Krysinn93 Opublikowano 28 Grudnia 2019 #1 Opublikowano 28 Grudnia 2019 Witam dziś zamontowałem wężyk który dosusza zbiornik zasypowy , pytanie mam ponieważ nie chciałem wiercić w wentylatorze , wiec otwór wywiercilem w przesłonie dmuchawy , drugi koniec oczywiście w koszu , czy takie podłączenie zda egzamin ? Czy lepiej będzie już wiercić w samej dmuchawie ? Nie chciałbym diabła narobić . Kocioł firmy Topterm z góry dziekuje i pozdrawiam :-)
Darekgra Opublikowano 28 Grudnia 2019 #2 Opublikowano 28 Grudnia 2019 Jest bardzo źle, powietrze ma być wdmuchiwane do zbiornika a nie wyciągane.
bercus Opublikowano 28 Grudnia 2019 #3 Opublikowano 28 Grudnia 2019 Užyj blaszke co pokrywa otwor oproci dmuchawe,kiedy dmuchawa jest z drugiej strony.Zejmi,wywierc otwor,daj to,co masz w klapie dmuchawy i fertig.
o6483256 Opublikowano 28 Grudnia 2019 #4 Opublikowano 28 Grudnia 2019 Ty nie masz zasysać powietrza z zasobnika, tylko je wtłaczać, tak jak zresztą Ci już koledzy napisali. Możesz wywiercić otwór z boku wentylatora, pod plastikową czarną puszką i tam zamontować wąż.
Krysinn93 Opublikowano 28 Grudnia 2019 Autor #5 Opublikowano 28 Grudnia 2019 Dziekuje za rady, zastosuje się i poprawie to na dniach , póki co zaślepiłem wężyk , faktycznie wilgoć jest zasysana do dmuchawy , a to się może zle skończyć dla niej .
FAFAŁ Opublikowano 28 Grudnia 2019 #6 Opublikowano 28 Grudnia 2019 Tym bym się tak nie martwił . Gorsze było by zassanie zaru do zasobnika :) chociaż szybko by wysechl hihi . W calym tym połączeniu chodzi o to by powietrze bylo wpompowywane do zasobnika , co skutkowalo by pozbyciem się skraplin A co za tym idzie osuszenie wnętrza zasobnika . Kolejny plus I tu raczej większy to wyrownanie ciśnień I zapobieganie cofania zaru jak i dymu do zasobnika . By nie było tak
Krysinn93 Opublikowano 28 Grudnia 2019 Autor #7 Opublikowano 28 Grudnia 2019 A gdybym tak zostawił jak jest teraz , by dmuchawa zasysała wilgoć z podajnika do dmuchawy i dalej do komory spalania, to mogłoby się coś stać z piecem? bo patrząc na wężyk widzę , że pojawiła się w nim wilgoć z podajnika, chodzi mi o jakieś skutki uboczne takiej metody? Jestem laikiem dlatego wolę zapytać szczegółowo :-) PS: Bardziej mnie dziwi, że producent pieca informował o takiej opcji podłączenia osuszacza jaką mam obecnie, w poniedziałek zdobędę odpowiednie wiertło i nowy otwór będzie na właściwym miejscu.
bercus Opublikowano 28 Grudnia 2019 #8 Opublikowano 28 Grudnia 2019 Zasobnik musi byc sczelny.Kiedy zrobils dziurke,nawet z zasysaniem,tlen powietrza z paleniska može žar przepchač-przepalič weglom slimakom w stan zasobnika.I SPALASZ WSZYTKO RAZEM. Ja mam zrobione w tej blache i dosusza 1*
Darekgra Opublikowano 28 Grudnia 2019 #9 Opublikowano 28 Grudnia 2019 Godzinę temu, Krysinn93 napisał: A gdybym tak zostawił jak jest teraz , by dmuchawa zasysała wilgoć z podajnika do dmuchawy i dalej do komory spalania, to mogłoby się coś stać z piecem? bo patrząc na wężyk widzę , że pojawiła się w nim wilgoć z podajnika, chodzi mi o jakieś skutki uboczne takiej metody? Jestem laikiem dlatego wolę zapytać szczegółowo :-) PS: Bardziej mnie dziwi, że producent pieca informował o takiej opcji podłączenia osuszacza jaką mam obecnie, w poniedziałek zdobędę odpowiednie wiertło i nowy otwór będzie na właściwym miejscu. To pomyśl skąd powietrze bierze się w zasobniku w sytuacji takiej jak to podłaczyłeś... A no jest zaciągane przez podajnik aż paleniska, co w skrajnym przypadku może skończyć się tym że z zasobnika zrobisz ognisko. Ponadto dmuchawa przy twoim podłączeniu na 99% nie jest w stanie ssać powietrza przez ten wężyk (zbyt małe podciśnienie) tylko właśnie jest przez nią wtłaczane poprzez palnik, podajnik do zasobnika a ty poprostu wężykiem zrobiłeś mu ujście na zewnątrz. Idea tego wężyka jest taka aby powietrze było wtłaczane przez dmuchawę do zasobnika i dalej wędrowało do paleniska a nie odwrotnie.
Krysinn93 Opublikowano 28 Grudnia 2019 Autor #10 Opublikowano 28 Grudnia 2019 okey wszystko wiem , dziękuje ;-)
marcus312 Opublikowano 28 Grudnia 2019 #11 Opublikowano 28 Grudnia 2019 Zrób jak pisze bercus z drugiej strony jest drugi wlot na dmuchawę i tam trzeba dorobić króciec do wężyka producent pewnie ma gotową taką zaślepkę z wyjściem na wężyk.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.