Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ekogroszek luzem czy workowany.

jacekmury1

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja wyleczyłem sie z kupowania na składach,  obecnie kupuje workowany Retopal i Karlik z PGG. Popiołu masa ale spokój z spiekami, zerwanymi zawleczkami, kamieniami i.t d. Węgiel bezpośrednio z kopalni, tylko jak sam pojedziesz i dopilnujesz , inaczej to loteria. 

Opublikowano

Popiół z Karlika raczej w normie.

Opublikowano

W ub. roku w marcu była obnizka Retopalu luzem na kop. Ziemowit do 590 złbr/t ba.

3 tony z przywozem kosztowaly mnie 2000 zl. Koszt 4 palet workowanego po 750 kg(razem 3 t) wynosił z dostawa u mnie chyba 2600 zl. 600 zl to jest ta róznica jaka uzyskałem podsuszajac i workujac te 3 tony.Przywieziony luzem prosto z kopalni , bardziej wilgotny niz workowany .

W tym roku jak bedzie obnizka na wiosne , tez zrobie podobnie.

Opublikowano

Miesiąc temu kupowałem Karlika w big-bagu i wilgotność była ok.3,5 %. (sprawdzona po 48 godzinach suszenia)

Gość berthold61
Opublikowano

Workowany kupiłem raz i o raz za dużo , tylko luzem bo wyschnie i gitara w workowanym zawsze jest wilgoć mimo że wydaje się suchy , nie zazdroszczę ludziom którzy mają maluteńkie składziki i sa nijako zmuszeni na workowany.

Opublikowano

Pale Retopalem druga zimę(na pierwsza kupiłem workowany w sklepie @), przy tych temperaturach wtedy i dzisiaj wystarczajaco mocny..Dom pietro ,150 m2 do ogrzania ,styro na scianach 15 cm, strop 30 cm wełna , poddasze nieuzytkowe  nie ogrzewane (komin ocieplony 5 cm wełna skalna, szczyty ocieplone od srodka  10 cm styro).Myslałem o zakupie palety Karlika na próbe na wieksze mrozy .Na razie na wypadek wiekszych mrozów mam 3 worki EKORETU (zakupione u producenta). Zaklad Przeróbczy Juliusz, gdzie "wytwarzaja"  EKORET i inne mocniejsze niz Retopal ekogroszki mam w odległosci 8 km, wiec awaryjnie to i autem osobowym moge przywiezc 10 workow w razie silnych mrozow ,gdyby Retopal nie dawał rady.25 MJ Retopala  mysle ,ze jednak da radę.

Palenie Retopalem bezproblemowe, bez sadzy i spiekow  , popiół jest zgodnie ze specyfikacja.Workowany bezposrednio na kopalni (ze sklepu internetoweo pgg) , jest bez "niespodzianek". Kolega kupił ekogroszek na "zaprzyjaznionym " składzie i zaliczyl przy spalaniu 2 ton 10 zawleczek.

Opublikowano

Zadzwonilem przed chwila na Katowicki Wegiel, Zaklad Przerobczy Juliusz w Sosnowcu, Ekoret luzem  (26 - 28 MJ, RI 0-10)  kosztuje 701 zł br/t bez akcyzy.

Mam blisko,moze warto zamowic na wiosne transport za 100 zl 1.5 t Ekoretu luzem Multikarem?

Palił  ktos Ekoretem w OEPM ?

Opublikowano

Ekoret super opał,mało popiołu lecz u mnie sprawdza się w temp,poniżej zera.W temp.obecnych tzn. powyżej 5st. wali sadzą.Zaznaczę,że mam ruszt wodny.Pozdrawiam.

Opublikowano

Kupuję workowany w lipcu i sierpniu jak są upały. Nie wiem jaką ma wilgotność ,ale woda w zasobniku się nie skrapla, nawet jak wyłączone jest dosuszanie a ręce mam suche jak nim mieszam .-)

Nie demonizowałbym tego eko w workach (worki ze sztucznego materiału)

Opublikowano

Jak ktoś ma warunki w kotłowni i jakieś sensowne punkty zakupu, to lepirj luzem. Bo i towar widzisz, możesz sobie wziąść próbkę 2-3 worki i sprawdzić i ładnie Ci z czasem przeschnie. Ja niestety zmuszony jestem do workownego. jeszcze do 3 lat wstecz nie było problemu. Niegdyś powtarzalnym i bardzo dobrym paliwem był Prestige, potem jak się spaskudził był Skarbek Bobrek. O opale wtedy nie myślałem. Teraz każdy zakup to loteria. Super pod względem mocy i popiołu paliło mi się Kolumbusem, jednak mam trochę stracha, bo nawet przy max podawaniu nie chce mi się zrobić kopczyk i żar wydostaje się z rury i boję się o mój już prawie 14 letni kocioł, aby go nie wypaliło. Jakbym miał miejsce to bym kpował luzem, tym bardziej, że się ludzie u  nas organizują i latem kupują na spółkę całe transporty prosto z kopalni w fajnych cenach.

Opublikowano

Tak, całą wannę. Jeden potrzebuje 10T, i dobiera ze 4 i rozważą to na wadze w skupie złomu.

Opublikowano
W dniu 9.01.2020 o 12:08, JorgusEmh napisał:

Zadzwonilem przed chwila na Katowicki Wegiel, Zaklad Przerobczy Juliusz w Sosnowcu, Ekoret luzem  (26 - 28 MJ, RI 0-10)  kosztuje 701 zł br/t bez akcyzy.

Mam blisko,moze warto zamowic na wiosne transport za 100 zl 1.5 t Ekoretu luzem Multikarem?

Palił  ktos Ekoretem w OEPM ?

Byłeś w tym Sosnowcu?

Opublikowano

Nie , teraz nie byłem.Do konca tego sezonu od polowy grudnia pale jeszcze 2 paletami Retopala sprzed 2 lat.Kupiłem wtedy 5 palet na pierwszy sezon grzewczy OEPM.Nie wiedziałem  ile spale a jednoczesnie był to pierwszy sezon po ociepleniu domu.Po tych 2 sezonach i tak zostanie mi w piwnicy ok. 2.3 t Retopala przywiezionego luzem w ub. r w marcu z Ziemowita.Wiec ewentualny przywóz Ekoretu wchodzi w gre  dopiero w marcu i to w ilosci 1.5 t, bo wiecej trudno bede miał ulokowac w piwnicy.Zalezy tez jaka wtedy bedzie cena Ekoretu,pewnie nie spadnie do ceny Retopala z marca ub. Na Ziemowicie  byla wtedy  -590 zł br/t ba.Karlik tez miał wtedy obnizona cene cos o ok. 50 zl/t.Ta obnizona cena z obecnej ,czyniła przywóz gratisowym przy ilosci 3 t.

Przy obecnych zimach Retopal to najlepsze paliwo dla mnie , nie wiem czy szukajac bardziej energetycznego ekg nie prosze sie sam  o problemy?

Opublikowano

Bracie skąd jestes? Karlik też dobro opcja 26mj nie wiela więcej jak Retopal.Wesoło nawet teraz ma dobro cena ,ale spiekalnosć około 30.Więc jak masz spokój to daj spokój.Pol tym co mosz.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Nie zgodzę się z opiniami, ze zakup luzem ma sens.

Napiszę dlaczego.

Kupiłem 4 tony na pobliskim składzie, dowóz był 2x2tony. Syfu i pyłu co nie miara, wokół domu jak na składzie węgla, czyszczenie nawet myjką cisnieniową potem zajęło pół dnia. Ok, dało się przeżyć a teraz najlepsze.

Ten rzekomo sam eko tyle że paczkowany spalał sie fajnie na popiół a ten co mam to masa popiołu i spieków. Czyli codziennie czyszczenie popielnika i zrzucanie spieków z korony, bo robia się takie kalafiory, które mocno tłumią przesuw. Żadna korekta nadmuchem itp. niczym nie skutkowała. Poprpstu przywyczaiłem sie że na tym weglu kocioł nie jest bezobsługowy.

I teraz najlepsze, z zamówionych 4 ton zeszło mi do tej pory 1,7t a w boxie węglowym zostało na oko 1,5 tony. Czyli przywiezli 3,2t a 800 poszło się je...

Jednym słowem oszustwo, bo jak Wam przywiozą pod dom, to jak niby zważycie czy na pace są 2t zamiast 1,6t ?

Dla mnie 800kg w plecy to prawie 2msce palenia, cóż mówi się trudno.

A wyliczenia są prawdziwe, bo wagowo odmierzałem co i ile za każdym razem wsypywałem, nawet podziałke miałem w zasobniku co 10kg poznaczone.

Ja nie widzę sensu na taki zakup.

Teraz tylko kupię workowany i nawet jakby mial być wilgotny to 4 worki rozsypie w boxie do przeschnięcia i co 7 dni wsypię przeschnięty.

Nawet jakbym miał na worku strate 1kg, to przy tonie to daje 40kg w plecy a nie 200 !!!!

Teraz pytanie, czy Karlika z PGG zamawiacie w ciemno czy jest na Śląsku jakiś skład że mozna podjechać i zobaczyć i sie zdecydować ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.