Kazio321 Opublikowano 4 Stycznia 2020 #76 Opublikowano 4 Stycznia 2020 Wilo Yonos Pico 1-4Gundfos Alpha 1lLFP Experia Wysłane z mojego SNE-LX1 przy użyciu Tapatalka
Jaro7575 Opublikowano 24 Stycznia 2020 Autor #77 Opublikowano 24 Stycznia 2020 Witam Pompa kołowa założona i jest gorzej niż jak ochrona powrotu była przez c.w.u. A mianowicie kocioł dłużej pracuje ciężko jest mu osiągnąć temp. zadaną ,siłownik na 3d otwiera się na 50% i więcej tak jakby pompa kotlowa zbierała cale ciepło. Temperatura na kotle spada o 5 stopni a przedtem tylko o 2, wyraźnie podniosło się zużycie opału. Wylczylem pompę i przeszedłem na ochronę powrotu przez cwu. Co jest nie tak
hajtaler428 Opublikowano 24 Stycznia 2020 #78 Opublikowano 24 Stycznia 2020 Zamontowałeś zz o którym @gmaj22 pisał w poście#20 ? Za pompa kotłową prawdopodobnie potrzeba zaworu grzybowego/zasuwy do zdławienia przepływu. Możesz spróbować tym motylkiem. Zdław do minimalnego przepływu
Jaro7575 Opublikowano 24 Stycznia 2020 Autor #79 Opublikowano 24 Stycznia 2020 Próbowałem tym motylkiem na minimum i nie było poprawy tylko temp na powrocie była mniejsza i kocioł dłużej gonił do zadanej. Zz fachowcy mi nie chcieli zamontować ponieważ twierdzą że nie ma możliwości cofania się wody z powrotu. Trzy dni juz kombinuje z tą pompom i nie mam już nerw. Dzisiaj przeszedłem na ochronę przez cwu jest dużo lepiej stabilnej
Darekgra Opublikowano 24 Stycznia 2020 #80 Opublikowano 24 Stycznia 2020 Godzinę temu, Jaro7575 napisał: Zz fachowcy mi nie chcieli zamontować ponieważ twierdzą że nie ma możliwości cofania się wody z powrotu. Fachowcy... To akurat nie jest najlepszy autorytet.
Jaro7575 Opublikowano 24 Stycznia 2020 Autor #81 Opublikowano 24 Stycznia 2020 Zgadza się ale ochrona powrotu przez cwu działa bez problemów a z pompą kotłową jest problem i brak zz na powrocie z podłogi robi taki bajzel, nie wydaje mi się. Pompa kotłowa miała być dobrym pomysłem a na razie jest kicha. Jak to usprawnić bo kasa wydana i jest gorzej
Darekgra Opublikowano 24 Stycznia 2020 #82 Opublikowano 24 Stycznia 2020 Tak jak wskazał @gmaj22ten zawór ZZ jest tam niezbędny do prawidłowej pracy zaworu 3D w podmieszanie. Następnie trzeba ustawić pompy z głową, teraz jak są ustawione? Coś źle robisz lub zbyt krótko czekasz na efekt, zmiany ustawień, logicznie to kociołek bezwzględnie z tą pompą krótkiego obiegu powinien pracować stabilniej i szybciej dochodzić do zadanej bo jednak CWU to duży odbiornik energii.
Jaro7575 Opublikowano 24 Stycznia 2020 Autor #83 Opublikowano 24 Stycznia 2020 Kocioł na pompie kotłowej pracował od wtorku dzisiaj wieczorem zmieniłem na cwu bo nie mogłem patrzeć jak kocioł się męczy , co do zaworu zz to zmuszę hydraulika do założenia go. Wygląda to tak jak by zawór 3d nie miał skąd pomieszać ciepłej wody
Darekgra Opublikowano 24 Stycznia 2020 #84 Opublikowano 24 Stycznia 2020 27 minut temu, Jaro7575 napisał: Wygląda to tak jak by zawór 3d nie miał skąd pomieszać ciepłej wod Zawór ma skąd podmieszać tylko nie mamy pewności czy jest to woda z powrotu obiegu podłogowego czy cofka z kotła. Ten zawór powinien tam być, nawet gdy nie było pompy kotłowej. Możesz to w miarę szybko zweryfikować sprawdzają temperatury poszczególnych odcinków rur przy jednoczesnej pracy pomp. Teraz jeszcze kwestia przepływów jakie mają poszczególne pompy.
gmaj22 Opublikowano 25 Stycznia 2020 #85 Opublikowano 25 Stycznia 2020 8 godzin temu, Darekgra napisał: Możesz to w miarę szybko zweryfikować Najprościej otworzyć zawór na 100 %, żeby zamknąć podmieszanie. Z grzejnikami taki test przejdzie, gorzej z podłogówką (temperatura)
Jaro7575 Opublikowano 25 Stycznia 2020 Autor #86 Opublikowano 25 Stycznia 2020 Zawór obsługuje tylko podłogowe na grzejniki osobna pompa i rozdzielacz na piętrze. Ta dołożona pompa spełnia swoje zadanie powrót dogrzany tylko kocioł zaczyna wariować niestabilnie pracuje więcej pali. Pompy ustawione tak: cwo robi za kotlową na pierwszym biegu c.o na pierwszym biegu, podłogowa na symbolu podłogi i ta dołożona na pierwszym biegu. Jak teraz wysterować kocioł aby działał tak jak przy grzaniu powrotu przez cwu. Chodzi o to ze jak pracuje ta pompa dołożona to zawór 3d otwiera się na 50% temp. na zaworze spada o 3 stopnie bardzo długo się grzeje na kotle też spada o 5 stopni (przedtem max o 2) i długo się grzeje
Darekgra Opublikowano 25 Stycznia 2020 #87 Opublikowano 25 Stycznia 2020 Jak sterujesz temperaturą na obiegu grzejnikowym? Podaj dokładny typ pomp. Na ile normalnie otwiera się zawór 3d
Jaro7575 Opublikowano 25 Stycznia 2020 Autor #88 Opublikowano 25 Stycznia 2020 Na grzejnikach głowice termostatyczne zawór normalnie otwiera się w przedziale 20-30% pompy takie 4szt jak chodzi pompa kotlowa to nie ma takiej stabilnej pracy jak teraz tylko kocioł bardzo goni. Spaliny do 270°C dochodzą
Jaro7575 Opublikowano 25 Stycznia 2020 Autor #89 Opublikowano 25 Stycznia 2020 Kocioł zaczął w miarę współpracować ale co tak chłodzi zawór 3d, podłoga grzeje teraz tylko dwie pętle reszta odcięta przez regulatory i siłowniki na rozdzielaczu
Darekgra Opublikowano 25 Stycznia 2020 #90 Opublikowano 25 Stycznia 2020 Zawór świruje głównie przez brak ZZ. Podejrzewam że po zamontowaniu PK wzrosło ciśnienie na powrocie przez co pompa obiegu podłogowego ciągnie więcej wody z powrotu. Tylko że nie tylko podłogowego a również kotła. Czemu nie palisz z PID? Pompę od CO skoro masz termostaty bezwzględnie ustaw na ikonę z kaloryferkiem. CWU i kotłową na 1 biegu ale spróbuj również ustawić na obieg podłogowy i poobserwować co i jak. Podnieś na 65 zadaną kotła.
Kazio321 Opublikowano 25 Stycznia 2020 #92 Opublikowano 25 Stycznia 2020 A jaka kolega ma ustawiona temperature powrótu? Pewnie z 50stopni jak zawór swiruje.
Jaro7575 Opublikowano 25 Stycznia 2020 Autor #93 Opublikowano 25 Stycznia 2020 Kazio jaśniej proszę ochronę powrotu włączyłem
Darekgra Opublikowano 25 Stycznia 2020 #94 Opublikowano 25 Stycznia 2020 Tylko po co Ci włączona ochroną powrotu skoro na obiegu grzejnikowym nie masz żadnego zaworu? Ochrona powrotu "mechaniczna" poprzez zawory i tak nie będzie zapewniona bo nie masz ich na obu obiegach, także spokojnie możesz ją wyłączyć bo w twoim przypadku pożytku z tego żadnego a tylko może przeszkadzać.
Jaro7575 Opublikowano 25 Stycznia 2020 Autor #95 Opublikowano 25 Stycznia 2020 Chciałem napisać że wyłączyłem jak zwykle telefon wie lepiej
hajtaler428 Opublikowano 25 Stycznia 2020 #96 Opublikowano 25 Stycznia 2020 16 minut temu, Darekgra napisał: Tylko po co Ci włączona ochroną powrotu Ochrona powrotu jest realizowana przez pompę kotłową a nie przez zawór
Darekgra Opublikowano 25 Stycznia 2020 #97 Opublikowano 25 Stycznia 2020 @hajtaler428 no właśnie przecież to napisałem, że po co mu włączona ochrona powrotu zaworem... W dodatku tylko na jednym obiegu. :):) No i należy pamiętać że sama pompa kotłowa w określonych warunkach pracy instalacji również nie będzie w stanie zapewnić wymaganej temperatury powrotu. Najlepiej mieć to i to.
hajtaler428 Opublikowano 25 Stycznia 2020 #98 Opublikowano 25 Stycznia 2020 A on nie pisał że zaworem ma ochronę tylko że "ma włączoną". Zapewne przez pompę kotłową. W sterowniku jest taka opcja- pompa kotłowa nie musi pracować na stałe
Darekgra Opublikowano 25 Stycznia 2020 #99 Opublikowano 25 Stycznia 2020 Czytaj od 92 postu i będzie wiadomo o jaką ochronę chodzi.
hajtaler428 Opublikowano 25 Stycznia 2020 #100 Opublikowano 25 Stycznia 2020 No z tych wypowiedzi nie wynika że ma na zaworze włączoną ochronę powrotu. Zresztą niby jak skoro ma zawór 3d z pompą na zasilaniu podłogówki. Najlepiej niech dam autor się wypowie jak ma w sterowniku ustawioną ochronę powrotu (jakim narzędziem) Druga sprawa to nie za bardzo wiem o co Ci chodzi uzależniając zasadność realizowania ochrony powrotu od obecności zaworu n-drożnego na obiegu grzejników oraz że 20 minut temu, Darekgra napisał: Najlepiej mieć to i to. Tzn co?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.