Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Rozdzielacz bez grupy pompowej

Bartman789

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam 

Mam pytanie odnośnie rozdzielacza którego kupiłem. Mianowicie jest firmy capricorn 6 sekcji dwie belki jedna z rotametrami druga z zaworami na powrót. Kocioł z podajnikiem na ekogroch który znajduje się w piwnicy.pytanie jakie mnie nurtuje to czy pompa i mieszacz musi być przy rozdzielaczu w skrzynce czy można go umieścić w piwnicy a rozdzielacz na górze nad poziomem grzewczym. Dodam że szafka z rozdzielaczem jest dosłownie nad piecem w piwnicy i odrazu pod szafka będzie szło zasilanie i powrót . Druga sprawa to uzbrojenie owego rozdzielacza.Kupilem pompę willi stratos pico elektroniczną rozstaw 180mm i chcem dokupić resztę na alledrogo https://allegro.pl/oferta/grupa-pompowa-mieszajaca-z-zaw-afriso-bez-pompy-6068044502?fromVariant=6068044502

Czy to wszystko będzie że sobą pasować? 

Z górę dziękuję za radę 

Pozdrawiam 

Opublikowano

Można umieścić pompę i mieszacz przy kotle zamiast w rozdzielaczu. To nawet lepsza opcja. Zestaw z podanego linku jest wtedy niepotrzebny - kup sam zawór a instalator to podłaczy na miedzi czy stali

Opublikowano
2 godziny temu, Bartman789 napisał:

szafka z rozdzielaczem jest dosłownie nad piecem w piwnicy i odrazu pod szafka będzie szło zasilanie i powrót

A podłogówka na parterze ponad rozdzielaczami? Będzie problem z odpowietrzaniem.

Opublikowano
Godzinę temu, hajtaler428 napisał:

Można umieścić pompę i mieszacz przy kotle zamiast w rozdzielaczu. To nawet lepsza opcja. Zestaw z podanego linku jest wtedy niepotrzebny - kup sam zawór a instalator to podłaczy na miedzi czy stali

Dziekuje za szybką odpowiedź 

Więc kupię sam zawór mieszajacy

Pozdrawiam

Opublikowano

Jest jescze jedno pytanie

Isnstalator który będzie robił cała instalacje powiedział mi żeby nie montować czujnika pogodowego ponieważ będzie to jakoś kolidować a mam tam dwa systemy grzewcze podłogówka na parterze grzejniki na pietrze. Dodam też że mam w zestawie bezprzewodowy czujnik pokojowy który ma w sobie czojnik temp wew. zamontowany w salonie. Parter to praktycznie duży salon z kuchnia i Łazienka. Niechcem się pchać w siłowniki na rozdzielaczach bo to trochę drogi gips a budżet mam ograniczony z kolei chciałbym jakoś sterować podłogówka nie sekcjami tylko całym piętrem w/w czujnikiem 

Da się jakoś to zrobić? 

Opublikowano
7 minut temu, Bartman789 napisał:

Isnstalator(...)powiedział mi(...)będzie to jakoś kolidować

jedynie z jego niewiedzą

Opublikowano

Zakładaj pogodówke nie słuchaj fachmana

Opublikowano

Dokładnie nie tez mam tak-cały parter podłogówka,k tórą steruje pogodówka i termostat pokojowy. 

Opublikowano

...a na górze  sterują przecież termostaty na grzejnikach. Nic nie będzie kolidować. Tylko pogodówka ma sterować zaworem a nie kotłem.

Opublikowano

Czyli na zaworze 3d który jest przy rozdzielaczu powinien być siłownik który podłączony jest do pieca? Kurde to trochę lipa bo piec obsługuje tylko jeden mieszacz tzn silownik a z założenia będą dwa zawory jeden 4d na ochronę powrotu a drugi 3d na podłogówkę i teraz na który założyć siłownik? Proszę o wyrozumiałość mojej niewiedzy 

Opublikowano

Na podłogówkę

Opublikowano

4d bez pompy kotłowej na 90% nie dogrzeje Ci powrotu. Odpuść go sobie i zamontuj samą pompę kotłową zgodnie ze schematem. A siłownik na zawór pdłogówki

image.png.0a70b704387e62092109227e9f0abb3d.png

Opublikowano

Dokładnie jak kolega radzi

Opublikowano

Coś takiego na przykład ja mam 

AFRISO ProClick ZAWÓR 3D ARV384 1 CAL + ARM343

Opublikowano

jeżeli masz termostaty na grzejnikach to wystarczy termostatyczny z nastawą 35-60st np Afriso ATM lub Esbe VTA a jeśli nie preszkadzają Ci gorące grzejniki zasilane temperaturą taką jaka jest na kotle to wystarczy sama pompa bez zaworu.A na podłogówkę to Afriso ARV a siłownik to możliwe że będzie pasował ten co masz

Opublikowano

Sprawdzę jaki mam siłownik może jak mówisz będzie pasował, a z tymi grzejnikami to niewiem, chyba wolę jednak nie przekraczać 60st. Podsumowując aż miło wejść na takie forum i posłuchać rad ekspertów którzy nie zalewają cie falą hejtu. Dzięki jescze raz i pozdrawiam 

Opublikowano

Na grzejniki możesz dać też 3d ARV ustawisz recznie jak Ci pasuje a w przyszłości założyć siłownik i moduł pogodowy. 

Opublikowano

Tylko przy termostatach pogodówka to przerost formy nad treścią- zbędny wydatek. 

To tylko moje zdanie. 

Opublikowano

No to już taki bajer:)

Opublikowano
2 godziny temu, hajtaler428 napisał:

jeżeli masz termostaty na grzejnikach to wystarczy termostatyczny z nastawą 35-60st np Afriso ATM lub Esbe VTA a jeśli nie preszkadzają Ci gorące grzejniki zasilane temperaturą taką jaka jest na kotle to wystarczy sama pompa bez zaworu.A na podłogówkę to Afriso ARV a siłownik to możliwe że będzie pasował ten co masz

Siłownik który posiadam to ARM 343 proclick 

3-punktowy spdt

230v ac

120s

6Nm

Ip42

Bedzie pasować? 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.