Tomasz223 Opublikowano 27 Stycznia 2020 #1 Opublikowano 27 Stycznia 2020 Witam. Mam kilka pytań odnośnie programu czyste powietrze. Czy dużo jest papierologii? Na jakiej zasadzie działa ta dotacja? Ile dają? Najlepiej by wypowiedział się ktoś kto już z tego skorzystał.
Jackoo Opublikowano 27 Stycznia 2020 #2 Opublikowano 27 Stycznia 2020 https://nto.pl/czyste-powietrze-2020-wnioski-i-zasady-programu-jak-dostac-dotacje-na-wymiane-pieca-ocieplenie-domu-kolektory-sloneczne-27012020/ar/c9-13465323 Ogólnie mówiąc program jest mało atrakcyjny i nie cieszy się zainteresowaniem Polaków, głównie z powodu braku środków finansowych i niewielkich dopłat w wysokości 20-30% kosztów inwestycji. W ciągu ostatnich 15 miesięcy funkcjonowania programu niewiele osób z niego skorzystało: "Łączna liczba wniosków w programie „Czyste Powietrze” podanych do 22 listopada 2019 r. wyniosła ok. 84 tys. (około 58 tys. szt. w istniejących budynkach i 26 tys. szt. w nowych budynkach)"
Tomasz223 Opublikowano 27 Stycznia 2020 Autor #3 Opublikowano 27 Stycznia 2020 Czyli ile mi dadzą? Na wymianę kopciucha na kocioł zgazowujący.
Stempos1980 Opublikowano 27 Stycznia 2020 #4 Opublikowano 27 Stycznia 2020 Wszystko zależy od twoich dochodów
Jackoo Opublikowano 27 Stycznia 2020 #5 Opublikowano 27 Stycznia 2020 53 minuty temu, Tomasz223 napisał: Czyli ile mi dadzą? Na wymianę kopciucha na kocioł zgazowujący. Zakładając, że po względem wysokości dochodów należysz do standardowej grupy osób korzystających z programy CzP to po wyłożeniu z własnej kieszeni 15 tysięcy złotych na inwestycję w kocioł gazowy i przedstawieniu wszystkich faktur w urzędzie możesz prawdopodobnie liczyć na 20-30% zwrotu czyli około 3-4,5 tys. zł.
robert1991 Opublikowano 27 Stycznia 2020 #6 Opublikowano 27 Stycznia 2020 Chyba że masz ukryte dochody jak część osób korzystających z programu, i pomimo braku dochodu stać cię na zakup gruntowej pompy ciepła za 45tyś i wtedy dostaniesz 0.9*45000=40000. 1 godzinę temu, Jackoo napisał: https://nto.pl/czyste-powietrze-2020-wnioski-i-zasady-programu-jak-dostac-dotacje-na-wymiane-pieca-ocieplenie-domu-kolektory-sloneczne-27012020/ar/c9-13465323 Ogólnie mówiąc program jest mało atrakcyjny i nie cieszy się zainteresowaniem Polaków, głównie z powodu braku środków finansowych i niewielkich dopłat w wysokości 20-30% kosztów inwestycji. W ciągu ostatnich 15 miesięcy funkcjonowania programu niewiele osób z niego skorzystało: "Łączna liczba wniosków w programie „Czyste Powietrze” podanych do 22 listopada 2019 r. wyniosła ok. 84 tys. (około 58 tys. szt. w istniejących budynkach i 26 tys. szt. w nowych budynkach)" Problemem jest to że najpierw trzeba wyłożyć kasę, a mnóstwo ludzi po prostu na to nie stać. Drugą kwestią jest to że ludzie nie są świadomi jakie oszczędności mogliby poczynić inwestując w termomodernizację. Koleżance z pracy szczęka opadła jak jej powiedziałem że gdyby ociepliła dom i wymieniła okna to rocznie zamiast 10tys na gaz płaciłaby połowę z tego - ale brak kampanii społecznych skutecznie się do tego przyczynia. Ilość wniosków spadnie ponieważ od tego roku nie ma dotacji dla źródeł ciepła w nowobudowanych domach.
Tomasz223 Opublikowano 27 Stycznia 2020 Autor #7 Opublikowano 27 Stycznia 2020 55 minut temu, Jackoo napisał: Zakładając, że po względem wysokości dochodów należysz do standardowej grupy osób korzystających z programy CzP to po wyłożeniu z własnej kieszeni 15 tysięcy złotych na inwestycję w kocioł gazowy i przedstawieniu wszystkich faktur w urzędzie możesz prawdopodobnie liczyć na 20-30% zwrotu czyli około 3-4,5 tys. zł. Kocioł zgazowujący drewno a nie kocioł na gaz ziemny.
h3nio Opublikowano 27 Stycznia 2020 #8 Opublikowano 27 Stycznia 2020 Pewnie już było na forum, ale warto przypomnieć, że jeżeli ktoś ma dostęp do gazu to w grę wchodzi tylko wymiana na kocioł gazowy.
Tomasz223 Opublikowano 27 Stycznia 2020 Autor #9 Opublikowano 27 Stycznia 2020 Nie mam dostępu to gazu ani ciepła z ciepłowni, mieszkam na wsi. Czyli najpierw płacę 10k za kocioł a potem mi oddają 90% czyli 9k?
Stempos1980 Opublikowano 27 Stycznia 2020 #10 Opublikowano 27 Stycznia 2020 9 tys za sam kocioł plus inne koszty a tak naprawdę to niewiadomo ile ci dadzą.Ciekawe czy jest tu na forum osoba która skorzystała z tego programu to by się pochwaliła jakie koszty trzeba ponieść przy samym składaniu papierów i co jest dokładnie potrzebne do takiego wniosku
YaroXylen Opublikowano 27 Stycznia 2020 #11 Opublikowano 27 Stycznia 2020 30 minut temu, Tomasz223 napisał: Nie mam dostępu to gazu ani ciepła z ciepłowni, mieszkam na wsi. Czyli najpierw płacę 10k za kocioł a potem mi oddają 90% czyli 9k? Pamiętaj że ☝(ツ) .... do 90% , a to wiadomość z sąsiedzkiej autopsji....... po złożonym wniosku i wielkim happy .... sąsiad wyłożył 20tys. z górką ...liczył na 7-9tys zł dotacji ........dostał 3300 złotych ... i niestety wszystko zależy od widzimisię urzędasa... A za te 3300zł podpisał papier, że mogą mu zaglądać w garnki przez 3 lata przez 6 dni w tygodniu...... o czym się dowiedział po miesiącu podczas odwiedzin takiej IRCH-y z XXI wieku... czyli komisji z gminy. Oczywiście metki na kotle i w kocioł ...czym pali...i poprosili o dowód zakupu i certyfikat opału ¯\_(ヅ)_/¯ YARO
eliks Opublikowano 27 Stycznia 2020 #12 Opublikowano 27 Stycznia 2020 @radik81 brał z czystego powietrza. Raczej sobie chwalił.
Tomasz223 Opublikowano 27 Stycznia 2020 Autor #13 Opublikowano 27 Stycznia 2020 26 minut temu, YaroXylen napisał: Pamiętaj że ☝(ツ) .... do 90% , a to wiadomość z sąsiedzkiej autopsji....... po złożonym wniosku i wielkim happy .... sąsiad wyłożył 20tys. z górką ...liczył na 7-9tys zł dotacji ........dostał 3300 złotych ... i niestety wszystko zależy od widzimisię urzędasa... A za te 3300zł podpisał papier, że mogą mu zaglądać w garnki przez 3 lata przez 6 dni w tygodniu...... o czym się dowiedział po miesiącu podczas odwiedzin takiej IRCH-y z XXI wieku... czyli komisji z gminy. Oczywiście metki na kotle i w kocioł ...czym pali...i poprosili o dowód zakupu i certyfikat opału ¯\_(ヅ)_/¯ YARO Na co wymienił na ekogroszek?
robert1991 Opublikowano 27 Stycznia 2020 #14 Opublikowano 27 Stycznia 2020 Godzinę temu, h3nio napisał: Pewnie już było na forum, ale warto przypomnieć, że jeżeli ktoś ma dostęp do gazu to w grę wchodzi tylko wymiana na kocioł gazowy. Nieprawda, gdy jest gaz nie można wymienić na węgiel - pozostałe źródła są dopuszczalne pod warunkiem że uchwały miejscowe nie stanowią inaczej np w Wielkopolsce odpadają zasypowce za wyjątkiem kotłów zgazowujących drewno. 50 minut temu, Stempos1980 napisał: 9 tys za sam kocioł plus inne koszty a tak naprawdę to niewiadomo ile ci dadzą.Ciekawe czy jest tu na forum osoba która skorzystała z tego programu to by się pochwaliła jakie koszty trzeba ponieść przy samym składaniu papierów i co jest dokładnie potrzebne do takiego wniosku Ja jestem na ostatniej prostej. Ogarniam rodzicom. Trzeba trochę cierpliwości i złożenie wniosku nie jest trudne. Na chwilę obecną koszty poniesione to jakieś 40zł na koszty przesyłek kurierskich. 37 minut temu, YaroXylen napisał: Pamiętaj że ☝(ツ) .... do 90% , a to wiadomość z sąsiedzkiej autopsji....... po złożonym wniosku i wielkim happy .... sąsiad wyłożył 20tys. z górką ...liczył na 7-9tys zł dotacji ........dostał 3300 złotych ... i niestety wszystko zależy od widzimisię urzędasa... A za te 3300zł podpisał papier, że mogą mu zaglądać w garnki przez 3 lata przez 6 dni w tygodniu...... o czym się dowiedział po miesiącu podczas odwiedzin takiej IRCH-y z XXI wieku... czyli komisji z gminy. Oczywiście metki na kotle i w kocioł ...czym pali...i poprosili o dowód zakupu i certyfikat opału ¯\_(ヅ)_/¯ YARO Jeśli komisja gminna to nie CP tylko lokalny program finansowany przez samorząd.
eliks Opublikowano 27 Stycznia 2020 #15 Opublikowano 27 Stycznia 2020 Gmina? U nas nie załatwia się tego przez gminę tylko wyżej. Naszym województwem zajmuje się Olsztyn.
Tomasz223 Opublikowano 27 Stycznia 2020 Autor #16 Opublikowano 27 Stycznia 2020 Godzinę temu, Stempos1980 napisał: 9 tys za sam kocioł plus inne koszty a tak naprawdę to niewiadomo ile ci dadzą.Ciekawe czy jest tu na forum osoba która skorzystała z tego programu to by się pochwaliła jakie koszty trzeba ponieść przy samym składaniu papierów i co jest dokładnie potrzebne do takiego wniosku 10 tys za sam kocioł zgazowujący.
robert1991 Opublikowano 27 Stycznia 2020 #17 Opublikowano 27 Stycznia 2020 U mnie jest też program gminny który daje 3500zł na sam kocioł. A Czyste Powietrze to program NFOSGW. Mam na myśli że skoro kolega YaroXylen pisze że komisja była z gminy to może to jakiś program gminny mają. Pomijając fakt że część gmin wzięła na siebie pomoc w przyjmowaniu i sprawdzaniu wniosków w Wielkopolsce jest to 89 gmin na 226 gmin.
h3nio Opublikowano 27 Stycznia 2020 #18 Opublikowano 27 Stycznia 2020 @robert1991 ma rację, teraz dopiero sprawdziłem, że zaszła zmiana. Dzięki za poprawienie.
Stempos1980 Opublikowano 27 Stycznia 2020 #19 Opublikowano 27 Stycznia 2020 29 minut temu, robert1991 napisał: Ja jestem na ostatniej prostej. Ogarniam rodzicom. Trzeba trochę cierpliwości i złożenie wniosku nie jest trudne. Na chwilę obecną koszty poniesione to jakieś 40zł na koszty przesyłek kurierskich. A co za dokumenty są potrzebne?Ja chciałem do Radomia się dodzwonić to nawet niema najmniejszych szans żeby ktoś odebrał tel i się cokolwiek dowiedzieć
robert1991 Opublikowano 27 Stycznia 2020 #20 Opublikowano 27 Stycznia 2020 Do pierwszego wniosku dawałem tylko zaświadczenie o dochodach. W Poznaniu jakoś to idzie, babeczka ogarnięta, pomocna, z odbieraniem telefonów też nie ma problemów. Jednak ten Poznański "Ordnung muss sein" da się wyczuć ;p
eliks Opublikowano 27 Stycznia 2020 #21 Opublikowano 27 Stycznia 2020 32 minuty temu, Tomasz223 napisał: 10 tys za sam kocioł zgazowujący. Kupił zasypowca?
Tomasz223 Opublikowano 27 Stycznia 2020 Autor #22 Opublikowano 27 Stycznia 2020 Kto? Ja chce wymienić kopciucha na kocioł zgazowujący. A kocioł zgazowujący kosztuje 10 tyś.
eliks Opublikowano 27 Stycznia 2020 #23 Opublikowano 27 Stycznia 2020 To gruba kasa jak za zasypowca. A który dokładnie?
Tomasz223 Opublikowano 27 Stycznia 2020 Autor #24 Opublikowano 27 Stycznia 2020 Blaze Harmony lub Attack DPX
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.