Klecki Opublikowano 11 Stycznia 2020 #1 Opublikowano 11 Stycznia 2020 W swoim kotle mam możliwość zaprogramować przedziały czasowe podgrzewania cwu i interwały czasowy załączania cyrkulacji ( dwie osobne sprawy ) Zapotrzebowanie na ciepła wodę mam w zasadzie pare godzin rano i ciut dłużej wieczorem. Czy ustawić grzanie cieplej wody tylko w wymaganych godzinach i tak samo cyrkulację, czy raczej grzanie w szerszym wymiarze godzin a cyrkulację ustawić sobie tylko na pare godzin rano i pare wieczorem. jestem w pełni świadomy ze cyrkulacja wychładza wodę w bojlerze i te straty sporo kosztują. Jak się ma sprawa z podgrzewaniem cwu kiedy nie jest ona potrzebna ?
Uzytkownik2 Opublikowano 11 Stycznia 2020 #2 Opublikowano 11 Stycznia 2020 Bym nastawił aby pompa cyrkulacyjna chodziła tylko w dwóch przedziałach czasowych czyli rano i wieczorem kiedy użytkownicy są w domu.Woda w zasobniku "grzeje się sama" nastawiasz tylko jaką ma mieć temp.np50st Gdy temp.spadnie o parę stopni kocioł sam ją dogrzeje do owych 50st
Klecki Opublikowano 11 Stycznia 2020 Autor #3 Opublikowano 11 Stycznia 2020 W menu kotla jest jeszcze opcja ,,programowego podgrzewania czasowego cieplej wody użytkowej” także wnioskuje ze można sobie ustawić jakieś tam przedziały czasowe ze ciepła woda będzie dostępna- kocioł będzie podgrzewał Cwu/lub nie
hajtaler428 Opublikowano 11 Stycznia 2020 #4 Opublikowano 11 Stycznia 2020 Jeśli masz ściśle stałe przedziały korzystania z ciepłej wody to zaprogramuj grzanie CWU na ok godzinę przed. Cyrkulację wystarczy jak włączysz parę minut przed korzystaniem.
Klecki Opublikowano 11 Stycznia 2020 Autor #5 Opublikowano 11 Stycznia 2020 Mogę takie przedziały zostawić, zarówno podgrzewania cwu jak i osobno załączenia cyrkulacji ustawić. Do tej pory grzanie cwu i cyrkulację miałem włączone Ok 16h na dobę co prawdopobnie dość istotne wpływało na mój rachunek za gaz
papug013 Opublikowano 17 Stycznia 2020 #6 Opublikowano 17 Stycznia 2020 A jeśli by spróbować przerobić instalację elektryczną w taki sposób, że jeśli zapalimy światło (bądź jeśli mamy zapalone) w danym pomieszczeniu typu kuchnia bądź Łazienka to to uruchamia pompę cyrkulacji na zadany czas.
gmaj22 Opublikowano 17 Stycznia 2020 #7 Opublikowano 17 Stycznia 2020 Pompa cyrkulacyjna uruchamiana czujnikiem ruchu.
papug013 Opublikowano 17 Stycznia 2020 #8 Opublikowano 17 Stycznia 2020 Może i być czujka tylko,że w wykończonym domu trochę ciężej to rozwiązać bezinwazyjnie
Andrzej_M_ Opublikowano 17 Stycznia 2020 #9 Opublikowano 17 Stycznia 2020 24 minuty temu, papug013 napisał: ,,,, w wykończonym domu trochę ciężej to rozwiązać bezinwazyjnie @papug013 mamy XXI wiek. Nie namawiam do systemu inteligentnego budynku. Natomiast jest sporo rozwiązań opartych na czujnikach ruchu z przekazem radiowym, czy też czujnikach ruchu mikrofalowych.
papug013 Opublikowano 17 Stycznia 2020 #10 Opublikowano 17 Stycznia 2020 Andrzej_M myślę, że uszczypliwość z twojej strony jest nie na miejscu. Skupmy się na rozwiązaniu problemu
Andrzej_M_ Opublikowano 18 Stycznia 2020 #11 Opublikowano 18 Stycznia 2020 Przesadziłeś z tą uszczypliwością. 9 godzin temu, papug013 napisał: ,,,, Skupmy się na rozwiązaniu problemu Nie podam Ci rozwiązania na tacy, bo rozwiązań technicznych jest mnóstwo. Zacznijmy o inteligentnego domu. Gniazdka elektryczne typu Sonoff. Możesz je wysterować nawet z smartfona. Koszt, na znanym portalu, gniazdko wraz z pilotem kosztuje 13 zł.
papug013 Opublikowano 18 Stycznia 2020 #12 Opublikowano 18 Stycznia 2020 Kolego Klecki masz alarm w pomieszczeniach w których chcesz sterować cyrkulacją, albo sufit podwieszany w którym można ukryć mały pilot? Napisz też jakie rozwiązanie miało by cię usatysfakcjonować. Czy jakieś cykliczne załączanie pompy kiedy to przebywasz w tym pomieszczeniu, a może ma chodzić pompa cały czas ?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.