Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Sterowanie cwu i cyrkulacja

Klecki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W swoim kotle mam możliwość zaprogramować przedziały czasowe podgrzewania cwu i interwały czasowy załączania cyrkulacji ( dwie osobne sprawy ) Zapotrzebowanie na ciepła wodę mam w zasadzie pare godzin rano i ciut dłużej wieczorem.

Czy ustawić grzanie cieplej wody tylko w wymaganych godzinach i tak samo cyrkulację, czy raczej grzanie w szerszym wymiarze godzin a cyrkulację ustawić sobie tylko na pare godzin rano i pare wieczorem. 

jestem w pełni świadomy ze cyrkulacja wychładza wodę w bojlerze i te straty sporo kosztują. Jak się ma sprawa z podgrzewaniem cwu kiedy nie jest ona potrzebna ?

Opublikowano

Bym nastawił aby pompa cyrkulacyjna chodziła tylko w dwóch przedziałach czasowych czyli rano i wieczorem kiedy użytkownicy są w domu.Woda w zasobniku "grzeje się sama" nastawiasz tylko jaką ma mieć temp.np50st Gdy temp.spadnie o parę stopni kocioł sam ją dogrzeje do owych 50st

Opublikowano

W menu kotla jest jeszcze opcja ,,programowego podgrzewania czasowego cieplej wody użytkowej” także wnioskuje ze można sobie ustawić jakieś tam przedziały czasowe ze ciepła woda będzie dostępna- kocioł będzie podgrzewał Cwu/lub nie

Opublikowano

Jeśli masz ściśle stałe przedziały korzystania z ciepłej wody to zaprogramuj grzanie CWU na ok godzinę przed. Cyrkulację wystarczy jak włączysz parę minut przed korzystaniem.

Opublikowano

Mogę takie przedziały zostawić, zarówno podgrzewania cwu jak i osobno załączenia cyrkulacji ustawić.

Do tej pory grzanie cwu i cyrkulację miałem włączone Ok 16h na dobę co prawdopobnie dość istotne wpływało na mój rachunek za gaz

Opublikowano

A jeśli by spróbować przerobić instalację elektryczną w taki sposób, że jeśli zapalimy światło (bądź jeśli mamy zapalone) w danym pomieszczeniu typu kuchnia bądź Łazienka to to uruchamia pompę cyrkulacji  na zadany czas.

Opublikowano

Pompa cyrkulacyjna uruchamiana czujnikiem ruchu.

Opublikowano
24 minuty temu, papug013 napisał:

,,,,  w wykończonym domu trochę ciężej to rozwiązać bezinwazyjnie

@papug013 mamy XXI wiek.

Nie namawiam do systemu inteligentnego budynku.
Natomiast jest sporo rozwiązań opartych na czujnikach ruchu z przekazem radiowym, czy też  czujnikach ruchu mikrofalowych.

Opublikowano

Przesadziłeś z tą uszczypliwością.

9 godzin temu, papug013 napisał:

,,,, Skupmy się na rozwiązaniu problemu

Nie podam Ci rozwiązania na tacy, bo rozwiązań technicznych jest mnóstwo.

Zacznijmy o inteligentnego domu.
Gniazdka elektryczne typu Sonoff.
Możesz je wysterować nawet z smartfona. 
Koszt, na znanym portalu, gniazdko wraz z pilotem kosztuje 13 zł.

Opublikowano

Kolego Klecki masz alarm w pomieszczeniach w których chcesz sterować cyrkulacją, albo sufit podwieszany w którym można ukryć mały pilot? Napisz też jakie rozwiązanie miało by cię usatysfakcjonować. Czy jakieś cykliczne załączanie pompy kiedy to przebywasz w tym pomieszczeniu, a może ma chodzić pompa cały czas ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.