Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jakie biegi pomp?

mik90

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. 

W swojej instalacji mam 3 pompy. CWU, CO, przewałowa(kotłowa). Kocioł Defro Eko 20Kw. Bojler Galmet pionowy 140l. Układ otwarty. Dom piętrowy 170m2 nieocieplony. Kotłownia na parterze. Na grzejnikach termostaty. Zawór 4d z siłownikiem. To po krotce moja instalacja. 

Mam pytanie jak mają pracować te pompy aby kocioł pracował stabilnie oraz ekonomicznie. W chwili obecnej przy załączeniu CWU na wykresie kotła widać spadki temp. różne 3-6 st. Widziałem takie wykresy u niektórych że szły niemal w linii prostej mimo zalaczania CWU. U mnie CWU ustawiona na 40st i histereza 4st. Woda i tak jest gorąca bo bojler pionowy a czujnik w nim jest przy dole-wiadomo wlot chłodnej wody itp. Po wyłączeniu się pompy CWU woda przebija do 45st. 

Jeśli chodzi o pompy to ta CWU I bieg. CO auto adapt. Pompa na powrocie II bieg. Wszystkie pompy Grundfos Alpha 25/40 AutuAdapt. 

Czy można to ustawić jakoś stabilniej? Chodzi o pracę pomp oraz ustawienie CWU. Jeśli to ma znaczenie to różnica temp. zasilanie powrót wynosi około 10stopni. Czy można to również jakoś poprawić? Niektórzy widzę maja powroty różnicy 5st..

Z góry dzięki za pomoc. 

Opublikowano

Jaki kociol?

Może nie chodzi tu o ustawienie pomp, tylko o wykonanie instalacji. Moze nie ma ochrony powrotu kotla. A moze daloby rade wrzucic schemat instalacji. 

Opublikowano

IMG_20200106_211957.jpg

IMG_20200106_211941.jpg

IMG_20200106_212021.jpg

Opublikowano

Układ otwarty a jednak zamknięty.

Wykonanie nie poprawne.

Opublikowano

Chodzi o brak zabezpieczenia. To nie jest nowe budownictwo. Żeby właściwie to przerobić musiałbym połowę domu rozkuc.. Myślę żeby po okresie zimowym wstawić jakieś zabezpieczenie przy kotle.. A co w kwestii w której pisałem? 

Opublikowano

Bzdura.

Stare czy nowe budownictwo nie ma nic do tego.

Poczytaj na temat wymienników płytowych.

Opublikowano

To podaj co i jak dokładniej. Wykorzystam przy przerobce. 

Opublikowano

Jeśli otwarty to osobna rura do naczynia od kotła więc pewnie kucie stropów. Stal 1" lub miedź 28.  Zamiast kolanka za śrubunkiem trójnik i z niego pionowo rura do naczynia. Albo zamknąć układ jeśli producent kotła zezwala ale wtedy potrzebna grupa bezpieczeństwa i urządzenie schładzające(wężownica lub zawór dwufunkcyjny dbv)

Opublikowano

Panowie jestem świadom braku zabezpieczenia i będę to przerabiać ale to nie jest o tym temat! 

Ktoś pomoże sensownie? 

Opublikowano

Aby minimalizować skoki temperatury kotła po włączeniu CWU przykręć zawór na krućcu powrotu z bojlera tak aby uzyskać mniejszy przepływ.

Popatrz jeszcze na harakterystykę pomp może inne ustawienie ma mniejszy przepływ niż bieg 1.

Opublikowano

Czyli np. ten zaworek który jest na wyjściu z bojlera przykrecic o połowę? Jest jeszcze zawór przed pompa CWU.Tego rozumiem nie ruszac? 

Opublikowano

Tak przykręcaj (raczej bardziej niż o połowę) tylko zawór na tym dolnym wyjściu z bojlera. Lecz musisz to obserwować bo przy małych przepływach zawór zwrotny może się nie otwierać i będziesz miał zimną wodę.

Ogólnie spadek 6 stopni jest do zaakceptowania. Jaką masz zadaną na kotle? I czy jesteś pewien że zawór 4d pracuje ci poprawnie?

Opublikowano

Zawór 4d jest poprawnie bo kiedyś pytałem już na forum. Na kotle zadana 65. Kocioł ustawiony na 85% mocy. Głównie w trybie pracy. Dochodzi do około 67st. Rzadko wchodzi w nadzór. Powrót w granicy 55-57 st. Chyba że spada na kotle do 60 to i powrót 10 mniej. 

Opublikowano
19 minut temu, mik90 napisał:

Panowie jestem świadom braku zabezpieczenia i będę to przerabiać ale to nie jest o tym temat! 

Ktoś pomoże sensownie? 

Skoro jesteś świadom, to od tego zacznij! Zamontuj chociaż zawór bezpieczeństwa na kotle.

Opublikowano

Jak mocno jest otwarty zawór 4d.

Dla testu włącz na pompie kotłowej 3 bieg może powrót się podniesie ale moim zdaniem i tak jest ok, zostaje jeszcze podniesienie zadanej na kotle.

Ps.

Popieram mocno post wyżej.

Opublikowano
11 minut temu, gmaj22 napisał:

Skoro jesteś świadom, to od tego zacznij! Zamontuj chociaż zawór bezpieczeństwa na kotle.

Mam w domu dwójkę małych dzieci. Dom nieocieplony. Nawet puszczając na CO 40st. Nie ma szału z ciepłem w niektórych pomieszczeniach. Nie ma opcji wygaszania kotła. Z kolei instalator+części to trochę wydatek na który nie do końca jestem gotów. Stąd moje pytanie co mogę sam poprawić w kwestii ustawień..a zabezpieczenie również wykonam i nie podważam tego że ma ono być ale liczę też na pomoc w temacie o który pytam. 

Opublikowano
9 minut temu, Darekgra napisał:

Jak mocno jest otwarty zawór 4d.

Dla testu włącz na pompie kotłowej 3 bieg może powrót się podniesie ale moim zdaniem i tak jest ok, zostaje jeszcze podniesienie zadanej na kotle.

Ps.

Popieram mocno post wyżej.

Zawór jest otwarty na około 24-30 % w zależności od sytuacji. Jak CWU nie grzeje i na kotle około 65 to w granicy 25%. 

Testowałem wszystkie biegi na powrocie. Na I biegu różnica 12 stopni. Na II i III bardzo podobnie 8-10 ale bliżej 10st. 

Opublikowano

Moim zdaniem przy twoim odbiorze ciepła to taki powrót jest ok. Z obiegu CO zapewne wraca mocno wychłodzona woda, możesz jeszcze spróbować podnieść obroty pompy CO skoro niedogrzewa ci wszystkich pomieszczeń plus podniesienie zadanej na kotle.

Opublikowano

Pompa CO chodzi na max. Grzejniki dogrzewa tylko np. puszczając na dom 40st. mam pokoje że jest ciepło oraz takie w których jest chłodno. Tu problem budynku i nieocieplonych ścian. 

Dzięki za porady. Póki co spróbuję jeszcze z tym przykreceniem powrotu z bojlera i zobaczę jak wyjdzie. 

Swoją drogą jak zrobić żeby z instalacji wracała cieplejsza woda? Może to wina termostatow? Bo np. W sypialni (piętro budynku) było by zbyt cieplo i są przykrecone grzejniki. Na parterze wszystkie otwarte na Maxa bo już czuć chłodem. Może jakoś to inaczej ustawić? 

Opublikowano

Ten kocioł to lipa, sam mam taki :-) Problem który opisujesz jest natury "elektronicznej" - bardzo niechlujnie sa zaprojektowane i wykonane termopary (a raczej ich luźne gniazda), przez co sterownik z dużym opóźnieniem reaguje na obniżenie temperatury wody w kotle. Porównaj choćby wskazania termometru na obudowie ze wskazaniami na panelu sterownika. Z tego samego powodu po nagrzaniu wody kocioł lubi przeciągnąć 7C ponad zadaną. W gruncie rzeczy w niczym to nie przeszkadza. Można się trochę podratować zmianą histerezy CWU, nawet na 1C.

Opublikowano

Może i racja. Swoją drogą to mam jeszcze pytanie odnośnie tej pompy CO która pracuje w autoadapt. Otóż w porze cieplejszej-październik gdzie zawory termostatyczne były na 3. Często się przymykaly i pompa pracowała na około 8w. Gdy nieco rozkrecilem ogrzewanie pracuje na 19w czyli max. Tylko że np. gdy rano w celu wietrzenia pokoi zakrecam 4 z 11 grzejników ta moc na pompie w ogóle się nie zmniejsza. Nie robię tego na 5 min. ale powiedzmy 45 min. Dlaczego pompa nie reaguje? To za mała różnica? 

Opublikowano

1. Bezpieczeństwo zrób tak jak powinno być w układzie otwartym

Opcja z dogrzewaniem poprzez zbiornik C.W.U lub poprawniej np Afriso ATV

Pompa kotłowa do ochrony powrotu to tak miernie znaczne skoki niż przy np ATV

Opublikowano

Kolega ma już 4D plus pompa kotłowa a ty @MoskiTe proponujesz mu przerobić na ATV lub przez CWU? 

Opublikowano

Zgadzam się z Toba, tzn. też nie zrozumiałem tej porady. Czy możesz się jakoś odnieść do pracy pompy w AA? 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.