce.Innymi słowy można wszystko ustawić wtedy w kotle 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.