Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!!!

Mam problem jestem na etapie hydrauliki w nowo budowanym budynku. Kocioł Ariston Genus One posiada regulator pokojowy który rozłącza piec, ale chciałbym zamontować siłowniki na poszczególnych sekcjach podłogowych + termostaty w pokojach abym mógł regulować temperaturę w danym pomiesczeniu. Jak to rozwiązać aby kocioł po zamknięciu wszystkich siłowników wyłączył się a po otwarciu choćby jednego załączył się. Listwy do podłogówki po zamknięciu wszystkich siłowników wyłączają pompę. Ale jak to zgrać z piecem.

Pozdrawiam

Proszę  o odpowiedź

Opublikowano (edytowane)

Listwa powinna też mieć styk który rozłącza kocioł. Masz zamiar zastosować drugą pompę prze rozdzielaczu?

Edytowane przez 0degree
Opublikowano

Tak myślałem żeby zastosować druga pompę bo nie wiem czy listwa da sygnał do wyłączenia pompy w piecu bo jeszcze zostaje grzanie cwu.

Wysłane z mojego LYA-L29 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano (edytowane)

Żadnej dodatkowej pompy nie potrzebujesz. Listwę bez problemu podepniesz pod kocioł do sterowania jako termostat.

Edytowane przez teres
Opublikowano

Czy listwa musi być jakiejś konkretnej firmy

Opublikowano

Witam
Mam podobny problem nie wiem jak podlaczyc listwe pod piec, zeby rozlaczalo pompę i wylaczalo piec?
Moze ktos wie jeszcze jak podlaczyc sterowniki podlogowki jak mam dwa rozdzielacze?
(Trzeba miec dwie listwy do elektrozaworow?)
Proszę o odp

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Czy listwa salus KL08RF będzie dobra. Jak długie kable mogą być od listwy do siłowników??

Opublikowano
12 godzin temu, Mariuszs87 napisał:

Czy listwa musi być jakiejś konkretnej firmy

Weź coś sprawdzonego Salus albo TECH, ja bym raczej brał TECH'a.

Godzinę temu, matias napisał:

Witam
Mam podobny problem nie wiem jak podlaczyc listwe pod piec, zeby rozlaczalo pompę i wylaczalo piec?

Pod złącze termostatu pokojowego w kotle

Godzinę temu, matias napisał:

Moze ktos wie jeszcze jak podlaczyc sterowniki podlogowki jak mam dwa rozdzielacze?
(Trzeba miec dwie listwy do elektrozaworow?)

Najczęściej 2 listwy, zależy ile stref (każda listwa obsługuje ograniczoną ilość stref).

Opublikowano

Bede mial jeden rozdzielacz 10 sekcji a drugi 12 sekcji, chcialbym w kazdym pomieszczeniu zalozyc czujnik temperatury i jedna jednostke sterujaca.
8 pomieszczen
Jakiej firmy zalozyc sterowanie, dwie listwy czy jedna?

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, matias napisał:

Bede mial jeden rozdzielacz 10 sekcji a drugi 12 sekcji, chcialbym w kazdym pomieszczeniu zalozyc czujnik temperatury i jedna jednostke sterujaca.
8 pomieszczen

To nie bedzie tanie.

Silownikiw tyle ile petli =22

Czujnikow tyle ile stref/pomieszczen =8

Lista moze byc jedna o minimalnej ilosci wyjsc tyle ile stref/czujnikow =8

Pod jedno wyjscie kontrolera/listwy podlaczasz tyle petli ile jest w danym pomieszczeniu. Mozliwe ze trzeba bedzie przez przekaznik aby nie obciazac wyjscia.

Czyli strefa to jeden czujnik, jedno wyjscie na listwie, petli (silownikow) moze byc kilka.

Edytowane przez PioBin
  • 11 miesięcy temu...
Opublikowano

Panowie wszystko się zgadza ale po podłączeniu termostat modulowanego  Cube Wi-Fi wejście TA1 jest nieaktywne. Kotłem rządzi tylko Cube i olewa sygnał z listwy sterującej... Jak to rozwiązać? Kiedy odłączyłymy Cube TA 1 jest aktywne ale nie ma połączenia przez neta z kotłem... 

• 11 miesięcy temu...
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Żeby sterować dwiema lub trzema strefami poprzez Cube trzebaby było podłączyć Zone Menagera. Wtedy można pogodowo sterować elektrycznymi zaworami trojdroznymi i pompami. 

Ciekawi mnie jeszcze od czego jest wejście TA1 ? 

Opublikowano

Czyli funkcja dokładnie taka sama jak TA 2 przy podłączonym Cube. 

Czy jest możliwe takie skonfigurowanie TA2 lub TA1 aby przy rozwartych stykach kocioł się nie wyłączał tylko obniżał temperaturę zasilania do żądanej? 

Opublikowano (edytowane)

Raczej nie posiada tak zaawansowanej automatyki

Ale morzna ustawić różną temperaturę na strefy pod warunkiem że są rozdzielone chydraulicznie

Edytowane przez krisa71